Valitse kiuas tarpeen mukaan
Jos sähkökiuasta valitessasi etsit vain halvinta, et voi odottaa saavasi omaan saunaasi sopivaa kiuasta.
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2005 tasolla.
Mieti ensin, miten aiot käyttää saunaa. Saunotaanko teillä kerran viikossa vai joka toinen päivä? Järjestetäänkö saunailtoja kavereiden kanssa vai piipahdetaanko vain pikaisesti lämmittelemässä ja peseytymässä? Jos käytät saunaa vain peseytymisen yhteydessä lämmittelyyn, voi edullinen pienen kivimäärän kiuas olla aivan järkevä ratkaisu. Se lämpiää nopeasti ja on helppo asentaa. Kivien vaihtaminenkin on helppoa.
Mondex
Mondexin vuolukivikiukaaseen saa tasaisen tai rosoisen kivipinnan. 8 kilowatin kiuas noin 940 euroa.
Narvi Electro
Narvi Electro -kiuas. 4,5-9 kilowattia, 290-390 euroa.
Vuolux Light
Kiukaan valokuituvalaistuksella saadaan saunaan tavallisuudesta poikkeava valaistus. Vuolux Light -kiukaiden hinnat alkavat noin 900 eurosta. Valmistaja Vuolux.
Kunnon löylyt saat kuitenkin vain silloin, kun kiuas antaa löylyä riittävän alhaisessa lämpötilassa. Hyvä sähkökiuas ei lämmitä saunatilaa liian kuumaksi, mutta lämmittää kivet riittävän kuumiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi aina päällä pidettävät kannelliset kiukaat. Kansi avataan saunomisen alkaessa ja vastusten tehoa nostetaan saunomisen ajaksi. Silloin saunotaan oikeastaan melko viileässä saunassa, mutta lämpötila nousee löylyä heitettäessä. Tämä kiuastyyppi on nopea, koska saunan lämmittämiseen ei mene aikaa.
Saunasystem
Tavanomaisesta sähkökiukaasta poikkeavan kiukaan alaosassa on lämmönsiirrin, joka lämmittää sisään tulevan ilman, ennen kuin se kiertää kivipesän kautta. Kivipesässä on lisäksi kosteussuutin, joka kostuttaa saunaan tulevan ilman. Saunasystem.
Misa Sunny
Pirteään Misa Sunnyyn saa tilauksesta muitakin värejä. Pienin malli 240 euroa. Valmistaja Misa.
Kastor
Kastorin elektronisen kiukaan ohjausyksikkö on kiukaan ympärillä kromatussa kaaressa eikä siinä ole kierrettäviä säätimiä. Lämpötila pysyy tasaisena, kun seinälle asennettava lämpötilantunnistin ohjaa jokaista vastussarjaa erikseen.
Uutta ja poikkeavaakin on tarjolla, esimerkiksi sellainen kiuas, joka kostuttaa ilman ja esilämmittää sisään tulevan ilman. Kiukaan tehon arviointiin saat apua kiuasmyyjältä. Perussääntö on, että yhtä kuutiometriä varten tarvitaan yksi kilowatti tehoa. Tämä kuutiomäärä pätee, jos saunassa on puuseinät. Peruskuutiomäärään lisätään 1,5 kuutiometriä jokaista betoni- tai lasineliömetriä kohden.