Vappu lähestyy ja sitä on kiva juhlia oikein kunnolla. Tässä on yhtenä ehdotuksena kotitekoinen menu 10 hengelle. Ohjelmanumero jo sinänsä kun kaveriporukalla yhdessä rupeaa valmistamaan näitä herkkuja. Muista että kaunis kattaus ja tuoreet kevätkukat viimeistelevät aina juhlavan aterian.
Vappumenu

Alkumalja
– shampanja

Alkuruuaksi
– kermainen kanttarellikeitto juustosarvien kera

Pääruuaksi
– Vappulohta voikastikkeessa
– Uuniperunoita
– Lisäkkeenä kurkkuviipaleita ja keitetyjä retiisejä

Jälkiruuaksi
– Barryn juustokakkua sitruunakastikkeen ja passionhedelmien kera
– Kahvit

Ruokaohjeet:

Kermainen kanttarellikeitto

1,5 litraa tuoreita kanttarelleja
1 sipuli
50g voita
60g vehnäjauhoja
1 litra kasvislientä
Kermaa
Mustapippuria
Tuoretta kirveliä

Hienonna sienet ja sipuli. Hauduta ne kevyesti voissa, lisää vehnäjauhot ja kasviliemi. Anna keiton kiehua hiljalleen n. 10-15 minuuttia, mausta keitto ja lisää lopuksi kerma

Juustosarvet (noin 18 kpl)

Taikina
50 g voita
50 g hiivaa
1/2 dl kädenlämpöistä vettä
2 dl piimää
1 tl suolaa
1 rkl vaaleaa siirappia
2 munaa
8–9 dl (480–540 g) vehnäjauhoja

Täyte
18 viipaletta kovaa juustoa (esim. emmentalia)
18 palaa punaista paprikaa

Voiteluun
1 muna

1. Sulata voi kattilassa.
2. Liuota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen veteen.
3. Lisää maito, voisula, suola, vaalea siirappi, munat ja suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaksi.
4. Anna taikinan nousta liinan alla noin 30 min.
5. Sirottele pöydälle jauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee kiiltävää ja notkeaa.
6. Kaulitse taikina ½ cm paksuksi neliön muotoiseksi levyksi. Leikkaa levy yhdeksäksi pieneksi neliöksi. Jaa neliöt vinottain kahtia 18 kolmioksi.
7. Laita jokaiselle kolmiolle hieman kinkkua ja juustoa ja palanen punaista paprikaa ja kääri ne rullalle ulkoreunasta alkaen kolmion kärkeä kohti.
8. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
9. Laita sarvet pellille leivinpaperin päälle. Anna niiden nousta 20 minuuttia.
10. Voitele vatkatulla munalla ja paista 10–15 minuuttia uunin keskiosassa kullanruskeiksi.

Vappulohi

1 prk rahkaa
1 prk kermaviiliä
150-200 g kylmäsavustettua kirjolohta
150-200 g graavisuolattua kirjolohta
1 sipuli tai pala purjoa
n. 1/2 dl silputtua tilliä tai ruohosipulia
2 rkl sokeria
1 tl sitruunapippuria
ripaus valkopippuria
2 dl kuohukermaa

Koristeeksi
muutama viipale lohta
ruohosipulia
sitruunalohkoja

1. Leikkaa molemmat lohet ensin ohuiksi viipaleiksi ja siitä edelleen pieniksi kuutioiksi. Jätä muutama viipale koristeluun.
2. Hienonna sipuli sekä tilli.
3. Sekoita ainekset rahka-kermaviiliseokseen. Mausta sokerilla, sitruuna- ja valkopippurilla.
4. Lisää lopuksi vaahdoksi vatkattu kerma. Anna maustua kylmässä 1-2 tuntia tai pidempään.

Vaalea voikastike

1/2 dl valkoviinietikkaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl vettä
2 rkl hienoksi hakattua salottisipulia
2 rkl kuohukermaa
1 tl sitruunan mehua
150 g suolatonta voita
suolaa ja pippuria

Pane kasariin etikka, vesi, viini ja salottisipulihakkelus. Keitä kunnes jäljellä on ¼ alkuperäisestä. Ota kasari pois lämmöltä ja vispaa joukkoon pieneksi paloiteltu kylmä voi. Kuumenna uudelleen, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Siivilöi jos haluat sileän kastikkeen.

Lisää kerma tai kermavaahto juuri ennen tarjoilua. Kuohkeuta pikasekoittimella jos haluat kuohkean kastikkeen.

Uuniperunat
10 kpl isoja ruokaperunoita

Halkaise perunat, mausta
Kääri perunat foliopaperiin ja laita uuniin

Barryn juustokakku passionhedelmien kera
+ sitruunakastike

Pohja
10 Digestive-keksiä
100g voita tai margariinia

Alin kerros
2 pakettia philadelphia- tai hovijuustoa
3 kokonaista munaa
1,5 dl sokeria

Ylin kerros
4 dl ranskankermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl siivilöityä tomusokeria

1. Murenna keksit rikki ja sekoita murut voisulaan (voit tehdä monitoimikoneella)
2. Painele seos irtopohjavuokaan ohueksi kakkupohjaksi. Pane palanen foliota vuoan alle (vuoka vuotaa helposti uunissa)
3. Paista pohjaa 5-10 min 200 asteessa. Pane sivuun.
4. Notkista juustoa haarukalla tai helpommin monitoimikoneella.
5. Sekoita joukkoon munat ja sokeri ja anna käydä hetki.
6. Levitä seos esipaistetulle kakkupohjalle.
7. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa noin 35 minuuttia eli kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.
8. Anna jäähtyä.
9. Sekoita ylintä kerrosta varten ranskankerma, vaniljasokeri ja siivilöity tomusokeri.
10. Levitä tortun päälle ja paista 180 asteessa 6-7 minuuttia niin, että pinta vähän jähmettyy.
11. Anna kakun jäähtyä. Tarjoile sitruunakastikkeen ja passionhedelmien kera.

Sitruunakastike

1. Sekoita teräskattilassa 1-4 rkl sitruunamehua, ¾ dl vettä, 1 tl Maizena-jauhoja, 1 keltuainen ja 1½ dl sokeria.
2. Anna hautua varovasti, mutta älä kiehuta niin että seos kuplii.
3. Sekoita samalla, kun kastike sakenee.
4. Vatkaa lopuksi joukkoon 1 rkl kylmää voita ja anna kastikkeen jäähtyä kokonaan.

Ostoslista ruuille: (katso määrät ohjeista)

– Tuoreita kanttarellejä
– Sipulia
– Kasvisliemikuutioita
– Kermaa
– Tuoretta kirveliä
– Mustapippuria
– Vehnäjauhoja
– Hiivaa
– Piimää
– Vaaleaa siirappia
– Paprikaa
– Emmental-juustoa
– Rahkaa
– Kermaviiliä
– Kylmäsavustettua kirjolohta
– Graavisuolattua kirjolohta
– Sitruuna
– Ruohosipulia
– Retiisejä
– Kurkku
– Isoja perunoita
– Kuivaa valkoviiniä
– Salottisipulia
– Sitruunamehua
– Passionhedelmiä
– Digestive-keksejä
– Voita
– hovijuustoa
– Kananmunia
– Sokeria
– Ranskankermaa
– Vaniljasokeria
– Tomusokeria
– Maizena-jauhoja

Iloista vappua kaikille ja hauskoja hetkiä ystävien kanssa!