Ystävät kylään ja pöytä koreaksi
Vappuna tavataan ystäviä rennoissa merkeissä ja monille esimerkiksi vappu-piknik on jo muodostunut perinteeksi. Nyt kuitenkin kasasin sateiseen vappuun rennon ja monipuolisen kattauksen kymmenelle hengelle ja satasen budjetilla.

Yksinkertainen on kaunista ja helppous on valttia. Ainakin kun itse järjestän vappuruokailua ystävilleni. Myös ruoan ja ruokailutilanteen soisi kannustavan rentoon ilmapiiriin. Siksi haarukat ja veitset jää laatikkoon ja vappumenu koostuu sormipaloista ja muusta helposta syötävästä.

Satasella saa tarjolle seuraavaa: pinaatti-fetarullia, täytettyjä herkkusieniä, kurkkupaloja, yrttisiä jauhelihakeppejä, nakkeja ja hummusta, sekä tietenkin leipää. Ja sitten niitä reseptejä.

Pinaatti-fetarullat:
250g pakastepinaattia
200g fetajuustoa
1 kananmuna
valkopippuria
2pkt lehtitaikinalevyjä

Sulata ja valuta pinaatti. Painele feta murumaiseksi. Sekoita pinaatti, juusto ja muna tahnaksi. Mausta valkopippurilla. Kauli taikinalevyistä suorakaiteita ja iske täyte levyn keskelle. Kääri rullaksi ja leikkaa rullasta viipaleita. Viipaleet pellille, pieni voitelu kananmunalla ja 200 asteiseen uuniin n. 15 minuutiksi. Satsista tulee n. 40kpl rullia.

Täytetyt herkkusienet:
400g herkkusieniä
400g tuorejuustoa
hedelmäviipaleita
ruohosipulia

Puhdista sienet ja poista niistä jalat. Notkista juusto haarukalla ja pane juusto vaikka pursotinpussiin. Täytä sienet juustolla ja koristele pienillä hedelmäviipaleilla ja ruohosipulilla. Näitä tulee n. 25-30kpl.

Kurkkupalat:
3 kurkkua
300g maustamatonta tuorejuustoa
3 hapanta omenaa (vihreä)
6 lehtisellerin vartta
1 ½ tl yrttisuolaa
9rkl hienonnettua tuoretta tilliä
1 ½ tl currya

Leikkaa kurkusta 10 samankokoista palaa. Tee lusikalla kurkun pehmeään keskustaan pieni ”kuppi”. Kuori ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös sellerin varret ja kurkun pehmeä sisus. Sekoita tuorejuustoon muut aineet. Nosta pieni satsi täytettä kurkkukuppeihin ja koristele tillin oksalla.

Yrttiset jauhelihakepit:
30kpl varrastikkuja
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
3dl hienonnettua persiljaa
4tl minttua
2tl kardemummaa
2tl kanelia
2tl suolaa
1tl mustapippuria
2 kananmunaa
1kg jauhelihaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä pannulla. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita sipulit ja mausteet kulhossa ja lisää kananmunat ja jauheliha. Muotoile taikina varrastikkujen päihin ja paista 200 asteessa vartin verran. Huomaa sama paistoaika ja –lämpötila pinaatti-fetarullien kanssa.

Hummus:
2prk säilykekikherneitä
2 valkosipulinkynttä
4tl kasvisfondia
1dl oliiviöljyä
2dl persiljaa
1/2tl rouhittua mustapippuria
1/2tl tabascoa
Koristeluun paprikajauhetta

Valuta kikherneet. Sekoita herneet, paloitellut valkosipulin kynnet, fondi ja oliiviöljy tasaiseksi tahnaksi esim. monitoimikoneessa. Lisää silputtu persilja ja mausteet ja sekoita taas. Siirrä tarjoiluastiaan ja säilytä kylmässä. Koristele pinta paprikajauheella. Tätä voi tarjota sitten esimerkiksi nakkien ja leivän kaverina.

Ohjeet on helppoja ja melko nopeita valmistaa.. Ja tästä löytyy jokaiseen ruokavalioon jotain. Itse asiassa rahaa jäisi vielä vaikka minibanaanimunkkien tekoon. Niin ja vappunahan ei sitten kaloreita lasketa…