Syksy haastaa energiaperheet energiansäästötalkoissa. Kulutuslukemaa kannattaa pitää silmällä.

Yleinen

Kesällä on helppo säästää energiaa, kun kotona ei tarvitse pitää lämmitystä tai valoja päällä. Energiansäästössä auttaa myös, kun seuraa kulutuslukemia ja selvittää mistä kulutuspiikit johtuvat. Syksyllä energiansäästäminne kuitenkin vaikeutuu.

– Näissä kolmessa kodissa on tähän mennessä säästetty sähköä lähes 10 000 kWh eli saman verran kuin kahdeksassa kerrostaloyksiössä kuluu vuoden aikana, kertoo kisan energia-asiantuntijana toimiva Airi Laakkonen tyytyväisenä.

– Sähkölaskuista puolestaan on tipahtanut pois yhteensä noin 1500 euroa, ja hiilidioksidia on jäänyt syntymättä jopa 2,5 tonnia.

Klapikone ja kiuas näkyvät kulutuksessa


Erkka ei ole varmaan saunonut kotona lainkaan, Jukka Tammi veistelee.

Korkeiden säästöprosenttien taustalla on sekä kilpailijoiden kova taistelutahto että tarkka kulutustieto, jonka kilpailijat saavat käyttöönsä reaaliajassa. Kun graafit näyttävät jokaisen kulutuspiikin, niiden syyt on helppo löytää ja niihin voi tarvittaessa puuttua.

– Esimerkiksi Heidin ja Jukan kotien lämpöpumpuissa oli vikoja, jotka löytyivät nimenomaan kulutusgraafien perusteella. Kilpailijoilla on käytössään reaaliaikaiset tiedot, mutta useimmat verkkoyhtiöt tarjoavat kaikille asiakkailleen ilmaiseksi lähes reaaliaikaista, tuntitasoista mittaustietoa. Sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, Laakkonen sanoo.

Jukka Tammi löysi kulutusgraafeistaan ne tunnit, jolloin hän pilkkoi klapeja pienemmäksi sähkökäyttöisellä koneella. Heidi Kyrö taas huomasi, että sähkökiukaan napsauttaminen kokonaan pois päältä säästää sähköä vain, jos käyttökatko kestää useamman päivän.

– Isoimmat yllätykset energiankulutuksessa tulivat kisan alussa, mutta syksyn tullen voisi taas ryhtyä systemaattisesti katsomaan, mitä mikin laite kuluttaa, suunnittelee Erkka Westerlund.

Kynttilöitä ja takkatulta


Kyllä saunassa käydään edelleen päivittäin, Erkka Westerlund vakuuttaa.

Energiaperheet eivät sään viiletessä ja iltojen hämärtyessä aio päästä energiankulutusta karkaamaan käsistä, vaan aikovat aloittaa kodin lämmittämisen maltillisesti ja pitää järjen kädessä päällä olevien valojen suhteen.

– Meillä poltetaan kynttilöitä muutenkin paljon, joten nyt on hyvä tilaisuus sytyttää muutama lisää. Lämmitämme myös takkaa usein, Heidi kertoo.

Myös Tammen perheessä nautitaan takkatulesta ilmojen viiletessä. Jukka on kesän aikana pilkkonut kasapäin polttopuita ja hakenut niitä lainaan naapuriltakin, kun omat eivät ole vielä kuivuneet.

– Pitäähän tässä yrittää parhaansa, kun molemmilla kilpakumppaneilla on noin kovat säästöprosentit. Erkkakaan ei ole varmaan saunonut kotona lainkaan, Jukka naureskelee.

Westerlundeilla luotetaan siihen, että säästöä kertyy pienistä asioista. Aikaisemmin perhe käytti sähkölaitteita niin huolettomasti, että kulutuksessa on tinkimisen varaa.

– Kun on tietoinen siitä, paljonko laitteet kuluttavat, pystyy sähkönkulutukseen vaikuttamaan pienellä vaivalla aika paljon. Ja kyllä saunassakin käydään edelleen päivittäin, nyt vain katsotaan tarkemmin, kuinka kauan kiuas on päällä, Erkka vakuuttaa.

Energiaperheiden tavoitteena on vähentää energiankulutustaan 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Erkka Westerlundin säästöprosentti on tällä hetkellä 37, Jukka Tammen 23 ja Heidi Kyrön 21.

Vattenfallin järjestämä Vuoden Energiaperhe –kilpailu kestää tämän vuoden loppuun asti. Kisan kulkua ja kilpailijoiden blogeja voi seurata verkossa osoitteista www.vattenfall.fi/energiaperhe sekä www.facebook.com/Vattenfallsuomi.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

energia energiakustannukset energian säästö energiankulutus energiansäästö lämmityskustannukset sähkönkulutus