Helpot pikkujoulun ruokavinkit: Kirsikkaista kääretorttua ja piparista pannacottaa

Keittiö

Tänä vuonna pikkujoulupöytään laitetaan helppoja pieniä herkkupaloja: Suolainen herkku syntyy pursottamalla savuporotahnaa suolakeksien päälle, makeaksi jouluherkuksi sopivat kirsikkainen suklaakääretorttu ja piparinmuruilla maustettu kermavanukas. Kevennystä ja raikkautta pöytään tuovat jouluinen juustosalaatti ja hedelmät.

Pikkujoulukausi on jo täydessä käynnissä, ja moni saattaa miettiä, mitä tarjoaisi vierailleen. Mikä olisi herkullista sekä vähän erilaista ja uutta tarjottavaa? Tämän vuoden vinkit kysytään suosittua Hellapoliisi-ruokasivustoa pitävältä Kati Jaakoselta.

– Juhlavaa pikkupurtavaa saa helposti yhdistämällä savuporoleikettä ja tuorejuustoa. Valmistaminen käy nopeasti: pilko poroleikettä, silppua sipulia ja kuutioi maustekurkkua, sekoita ainekset maustamattoman tuorejuuston joukkoon, ja rouhi vielä mustapippuria mukaan, neuvoo Kati Jaakonen.

Tahnan voi sekoittaa tavallisella lusikalla pienessä kulhossa ja annostella lusikalla tai pursottimella saman tien suolakeksien päälle. Juhlavuutta ulkonäköön saa ripottelemalla päälle ruohosipulisilppua.

– Kylmäsavuporoleikkeen hintaa ei kannata pelästyä, koska nämä herkut valmistuvat melko pienistä määristä. Poron tilalla voi halutessaan käyttää lämminsavulohta tai vaikka paprikaa, sipulin tilalla omenaa ja mustapippurin kaverina yrttejä.

Kirsikan makua kääretorttuun…

Makeat herkut kuuluvat pikkujouluun siinä missä suolaisetkin. Kansainvälistä makua joulupöytään tuo Schwarzwaldin kakun tapaan maustettu kääretorttu, joka koristellaan kakuksi.

– Kääretorttu on perusleivonnainen, joka valmistuu uunissa seitsemässä minuutissa, eikä koristeluun mene paljon kauemmin. Itse tehty tarjottava tuo tekijälleen hyvän mielen, joka välittyy jokaiselle pikkujouluvieraalle.

Kääretortun kostutukseen käytettävästä laimennetusta kirsikkalikööristä voi tarvittaessa kiehauttaa alkoholin pois tai sen voi korvata marjamehulla. Tortun täytteeksi levitetään kirsikkahilloa ja kermavaahtoa.

– Ja ihanaksi jouluyllätykseksi täytteen sekaan ripotellaan vielä piparinmuruja tai kanelinmakuisia keksejä. Rullalle kääritty torttu muuttuu pikkujoulukakuksi, kun sen kuorruttaa huolimattomasti runsaalla kermavaahdolla, joka vielä koristellaan ohuilla suklaalastupurjeilla ja kirsikoilla, vinkkaa Jaakonen.

…ja pannacottaa pieniin laseihin

Hellapoliisin suosittelema toinen herkku tälle joululle on pannacotta eli kermavanukas. Kermavanukkaan, kuten monet muutkin jouluherkut, voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Siten juhlapäivälle jää vain glögin lämmittäminen ja ystävien kanssa seurustelu.

– Pannacottaa varten kiehautetaan kerma, joka maustetaan vaniljasokerilla. Kiehuvaan kermaan lisätään vedessä liotettuja liivatelehtiä, ja seos sekoitetaan tasaiseksi.
Pannacottaa voi maustaa myös pikakahvijauheella tai sekaan voi raastaa appelsiininkuorta.

Kuuma kermaseos kaadetaan heti pieniin kuppeihin tai esimerkiksi sopivan kokoisiin pieniin laseihin.

– Pannacottaan saa mukavan jouluisen maun, kun laittaa päälle pikkutilkan omenahilloketta ja murustaa hyytyneen vanukkaan päälle piparkakkua mausteeksi, neuvoo Jaakonen.

Tarjoilukokonaisuudesta tulee ruokaisampi, jos tarjoaa pienten suolapalojen lisäksi esimerkiksi joulun makuihin sopivaa juustosalaattia. Salaatti valmistetaan vasta juhlapäivänä. Joulupöytään sopivat myös hedelmät ja värikkäisiin papereihin käärityt suklaakonvehdit rapisemaan.

Seuraavilla sivuilla Hellapoliisin joulureseptit

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

Savuporotahna
Savuporotahna suolakekseille.

Savuporotahna suolakekseille
n. 25 kpl

200 g maustamatonta tuorejuustoa
40–50 g poron kylmäsavupaistia
1/2-1 pieni sipuli
1/2-1 maustekurkku
n. 1/2 dl ruohosipulisilppua
mustapippuria myllystä
1 pkt suolakeksejä
Koristeluun: rucolaa

Laita tuorejuusto kulhoon. Silppua veitsellä poron kylmäsavupaisti, sipuli, maustekurkku ja ruohosipuli hienoksi. Mausta mustapippurilla. Sekoita ainekset tasaiseksi tahnaksi lusikalla.

Laita suolakeksit tarjoiluvadille ja pursota tahna keksien päälle. Koristele rucolalla. Voit käyttää kylmäsavuporon tilalla myös kylmäsavulohta tai graavilohta. Tahnan joukkoon voit silputa myös omenaa, paprikaa tai perunaa.

Broileri-fetasalaatti
6-8 annosta

1 ruukku jääsalaattia
50–100 g rucolaa tai salaattisekoitusta
1-2 punasipulia
1/2 kurkku
100–200 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
1 grillattu broileri
200 g fetajuustoa
1 ruukku basilikaa

Silppua kulhoon jääsalaatti. Laita joukkoon rucola tai salaattisekoitus. Leikkaa punasipulit renkaiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Puolita kirsikka- tai miniluumutomaatit. Putsaa grillatusta broilerista luut ja nahka. Leikkaa tai revi liha sopiviksi suupaloiksi.

Kuutioi fetajuusto ja silppua basilika. Sekoita salaatin ainekset keskenään ja tarjoa salaatinkastikkeen kanssa. Voit lisätä joukkoon erilaisia juustoja, hedelmiä ja paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä.

Savulohi-rieskarullat
36 suupalaa

6 rullarieskaa
400 g tuorejuustoa
n. 300 g lämminsavustettua lohta
1 pieni paprika
1 ruukku ruohosipulia
sitruuna- tai limepippuria
Koristeluun: ruohosipulia

Laita tuorejuusto kulhoon. Putsaa lämminsavulohesta ruodot ja nahka. Laita kala tuorejuuston joukkoon. Silppua sekaan paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita ainekset tasaiseksi tahnaksi lusikalla tai sähkövatkaimella. Mausta sitruuna- tai limepippurilla. Lado rieskat työlaudalle. Levitä tahna rieskojen päälle reunoja myöten. Käännä tiukalle rullalle ja kääri rullat alumiinifolioon. Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka. Leikkaa annospaloiksi ennen tarjoilua. Koristele ruohosipulilla.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla.

 

Pannacotta
Pannacotta.

Pannacotta
10–15 pientä annosta

2 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
1/2-3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
n. 1 dl omenapalahilloa
muutama piparkakku murustettuna

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kerma, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan.
Kiehauta. Lisää pehmenneet liivatelehdet kuuman kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Jaa liemi pieniin laseihin tai muihin annoskulhoihin ja hyydytä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Laita hyytyneiden pannacottien pinnalle omenapalahilloa ja murusta päälle piparkakkua. Pannacottaa voi maustaa pikakahvijauheella, sitrusraasteella tai suklaalla.

Kääretorttu Schwarzwaldin tapaan
10–13 annosta

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
1/2 dl kirsikkalikööriä tai kirsikkamehua
1/2 dl vettä
Täyte:
200–300 g kirsikkahilloa
1 dl piparkakkuja murustettuna
2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(100 g smetanaa tai ranskankermaa)
Pinnalle:
ohuita suklaalastuja
kirsikoita
sokeroimatonta kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää ne varovasti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Levitä taikina reunalliselle, leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa torttulevy leivinpaperin päälle. Kostuta levy vedellä laimennetulla kirsikkaliköörillä. Levitä pinnalle kirsikkahillo ja ripottele päälle piparkakkumurua. Vaahdota vispikerma. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.

Voit halutessasi vatkata joukkoon smetanaa tai ranskankermaa. Levitä ohut kerros kermaseosta hillon päälle, ja kääri torttu tiukahkolle rullalle. Nosta torttu tarjoiluvadille, ja levitä loput kermaseoksesta ilmavasti tortun pinnalle ja reunoille. Taita suklaalastut pienemmiksi paloiksi ja paina tortun pintaan. Koristele kirsikoilla. Siivilöi pinnalle sokeroimatonta kaakaojauhetta. Säilytä kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

joulu resepti reseptit ruoka ruokapöytä ruokareseptit

Ei liitettyjä avainsanoja.