Huonekasvien hoito talvella: 10 vinkkiä

Sisustus
Huonekasvien hoito talvella vaatii erityistä huolellisuutta, sillä talvi on huonekasveille kaikista stressaavinta aikaa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
23.2.2024

Huonekasvien hoito talvella vaatii erityistä huolellisuutta, sillä talvi on huonekasveille kaikista stressaavinta aikaa. Päivät ovat lyhyitä eli valoa on vähän. Viherkasvien kasvu pysähtyy ilman lisävaloa.

Huonekasvien kasvu hidastuu talvella

Lokakuussa huonekasvien kasvu hidastuu valonpuutteen vuoksi. Vuoden pimeimpinä kuukausina, marras-tammikuussa, kasvu on täysin pysähdyksissä.

Jos huonekasvien kastelua jatketaan samalla rutiinilla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä.

Huonekasvien hoito talvella: liika kastelu ja lannoitus suurimmat virheet

”Innokas kotipuutarhuri saattaa tehdä talvella ison virheen kastelemalla ja lannoittamalla liikaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos huonekasvien hoito talvella jatkuu kuten kesälläkin ja kastelua jatketaan samalla tavalla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä. Pahimmassa tapauksessa juuret mädäntyvät ja lopulta kasvi kuolee”, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Huonekasvien hoito talvella: näillä konsteilla onnistut

  1. Vähennä kastelua.
  2. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Syksyllä ja talvella on turvallisempaa antaa mullan reilusti kuivahtaa kastelujen välillä kuin kastella varmuuden vuoksi. Siksi ennen kastelua tunnustellaan mullan kosteutta tai kokeillaan ruukun painoa.
  3. Lopeta lannoitus marras-tammikuun ajaksi.
  4. Anna kasveille merileväuutetta. Lannoituksen sijaan kasveille annetaan merileväuutetta, joka lisää kasvien elinvoimaisuutta. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.
  5. Lisää ilmankosteutta esimerkiksi sumuttamalla kasvien lehdistöä.
  6. Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  7. Siirrä kasvit valoisimmalle ikkunalle.
  8. Älä kääntele kasveja. Ne kasvavat kohti ikkunaa pyydystääkseen lehdillään vähäisenkin auringonvalon.
  9. Siirrä verhot ja kaihtimet päivällä kokonaan pois ikkunan edestä.
  10. Kasvivalon avulla voit korvata vähäistä auringonvaloa.

Miksi huonekasvien lehtien kärjet menevät ruskeiksi?

Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin tropiikista, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Kun nämä kasvit joutuvat sinnittelemään asuinhuoneessa, jonka suhteellinen ilmankosteus voi lämmityskaudella laskea jopa alle 30 prosenttiin, on riskinä lehdenkärkien ruskettuminen.

Kuiva ja lämmin ilma saa myös muun muassa kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään.

Kasvit, joilla on isot ja ohuet lehdet, kuten silkkimaija, nukkumatti ja saniaiset, kärsivät pahiten kuivasta huoneilmasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvit viihtyvät paremmin, jos ne kootaan ryhmiksi. Kasvit haihduttavat vettä huoneilmaan ja mitä enemmän kasveja huoneessa on, sitä tehokkaammin ne pystyvät parantamaan kuivaa huoneilmaa. Kuiva sisäilma on haitallista yhtä lailla myös meille ihmisille. Kasvien avulla sisäilmasta saadaan terveellisempää, muistuttaa Kerttula.

Anopinkieli on hyvä esimerkki huonekasvista, jolla on kyky puhdistaa tehokkaasti ilmaa. Monien muiden kestävien ja vaatimattomien huonekasvien tavoin anopinkieli poistaa ilmasta esimerkiksi bentseeniä, formaldehydiä ja trikloorietyleeniä sekä yöaikaan myös hiilidioksidia.

Huonekasvien hoito talvella helpottuu, jos kokoaa kasveja ryhmäksi.

Kokoa kasveja sisätiloissa ryhmiksi.

Millainen kasvivalo sopii viherkasveille?

Kasvien kokema talvi ja kaamosaika näkyvät lehtien kellastumisena ja hontelona kasvuna. Heikkokuntoinen kasvi altistuu myös helpommin kasvituholaisille ja taudeille.

Kasvivaloilla voi talven aikana parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Lisävaloa kannattaa antaa niin, että kasveilla on vähintään 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kasvivaloista vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat led-valaisimet, loisteputket ja monimetallilamput sopivat kasveille parhaiten.

Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, mutta kuitenkin niin, ettei lampusta säteilevä lämpö pääse kuumentamaan kasvin lehtiä.

Lue myös nämä ohjeet kasvien hoitoon

MAINOS
MAINOS LOPPUU