Hauskat nuorten puutarhahäät kömmähdyksineen
Nuorten oma ystävilleen järjestämä hääjuhla morsiamen vanhempien puutarhassa.
Keskimmäinen kolmesta tyttärestämme halusi avopuolisonsa ja kahden pienen poikansa kanssa järjestää omannäköiset yksinkertaiset pihahäät meidän pihalla neljä viikkoa ennen nuorimman tyttäremme ajoissa varattuun juhlapaikkaan järjestettäviä sukulaishäitä. Hän halusi naimisiin ennen kuin heidän vanhin lapsensa aloittaisi syksyllä koulun ja perheemme tyttäret oikeassa järjestyksessä vihille. Molempien vanhemmat apulaisineen olivat mukana talkoissa. Juhlateltat pystytettiin alkukesän rankkasateessa pelonsekaisissa tunnelmissa pitkän sadejakson pehmentämälle nurmikolle.

Juhlallisen vihkitoimituksen suoritti omassa kotikirkossamme kaste- ja rippipappi, joka viihtyi nuoren parin kutsumana puutarhahäissä loppuun asti. Erikoisuutena vihkitoimituksessa oli, että morsian toimi itse välillä säestäjänä sulhasen seisoessa sillä aikaa alttarilla. Vihkitoimituksen jälkeen hääväki siirtyi auringon paisteessa hääpaikalle, missä lämpöisessä kesäyössä juhlittiin aamuun asti.

Nuoripari halusi ruoaksi itse tilata koko vierasjoukolle pizzat, jotka auto toi sovittuun aikaan. Talkoilla olimme edellisenä iltana paloitelleet tarjoiluastioihin tomaatit, kurkut ja paprikat, jotka jätettiin pihalla olevaan maakellariin yöksi. Lehtisalaattia huuhdeltiin ennen kirkkoon menoa valmiiksi kulhoon ja paloiteltiin myös alkukesän varhaiskaalia salaatiksi. Lisäksi suolakurkkuastia laitettiin tarjoilupöytään, joka oli katettu pihaterassille, samoin ketchup ja sinappi.

Sulhasen isä oli tuonut yhdessä sulhasen kanssa maakellariimme jäämurskalla täytetyn styroksisen kalalaatikon boolin sekoitusalustaksi laittaen sen tarjoiluvalmiiden tomaatti-, kurkku- ja paprikakulhojen päälle. Pizza-auto toi pinon erilaisia pizzoja, jotka vain paloiteltiin ja laatikot laitettiin avattuina pöytään. Nälkäiset juhlavieraat saivat heti hakea ruoan lautasella isoon juhlatelttaan laitettuihin pöytiin. Jälkiruoaksi tarjottiin täytekakkua ja pikkuleipiä kahvin, teen ja kaakaon kanssa. Ohjelmaa ja tanssia jatkui aamuneljään asti. Boolimaljaa käytiin kellarissa täyttämässä. Hääväki tanssi vesivanerista pihalle tehdyllä tanssilattialla ja letkajenkkaa pitkin öisen rauhallista kylätietä. Kaikilla oli hauskaa.

Seuraavana aamuna toiset isovanhemmat apulaisineen tulivat hakemaan tuomiaan tavaroita pois hääpaikalta ja yhdessä syömään jäljelle jääneitä ruokia. Yllätys oli melkoinen kun jäämurskalaatikon alta ilmaantuivat kulhot täynnä valmiiksi paloiteltuja tomaatteja, kurkkua ja paprikaa. Kukaan ei ollut muistanut niiden olemassaoloa, kun ne jäivät jäämurskalaatikon alle.

Jälkeenpäin ihmeteltiin miten ei kukaan ollut huomannut niiden puuttumista tarjoilupöydästä. Pizzaa, salaattia ja kaalisilppua sekä suolakurkkua riitti kaikille. Häätarjoilu oli ollut vieläkin yksinkertaisempi kuin mitä nuoripari oli alun perin suunnitellut. Kutsuimme naapuritkin kanssamme syömään jäljelle jääneitä pizzapaloja, nyt tomaatti- ja kurkkulohkojen sekä paprikarenkaiden kanssa. Kaikilla vierailla oli tosiaan hauskaa kertoessamme tapahtuneesta mokastamme. Toisille ruoka maistui nytkin hyvin mutta toisille ei ollenkaan. Ne häät ovat jääneet hauskana muistona kaikkien mieliin.