MAINOS

Soundbar-kaiuttimen säätäminen haastellisempaa kuin kotiteatterisarjan säätäminen

Sisustus

Soundbarien pelkistetty olemus saa olettamaan, että ne eivät vaadi paljoa sijoittelulta tai akustiikalta. Soundbarin äänentoiston suurin haaste on huoneen symmetria.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Todellisuudessa tavallisen kotiteatterisarjan säätäminen on huomattavasti helpompi tehtävä, kun jokaisen kanavan äänenvoimakkuus, viiveet ja muut parametrit voi säätää erikseen.

Soundbarit ovat myös huomattavan paljon krantumpia huoneen symmetrisyyden sekä seinien kovuuden ja heijastavuuden suhteen.


Kolme erikokoista ja -näköistä kaukosäädinratkaisua. Yamahan soundbarissa on paljon erilaisia säätöjä, mikä näkyy vääjäämättä myös kaukosäätimen toteutuksessa. Philipsin ja B&W:n yksinkertaisempia systeemejä pystyy käskyttämään vain muutamalla painikkeella.

Suurin haaste soundbarin äänentoistolle onkin juuri huoneen symmetria. Kun tilavaikutelma luodaan heijastusten avulla, sillä on suuri merkitys, miten kaukana kuuntelupaikasta vasen ja oikea seinä ovat, puhumattakaan siitä, jos toisella puolella on kirjahylly ja toisella ikkuna.

Suuressa huoneessa heijastukset voivat helposti jäädä myös niin vaatimattomiksi, että äänen tilavaikutelma latistuu tyystin. Myöskään akustoidut kuunteluhuoneet eivät sovellu soundbareille, sillä niissä ensimmäiset heijastukset pyritään usein vaimentamaan.

Testasimme Soundbareja tavallisessa asunnossa kahdessa eri huoneessa


Yamahan alkuasetukset hoituvat näppärästi mikrofonin avustuksella. Lisävarusteena myytävä lähetin mahdollistaa musiikin toistamisen iPhonesta, iPadista tai iPod Touchista langattomasti. Philipsissä sama ominaisuus on sisäänrakennettuna eikä adapteria tarvita. Jälkimmäinen ratkaisu on selvästi varmempi tulevaisuutta silmällä pitäen.

Suurempi kuunteluhuoneista oli noin 50 neliömetrin avoin ja epäsymmetrinen tila. Ainoastaan Philips pystyi luomaan siinä tilavaikutelman, joka aidosti ympäröi kuulijan. B&W:n ja Yamahan ääni jäi säätöyrityksistä huolimatta melko pistemäiseksi ja etualuevoittoiseksi. Ääneen saatiin kyllä leveyttä ja epämääräisyyttä, mutta efekti muistutti pikemminkin väärään vaiheeseen kytkettyjä stereokaiuttimia kuin monikanavaista tilaääntä.

Tilanne muuttui täysin, kun soundbareja kuunneltiin noin 11-neliöisessä pitkulaisessa huoneessa, jossa molemmat sivuseinät olivat samalla etäisyydellä ja samaa materiaalia. Eniten tilanteesta hyötyi Yamaha, jonka toisto parani kertaheitolla ja äänet ympäröivät kuulijan lähes saumattomasti. Luvattu 7.1-kanavainen aito surroundääni jäi kuitenkin kokematta, vaikka jonkinlaisia suunnattuja efektejä takakanavissa olikin aistittavissa.

 

Testatut laitteet: Yamaha YSP-CU4300, B&W Panorama 2, Philips Fidelio HTL9100

Lue lisää soundbareista

Soundbar – se helpompi kotiteatteri >
Soundbar-laitevertailu – näin saat monikanavaisen äänimaailman televisioon >
Soundbar on käyttökunnossa minuuteissa >
Soundbarit parhaimmillaan television omien kaiuttimien korvaajana >

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä HIFImaailman kanssa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotiteatteri monikanavaääni soundbar televisio