MAINOS

Soundbarit laitevertailussa. Monikanavainen äänimaailma televisioon helposti.

Sisustus

Soundbar on pitkulainen, television ala- tai yläpuolelle sijoitettava kaiutin, joka muodostaa kuuntelutilaan monikanavaisen äänimaailman vähällä vaivalla. Lue vertailu!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Viimeistelty B&W Panorama 2

1500 €

B&W:n soundbar on viimeistelyltään aivan omaa luokkaansa. Tukeva metallinen kotelo huokuu arvokkuutta, ja klassisen pelkistetyt linjat miellyttävät silmää. Mukana toimitetaan kahdet erikorkuiset kumipohjaiset kartiot sekä seinäkiinnikkeet, joten B&W:n voi sijoittaa joko televisiotasolle tai seinälle television alle.

Liitinpaneeli on niukka, mutta tarkoituksenmukainen. Hdmi-ottoja on yhteensä kolmelle laitteelle, ja näiden lisäksi on yksi hdmi-liitäntä näyttölaitteelle, yksi sekä analogisen että digitaalisen signaalin hyväksyvä otto sekä subwoofer-anto. Laitetta hallitaan pienellä munamuotoisella kaukosäätimellä, jossa on vain muutama painike – yksinkertaista, mutta näppärää.

Kaiutin on tekniikaltaan melko perinteinen kokeilun kahteen muuhun laitteeseen verrattuna. Tilavaikutelma luodaan virtuaalisesti, eikä eri kanaville ole käytössä omia kaiutinelementtejä. Tämä luo omat rajoituksensa, mutta toisaalta tekee käyttöönotosta äärimmäisen yksinkertaista ja suoraviivaista. Töpseli seinään, hdmi-johdot paikalleen ja laite on käyttökunnossa.

Kuvaruutuvalikoiden kautta voi säätää äänen sävyä sekä määrittää olennaisimmat parametrit, joiden perusteella B&W pyrkii luomaan luonnollisen tilaäänen.

Ääni on selkeä, ja dialogin toisto on selvästi kolmikon paras. Tilavaikutelma sen sijaan ei loistanut kummassakaan kuunteluun käytetyssä huoneessa. Toki äänessä on avaruutta ja tilantuntua, mutta jäsentyneestä monikanavatoistosta ei voida puhua.

Vaikka B&W:n mukana ei toimiteta subwooferia, sen bassotoisto ei juuri hävinnyt kokeilun muille laitteille. Alimpia oktaaveja ei hätyytellä, mutta keski- ja yläbassot toistuivat miellyttävän napakasti ja jäsennellysti.

Kokonaisuutena B&W on varteenotettava kaiutin parantamaan television äänentoistoa pienessä tilassa. Aitoon surround-elämykseen rahkeet eivät kuitenkaan riitä.

Plussaa

+ Selkeä ja rasittamaton ääni
+ Kokoisekseen hyvä bassotoist
+ Laadukas viimeistely
+ Helppo käyttöönotto

Miinusta

– Vaatimaton virtuaali-surround

Kaapelikammoiselle Philips Fidelio HTL9100

799 €

Philipsin soundbarille on annettava pisteet innovaatiosta. Perinteiseltä näyttävä pötkylä pitää sisällään keskusyksikön ja kaksi irrotettavaa akkukäyttöistä kaiutinta. Mukana seuraa myös langaton subwoofer.

Laitetta voi käyttää tavanomaisena soundbarina, tai sitten elokuvan ajaksi irrotettavat kaiuttimet voi siirtää kuulijan taakse, jolloin äänimaailmaan saadaan rutkasti lisää syvyyttä. Valmistaja lupaa akuille kymmenen tunnin käyttöajan, jonka jälkeen ne on muistettava palauttaa takaisin emoyksikön latauspistokkeisiin. Tämä lienee suurin käyttöön liittyvä haaste.

Laitteiston käyttöönotto on helppoa, sillä asetuksia ei juuri ole. Kun johdot on kytketty, laitteisto löysi subwooferin automaattisesti, eikä enempää asetuksia tarvittu.

Jos ääni ja kuva tuntuvat kulkevan väärässä tahdissa, riesasta pääsee eroon audio sync -säädön avulla. Hiilenmusta kaukosäädin ei ole mikään ergonomian ihme.

Hdmi-tuloja on kahdelle laitteelle, mikä on Philipsin käyttötarkoitusta ajatellen varmasti riittävä määrä. Lisäksi musiikkia voidaan toistaa Bluetoothin yli langattomasti. IPhonella ja iPadilla yhteyden luominen onnistui selkeiden ohjeiden avulla mutkattomasti, ja yhteys pysyi vakaana Bluetoothille tyypillisten rajoitusten puitteissa.

Surround-ääni voidaan luoda joko virtuaalisesti takakaiuttimien ollessa kytkettynä emolaitteeseen, tai aidosti siirtämällä kaiuttimet kuulijan taakse. Jälkimmäinen on ainoa oikea tapa, sillä muuten tilavaikutelma jää pahasti vajavaiseksi. Kun surrond-kaiuttimet ovat takana, äänimaailmassa on ilmavuutta ja syvyyttä. Lisäksi suunnatut efektit toistuvat kuulijan takana kuten pitääkin.

Äänen yleinen sävy on ohut, ja diskanteissa on selvää epäpuhtautta. Bassotoisto on myös melko puhditon ja yksinuottinen. Näistä puutteista huolimatta Philips tarjoaa huikean parannuksen minkä tahansa taulutelevision äänentoistoon.

Plussaa

+ Innovatiivinen toteutus
+ Surround-vaikutelma kun takakaiuttimet ovat käytössä
+ Äärimmäisen yksinkertainen ottaa käyttöön
+ Musiikin toisto suoraan kännykästä ja tabletilta Bluetoothin yli

Miinusta

– Äänen epäpuhtaudet
– Puhditon subwoofer
– Onneton virtuaalinen surround

Monipuolinen Yamaha YSP-CU4300

1795 €

Yamahan soundbar luottaa valmistajan ahkerasti kehittämään ääniprojektoriteknologiaan. Tilaääni luodaan käyttäen yli kahtakymmentä pientä kaiutinelementtiä, jotka käyttävät hyväkseen huoneen heijastuksia. Alimmat bassot toistetaan erillisellä langattomalla subwooferilla.

Laitteisto on tyylikkäästi viimeistelty ja tukeva. Kahdella sormella refleksiputkesta nostettava kenkälaatikon kokoinen subwoofer sen sijaan kertoo itsestään paljon ennen kuin edes virtoja on kytketty.

Käyttöönoton voi tehdä joko helposti tai erittäin hankalasti. Kätevimmin urakka sujuu, kun asettaa mukaan toimitettavan mikrofonin kuuntelupaikalle ja antaa automaatin hoitaa kaikki ääniasetukset. Jos taas haluaa tehdä asetukset kantapään kautta, tarjolla on joukko erilaisia säätöjä ja asetuksia, joilla voi yrittää päihittää automaatin – todennäköisesti tuloksetta.

Yamaha osaa toistaa myös musiikin langattomasti iPadilta, iPodilta tai iPhonelta, mutta vaatii lisävarusteena myytävän Bluetooth- adapterin. Saman adapterin voi kytkeä myös usb-kaapelilla muihin laitteisiin. Valitettavasti adapteri oli jo nyt vanhentunut eikä tukenut Lightning-liitäntää. Myös toistossa ilmeni omituisia viiveitä ja katkoksia, joita esimerkiksi Philipsissä ei esiintynyt.

Virtuaalinen surround-ääni on toimiva, mutta ei kuitenkaan tarjoillut sen suurempia elämyksiä. Laitteisto ei toiminut toivotulla tavalla suuremmassa huoneessa, jonka seinät ovat hyvin erilaiset ja eri etäisyydellä toisistaan. Pienemmässä ja symmetrisemmässä huoneessa surround-toisto oli tuntuvasti luontevampi ja kolmiulotteisempi.

Yleistoisto jää aavistuksen ohueksi ja ylä-äänipainotteiseksi, sillä mukana tuleva subwoofer on sanalla sanoen onneton yksinuottinen jumputin. Sen tasoa ei voi nostaa riittävän korkeaksi ilman että se nousisi liian hallitsevaksi. Yamaha tarjoaa helpon tien tilaääneen, mutta aitoon kotiteatterielämykseen jää vielä selvä hajurako.

Plussaa

+ Alkuasetukset automaattisesti
+ Langaton subwoofer
+ Tilantuntu pienemmässä huoneessa
+ Hyvä viimeistely

Miinusta

Ei toimi suuremmassa tai epäsymmetrisessä huoneessa
Subwooferin suorituskyky
Bluetooth-toisto vaatii erillisen adapterin
Katkoja Bluetooth-toistossa

Lue lisää soundbareista

Soundbar – se helpompi kotiteatteri >
Soundbar on käyttökunnossa minuuteissa >
Soundbarit parhaimmillaan television omien kaiuttimien korvaajana >
Soundbarin säätäminen on haasteellista >
Artikkeli toteutettu yhteistyössä HIFImaailman kanssa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotiteatteri monikanavaääni soundbar televisio