– Sisältöä ja ohjelmaa on tänä vuonna runsaasti sekä messutaloissa, halleissa että ulkoalueilla. Jokainen messukävijä löytää varmasti kiinnostusta herättäviä kohteita, asumisen tietoutta ja viihdyttäviä elämyksiä messureitin varrelta, kertoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Alueelle on rakentunut 39 erikokoista ja tyyliltään erilaista messukohdetta. Messuvieraat pääsevät tutustumaan 34 omakotitaloon, kahteen rivitaloon, yhteen paritaloon ja rantasaunaan. Messutalojen pihat ja yleiset puistoalueet istutuksineen houkuttelevat perehtymään monipuolisiin viherrakentamisen ratkaisuihin. Rakentamisessa on tavoiteltu energiatehokkuutta ja rakennusmateriaaleina on käytetty mm. kiveä, puuta, tiiltä, betonia ja harkkoja. Messutalojen lämmitysratkaisuina nähdään mm. aurinkoenergiaa, maalämpöä, kaukolämpöä, sähköä ja vesi-ilmalämpöpumppuja.

Talokohteisiin tutustumisen lisäksi asuntomessukävijät voivat nauttia messujen teemaviikkojen värikkäästä ohjelmasta. Messutapahtuman ensimmäisellä Lasten ja Nuorten teemaviikolla nähdään tanssiteatteria ja musisoivia eläinhahmoja. Asuntomessualueen Velhometsässä kiemurtelee jännittävä luontopolku, jossa oppaana toimii itse Velho.

Messujen toinen viikko on omistettu taiteelle. Se tuo esille messualueen runsaan taidevalikoiman, johon kuuluu noin 100 pohjoissavolaista taideteosta, musiikkia, performansseja ja mielenkiintoisia sisustuksia.

Kolmannella Voi Hyvin -teemaviikolla esitellään asumisen terveellisyyttä ja arjen hyvinvointiratkaisuja, kuten kotikylpylöitä, uima-altaita ja viihtyisiä piharatkaisuja.

Neljäs teemaviikko on omistettu ympäristölle ja energialle. Tällä messujen viimeisellä teemaviikolla esitellään messutalojen matalaenergiaratkaisuja. Messuvierailla on mahdollisuus hakea vinkkejä maksuttomilta neuvontaklinikoilta, jotka tarjoavat asiantuntemusta energiaan, sisustamiseen, rakentamiseen, asuntojen sisäilman laatuun ja piharakentamiseen.

Uusimpiin energiatehokkaisiin ratkaisuihin on mahdollista tutustua myös asuntomessujen oheiskohteessa, Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n (Kuopas) pilottihankkeessa, 0-energiakerrostalossa, johon rakentuu 47 opiskelija-asuntoa. Kerrostalon huoneistot soveltuvat liikuntaesteisille. Kuopion nollaenergiakerrostalo on Suomen ensimmäinen rakennus, joka täyttää EU:n valmistelussa olevan energiatehokkuusdirektiivin 2020-vaatimukset. Rakennushanke on seuraava askel passiivirakentamisesta kohti energiaomavaraista rakennusta. Rakennus perustuu passiivitalolle tyypillisiin energiatehokkaisiin rakenneratkaisuihin, joita täydentää talon oma uusiutuvan energian tuotanto. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua rakenteilla olevaan nollaenergiataloon 1.8.–15.8.2010 klo 10–18.

Lisätietoja www.asuntomessut.fi.

Asuntomessut Kuopiossa 16.7.-15.8.2010.