Miksi asua omakotitalossa jos ei hoida sitä?

PihaTalo

Olen asunut yli 20 vuotta omassa 40-luvun omakotitalossa jossa pihaakin on noin 1300 neliötä. Vuosien mittaan olen remontoinut, laajentanut, kunnostanut, kunnostanut, remontoinut ja taas kunnostanut. Sekä sisällä että ulkona pihalla. Vanha sanonta että ”kun pääset remontoinnissa loppuun, saat aloittaa taas koko homman alusta” pitää aivan älyttömän hyvin kutinsa. Minulla menee jo varmasti kolmas kierros osassa taloa. Tapetitkin on vaihdettu jokaisessa huoneessa vähintään kerran, osassa jo kahdesti. Kylppäri on ainoa huone jonka remonttin en itse osallistunut. Silloin homman hoiti tuttu ammattilainen. Itsellä oli paukut sen verran vähissä kun oli kolme pientä lasta etten vaan jaksanut. Mutta muuten on kyllä kaikki tehty itse. Opittu virheiden kautta jos ei muuta. Ja tekemällä kehittyy koko ajan. Ihan hyväksikin, vaikka itse sanon. Tietää jo melko hyvin mitä tarvikkeita tarvitaan, paljonko menee aikaa ja mitä lysti maksaa. Sitä on sitten kiva laskea kuinka paljon säästi kun ei tarvinnut joka hommaan ammattilaista.

Harrastuksena talojen bongaus

Kun kierrän koiran kanssa päivittäin lenkillä, on kiva katsella toisten omakotitaloja. Katsoa missä kunnossa ne on ja mitä kaikkea voisi talossa tai pihalla laittaa jos se olisi oma. Sitten on niitä muutamia omakotitaloja joista näkee että omistaja ei syystä tai toisesta huolehdi talostaan. Katto on lehtien ja havujen peitossa, rännit täynnä, seinän maalipinta hilseilee ja piha on täysin hoitamaton. Silloin aina mietin että miksi asukkaat ei myy taloa ja muuta pois jos talon kunnossa pitäminen ei omin voimin onnistu. Miksi antaa talon ja pihan rapistua niin huonoon kuntoon ettei sen kunnostus lopulta enää ole järkevää? Ymmärrän jos voimat eivät enää riitä hoitamaan kaikkea, mutta jos kyseessä on pelkkä laiskuus tai se ettei osaa tehdä asioita, sitä en ymmärrä. Kyllähän sitä voi kerrostalossakin asua ihan mukavasti jos ei ylläpitohommat kiinnosta tai ei jaksa.

IMG_4367

Kuvassa on omakotitalo jonka ohi kävelen usein. Talo, joka on varmasti joskus ollut huippu-upea ja moderni ja perheen unelmien talo. Ja nyt se on jo niin huonossa kunnossa että se varmasti joudutaan kohta purkamaan. Mitä haaskausta, jos minulta kysytään.

 

 


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.