Tee itse upea sisustustaulu

Sisustus

Kangastauluilla saat seinälle uniikkia taidetta ja sisustukseen uutta ilmettä. Tee itse sisustustaulu edullisesti – onnistuu aloittelijaltakin!

Kankaisilla sisustustauluilla luot nopeasti ja kohtuuhinnalla uuden ja yksilöllisen tyylin kodin eri tiloihin. Ne sopivat niin moderniin kuin perinteisesti sisustettuun kotiin. Niillä saat helposti näyttäviä sisustuksellisia yksityiskohtia ja tuot seinille väriä.

Kangaskauppoja kannattaa kierrellä sisustajan silmin: valikoimat ovat runsaita ja värejä kankaissa on tarjolla jokaisen makuun. Tarjolla on yksinkertaisuutta arvostavalle graafisia ja selkeitä kuvioita, värikylläisiä kukkakankaita romanttisesta sisustustyylistä pitävälle sekä ihania väripintoja väreillä sisustajalle.

Vaikka taulusarja

Edullisilla muutaman euron kangaslöydöillä saat kotiin tehtyä vaikka kokonaisen taulusarjan. Leikittele kuvioiden ja värien lisäksi kankaan pinnalla. Yksi taulu voi olla pörröistä kangasta, toinen kiiltävää tai silkkimäistä ja kolmas vaikka struktuuriltaan vaihtelevaa pellavakangasta. Pinnan struktuurit luovat kankaalle ilmeen ja tuovat värit kauniisti esille.

Kangas on hyvä valinta myös silloin, kun taulu halutaan valaista kohdevalolla. Kangaspintaan suunnattu valo saa pinnan elämään entisestään.

Tarvitset vain kangasta ja puiset kiilakehykset. Kangastaulun pohjana voit halutessasi käyttää styroksi- tai kapalevyä.

Puisia kiilakehyksiä saa valmiina erikokoisina. Kangas pingotetaan kehyksen ympärille ja nidotaan kiinni. Kiilakehyksiä ja kapalevyä myydään mm. taiteilijatarvikeliikkeissä ja styroksia rautakaupoissa.

Näin teet sisustustaulun:

Kiilakehyksissä on jiiriin sahattu hankoliitos
Kiilakehyksissä on jiiriin sahattu hankoliitos, jolla kaksi kehyksen puuosaa saadaan liitettyä tukevasti toisiinsa. Kulmaliitoksissa ei ole tarkoitus käyttää liimaa, koska kankaan löystyessä kehystä voidaan kiristää kiiloilla.

Kiilakehyksen mukana tulee kiiloja, joilla kehystä saa kiilattua suuremmaksi kahteen suuntaan.
Kiilakehyksen mukana tulee kiiloja, joilla kehystä saa kiilattua suuremmaksi kahteen suuntaan.

Suurissa kiilakehyksissä on myös välipuut, jotka jäykistävät kehystä. Lovettu välipuu kiinnitetään kehykseen hankoliitoksella ja välipuut toisiinsa puutapeilla.
Suurissa kiilakehyksissä on myös välipuut, jotka jäykistävät kehystä. Lovettu välipuu kiinnitetään kehykseen hankoliitoksella ja välipuut toisiinsa puutapeilla.

Kiilakehyksen kokoaminen
Kiilakehys kootaan niin, että ensin kiinnitetään kolme kehyspuuta toisiinsa ja sitten kehyksen välipuut. Viimeiseksi kiinnitetään neljäs kehyspuunkappale.

Kiilakehyksen profiilin muotoilua
Kiilakehyksen pitää olla profiililtaan muotoiltu niin, että kangas koskettaa vain kehyspuun ulkoreunaa. Näin kehysosa ei paina taulun kangasta koko kehyksen leveydeltä.

Sisustustauluun kannattaa valita värikkäitä ja kuviollisia kankaita. Jos kangas on oikein ohutta ja vaaleaa puuvillakangasta, puunväriset kiilakehykset voivat näkyä kankaan läpi. Kehykset kannattaa silloin maalata valkoiseksi. Kuvan esimerkkikankaat ovat Finlaysonin valikoimista.

Kangas sovitetaan kehyksiin
Kangas sovitetaan kehyksiin niin, että kangas on kehysten leveyden verran suurempi. Näin saadaan riittävä käännösvara kankaan kiinnittämiseksi kehyksen taakse. Kun kangas on leikattu mittoihinsa, se silitetään rypyttömäksi. Jos kangas on ollut taitoksilla, silitys pitää tehdä erityisen huolellisesti.

Kankaan kiinnitys sinkiläpistoolilla.
Kiinnitys tapahtuu kehyksen takaa. Saumanvara käännetään kaksinkerroin ja nidotaan kiinni kehyspuun keskeltä. Kangas nidotaan reuna kerrallaan keskeltä aloittaen lähes kulmiin saakka. Kulmissa kangas taitellaan ja nidotaan viimeiseksi.

Nurkkien kiinnitys
Nurkassa kangas taitetaan ensin keskeltä sisäänpäin taitokselle. Tämän jälkeen nurkkakankaat käännetään ja nidotaan vuorotellen taitoksen päälle. Kulmassa kankaan kiinnitys kannattaa tehdä huolella, koska nurkkaan kangas jää helposti löysäksi pussiksi.

Bosch PTK 3,6 V-sinkiläpistooli
Kankaan kiinnityksessä käytettiin apuna johdotonta, akkukäyttöistä Bosch PTK 3,6 V-sinkiläpistoolia. Laite on tarkoitettu esimerkiksi kankaan kiinnittämiseen puuhun tai puukuitulevyihin. Siinä on iskuvoiman säätö eri materiaalin mukaiseen työskentelyyn, joten erikokoisille sinkilöille saadaan säädettyä kulloinkin tarvittava iskuvoima. Sinkiläpistoolilla voidaan kiinnittää maksimissaan 14 millimetrin pituisia sinkilöitä ja nastoja.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

DIY kangas kiilakehys sisustus sisustustaulu taulu Tee itse tee-se-itse

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: