Lauteita pepun ja silmän iloksi

Share 
0 ääntä
Oikein valitut saunanlauteet ovat mukavat ja kestävät vuosia. Sopivat rakenteet ja materiaalit helpottavat saunan puhdistamista ja jatkavat lauteiden ikää. Tarjolla on hyvä valikoima sekä kotimaisia että eksoottisia materiaaleja.
Lauteita pepun ja silmän iloksi
Oikein valitut saunanlauteet ovat mukavat ja kestävät vuosia. Sopivat rakenteet ja materiaalit helpottavat saunan puhdistamista ja jatkavat lauteiden ikää. Tarjolla on hyvä valikoima sekä kotimaisia että eksoottisia materiaaleja.
Teksti Paula Herranen ja Kyösti Suolanen
Kuvat valmistajien
 
Huom! Hinnat vuoden 2001 tasolla.
 
Kun uusia lauteita ryhdytään suunnittelemaan, täytyy ensin päättää, rakennetaanko ne itse vai valitaanko markkinoiden monipuolisesta tarjonnasta valmislauteet. Jos nikkarin taitoja löytyy omasta takaa - tai sopivalta ystävältä - niin paljon, että tehtävään päätetään ryhtyä itse, seuraavaksi valitaan mieleinen runkomateriaali.

Perinteisin materiaali on puu, mutta nykyään runkoja tehdään paljon myös pitkäikäisistä metalleista: teräksestä ja alumiinista. Lauteet voidaan tukea joko seinistä, lattiasta ja seinistä tai pelkästään lattiasta. Pelkkien seinien varaan kiinnitetty runko toimii pienessä saunassa, jossa on suorat, lyhyet lauteet, mutta kulman tai kaaren muotoiset lauteet on tuettava ainakin osittain myös lattian varaan, jotta niistä tulee vakaat ja kestävät.

Hitsaustaitoinen voi rakentaa metallirungon itsekin, mutta rautakaupoista saa myös valmiita paketteja. Valmis kotimainen teräsrunko maksaa ostopaikasta riippuen noin 50 euroa (300 markkaa) ja teräksinen kippilaude noin 100 euroa (600 markkaa). Alumiinisten kippilauteiden hinnat alkavat noin 70 eurosta (400 markasta). Kipattavat lauteet nousevat näppärästi seinää vasten pystyyn, jolloin saunan siivoaminen sujuu ketterästi.
 
Kuvan lauteet ovat haapaa
Kuvan lauteet ovat haapaa. Lämpökäsitelty haapa on tummempaa, koska käsittely tiivistää puun pintasolukkoa ja saa sen hylkimään likaa.
Kuva Muoto-Lauteet.
Lauteiden pinnalla on väliä
Laudetasoja ei suositusten mukaan pitäisi kiinnittää tukirakenteisiin niin, että niitä ei saa irti pesun ja siivouksen ajaksi. Useimmissa suomalaisissa koti- ja mökkisaunoissa on perinteiset suorat tai L-kirjaimen muotoiset lauteet. Nykyään suositaan kuitenkin paljon myös kaarevia, pyöreitä ja monikulmaisia lauteita. Muoto riippuu tietysti löylyhuoneen koosta sekä oven, kiukaan ja mahdollisten ikkunoiden paikoista. Toisaalta lauteiden muodolla voidaan vaikuttaa myös löylyhuoneen tilantuntuun.

Laudetasoissa käytettävälle puulle kannattaa asettaa kovat laatuvaatimukset. Kestävyys ja helppohoitoisuus ovat peruslähtökohtia, mutta nykyään moni haluaa, että materiaali ja muodot hivelevät pepun lisäksi myös silmiä. Laudepinnan kauneus varmistetaan valitsemalla vähäoksaista, tasalaatuista puuta. Lisäksi puun on oltava kevyttä ja heikosti lämpöä sitovaa, eikä se saa lahota helposti.

Kotimaisen metsän anteja arvostavalla on mistä valita. Mänty on laudepuuksi liian pihkaista, mutta kuusen menekki on edelleen vankkumaton. Esimerkiksi Puukeskuksen myymästä laudepuusta noin puolet on kuusta. Muita kotimaisia vaihtoehtoja ovat haapa ja tervaleppä. Haapaa saa myös lämpökäsiteltynä. Käsittely tummentaa hieman haavan pintaa, kutistaa sen syitä ja tekee siitä viileämpää sekä paremmin likaa hylkivää.

Kevyt abatsi on ulkomainen vaihtoehto, jota tuodaan pääasiassa Norsunluurannikolta, mutta saatavuus vaihtelee muun muassa hakkuiden satunnaisuuden takia. Pohjois-Amerikasta tuodaan laudemateriaaliksi tuijaa, joka on kyllä kestävää mutta kallista.

Tervaleppä on kaunis, lämminsävyinen laudemateriaali.
Tervaleppä on kaunis, lämminsävyinen laudemateriaali. Monet haluavat nykyään lauteisiin pehmeitä, kaarevia muotoja.
Kuva SunSauna.
Laudemateriaalia valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös kiuas. Jos saunassa on puukiuas, lämpö karkaa usein yli 70 asteeseen, ja silloin puu alkaa vääntyä. Lämpökäsitelty haapa kestää kuumuutta vääntymättä parhaiten, koska se on jo käynyt noin 250 asteessa. Lämpöhaapa sopii puukiukaalla varustettuun saunaan myös siksi, että sen tumma sävy kestää kiukaasta nousevaa nokea hyvin.

Jos haluaa ajatella lauteita erityisesti siivouksen kannalta, havupuu, kuten kuusi, on tiiviin pintasolukkonsa ansiosta helpoin puhdistaa. Abatsi sen sijaan on materiaaleista huokoisin ja siksi myös vaikein puhdistaa.
 
Tilaisinko valmiit lauteet?
Tätä nykyä laudemarkkinoilla on tarjolla myös useita tyylikkäitä pakettiratkaisuja sekä pieniin että suuriin saunoihin. Omat lauteensa voi suunnitella mittojen mukaan tai ne voi koota valmiista elementeistä, joissa on jokaiseen saunaan sopivia malleja sekä kokoja. Laudevalmistajien valikoimiin kuuluu myös yhtä ja toista kivaa luksusta: erilaisia käsinojia, jalkatukia, selkänojia, säleikköjä istuin- ja jalkalauteen väliin.

Useiden eri valmistajien tarjontaa kannattaa tutkia tarkasti ja tarjouksia pyytää, koska yrityksillä on useita eri malleja, materiaaleja ja hintavaihtoehtoja. Valmistajat osaavat myös antaa asiantuntevia neuvoja lauteiden valintaa ja suunnittelua varten.
 

Teksti Suomela.fi toimitus

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä
Tee itse Omien pääsiäismunien tekemiseen voit löytää materiaaleja keittiöstä, ompelulippaasta tai kierrätyspusseista. Katso ohjeet!
Piha ja Puutarha / Puutarhanhoito Vuonna 1947 perustettu Peltolan Siirtolapuutarha Turusta sai vuoden 2013 tunnustuksen: alueella on 220 mökkipuutarhaa, joista 50 osallistui Avoimet Puutarhat -tapahtumaan. Tutustu!
Rakenna ja Remontoi / Kodin kosteus- ja homevauriot Katso Jorma Piisisen video-ohjeet, kuinka tarkastat ja huollat talosi eri rakenneosia. Vuorossa kellaritilat.
Rakenna ja Remontoi / Kodin kosteus- ja homevauriot Jokainen asukas voi omalla toiminnalla ennaltaehkäistä kosteusvaurioiden syntymistä sekä samalla lisätä kodin käyttöikää ja edistää asumisterveyttä. Torju viisi yleisintä kosteusvaurion syytä!
Rakenna ja Remontoi / Ikkunat ja ovet Suomalaisten suhtautuminen kotiinsa on rentoa. Läntisissä naapurimaissa asunnon merkitys statussymbolina on paljon suurempi kuin Suomessa, kertoo tuore pohjoismainen kysely.
Piha ja Puutarha / Puutarhanhoito Tutkimus: selvästi yli puolet suomalaista aikuisista (61 %) toivoo, että oma piha näyttäisi nykyistä viihtyisämmältä. Lue kaikki tulokset!
Rakenna ja Remontoi / Korjausrakentaminen Suomessa tehdään vuosittain noin 14 000 omakotitalokauppaa. Ainoastaan 50-60 % kaupan kohteena olevista taloista kuntotarkastetaan. Tehdäänkö kauppaa pelkällä tuurilla?
Rakenna ja Remontoi / Ikkunat ja ovet Ikkunaremonttia suunnittelevan kannattaa vertailla ikkunoiden energiatehokkuutta. Jo 1500 ikkunalla on vapaaehtoinen energiamerkintä! Lue lisää.
Rakenna ja Remontoi / Ulkomaalaus Kokosimme vinkit onnistuneeseen julkisivujen maalaamiseen. Hyvin pintakäsitelty julkisivu suojaa talosi arvon. Lue lisää!
Kategoriat - arkisto / Ajankohtaista, muut Suomelan suosittu verkkopalvelu suomela.fi uudistuu kokonaisuudessaan lähiaikoina. Sivuston palvelukyky on viritetty vastaamaan tämän päivän pientaloasukkaan vaatimuksia niin sisällöllisesti kuin teknisesti. Lue lisää! 
Sisustus, Koti ja Asuminen / Kolumni Nicke Lignell Kaupunkilaistuttavani soitti ja kysyi saisiko tulla käymään, hieman maistelemaan ”maalla asumisen idylliä ja ihanuutta”. Lue Nicken kolumni!
Rakenna ja Remontoi / Talot ja talopaketit Kattavinta talotoimitusta kutsutaan nimillä muuttovalmis-talo tai valmistalo. Suomela kokosi katsauksen muuttovalmistaloista. Tutustu malleihin.
Rakenna ja Remontoi / Ulkomaalaus Ennen huoltopesua ja homeenpoistoa suojaa ympäristö ja muut rakennusosat huoltopesu- tai homeenpoistoaineen roiskeilta. Lue 10 kohdan tee itse -ohje!
Rakenna ja Remontoi / Katto, vesikatto, katteet Vanhan maalaistalon iäkkäässä tiilikatossa oli vuotokohtia ja se oli kauttaaltaan sammaloitunut. Katemateriaali vaihtui remontissa rakenteita säästäen tiilenpunaiseen teräkseen.
Rakenna ja Remontoi / Katto, vesikatto, katteet Katemateriaalia valittaessa joudutaan puntaroimaan näyttävyyden ja helppohoitoisuuden välillä. Kattomateriaalin valintaan vaikuttavat myös kaavamääräykset ja katon muoto.
Sisustus, Koti ja Asuminen / Ajoneuvot, perävaunut Jokainen tuntee suomalaisen pelialan maailmanmenestyksen, mutta hyviä uutisia kuuluu myös perinteisemmiltä toimialoilta. Lue lisää!
Rakenna ja Remontoi / Korjausrakentaminen Näyttelijä Niina Lahtinen sai toiveidensa alakerran – ja pirteät pesutilat. Tutustu remonttiin ja kuviin!
Rakenna ja Remontoi / Lattiamateriaalit Vanha tammiparketti oli peruskunnoltaan ihan hyvä, mutta tunkkaisen oloinen. Parketti kunnostettiin kuin uudeksi hiomalla ja lakkaamalla. Lue lisää!
Kylpyhuone, WC ja Sauna / Kylpyhuonetarvikkeet Kevään ja kesän kylpyhuonetrendien avainsanoja ovat viihtyisyys ja toimivuus. Persoonallista ilmettä kylppäriin saa vaikkapa itse tehdyillä koristeilla.
Lämmitys ja LVI / Ilmalämpöpumput Monessa kodissa pohditaan ilmalämpöpumpun hankkimista. Pumpulla voisi saada talven lämmityskuluista kasvavan sähkölaskun kuriin, ja kesähelteillä se toisi viilennystä kotiin. Onko siitä oikeasti hyötyä? Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.
- mainos -

Jarmo Kekäläisen mökin jätevesiasiat kuntoon harmaavesipuhdistajalla - katso asennusvideo!

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa