Mökin hyötynäkökohdat

Mökki

Kesäasunnoilla on merkittävä taloudellinen vaikutus mökkikunnille. Taloudelliset ja työllistävät hyödyt ovat monella tavalla mittavia. Mitä muuta henkilökohtaista mökkeily sitten antaakaan, sen tietää jokainen mökkeilijä itse.

Elämässä pitää olla haaveita ja unelmia. Toisilla ne ovat henkisiä, toisilla fyysisiä ja monilla vain haavekuvia. Olemme kahden mökin loukussa positiivisesti. Tänä päivänä tuhlailu lieneen suurimpia paheita, joihin kuuluvat liiallinen kuluttaminen, saastuttaminen ja puhtaan veden ylenmääräinen läträäminen. Mökkeilyssäkin lienee paheita, mutta ne eivät tunnu mökkiläisestä yhtä tuhoisilta. Matkat ja puunpoltto aiheuttavat kyllä saasteita. Lienevät kuitenkin pieniä verrattuna lentomatkailuun. Tiedemiehet puhuvat puunpolton saastuttamisesta. Mielelläni lakkaan lämmittämästä savusaunaa, kun kaikki kaupunkilaiset kulkevat paljain jaloin nurmikoilla ja unohtavat asvaltin ja muun öljynkulutuksen.

Kauan sitten hankimme mökin velaksi. Nyt jälkikäteen täytynee todeta, että sijoitus on ollut yksi elämämme parhaita. Ei tietenkään rahantuotolla mitattuna, mutta elämisen ja kokemuksen arvoina. Siellä on koettu sellaista, joista muuten olisimme jääneet paitsi. Paljon on kuunneltu metsän huminaa ja katseltu takassa roihuavaa tulta ja kynttilöiden lepatusta, mitkä ovat eliksiiriä tavalliseen arkeen. On ratkottu perheriitoja, kilpailtu mitä erikoisimmilla tavoilla, keksitty uusia ideoita pyhään ja arkeen, etsitty uusia businessmahdollisuuksia ja tietysti luotu pilvilinnojakin. Kaikkiin on löydetty reaaliset ratkaisut. Tokkopa olisivat muualla ratkenneetkaan. Mökillä on ollut ystäviä, perhetuttuja, kollegoita, yhteistyökumppaneita jopa asiakkaita. Paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki ovat olleet haltioissaan. Kun hankalan asiakkaan vie syyspimeällä savusaunaan, lyö löylyä sopivasti ja kysyy: ”Toimiiko homma vai lyödäänkö lisää?”

Mökin olemassaolo perustuu hyvin paljon erilaiseen käsillä tekemiseen. Pitää laajentaa, rakentaa, kaivaa, haudata kiviä ja kasvattaa lapsia ja lapsenlapsia sekä kasveja samaan aikaan. Kerätään marjoja, sieniä ja kokemuksia ja opitaan elämään ilman jokapäiväistä oravanpyörää. Me opimme ja hankimme vuosikymmeniä myöhemmin vaimon kotipaikan toiseksi mökiksi.

Mökkireissumme sisältävät paljon erilaisia sattumuksia ja tapahtumia. Kerran karhu tonki kammarin ikkunan alla kimalaispesästä hunajaa, mutta ei onnistunut ensimmäisellä kerralla, vaan tarvittiin viisi yritystä. Toinen karhuhavainto on viime syksyltä, kun suuri pihlaja oli mökkitien vieressä kynsitty pahasti parin metrin korkeudelta. Joskus havainnoille on pitänyt etsiä ihan tieteellisiä selvityksiä, ennen kuin asia on ratkennut. Hiljaiseloon verrattuna on parempi olotila, kun sattuu ja tapahtuu. Yhtä oravaa on ihan kiva katsella, mutta kaksi aiheuttaa jo stressiä.

Olemme koko elämämme olleet mökkifaneja. Hellittääksemme hetkeksi viikonloppuisin pukeuduimme ja pakkasimme auton ja lähdimme. Pakkastakin enimmillään oli -26 ulkona ja sisälläkin -24. Kolmenkymmenenneljän vuoden aikana olemme käyneet mökillä 788 kertaa. Lähes kaiken olemme tehneet omin käsin ilman varsinaista ammattitaitoa, sillä tietotaitomme ovat kokonaan muualta. Siellä syrjässä, metsän keskellä ja lammen rannalla on voinut rauhassa suunnitella ja toteuttaa mitä erilaisempia asioita. Mökkiunelma ei enää toteudu puiden pilkkomisella ja perunan viljelyllä. Nyt mökillemme on nopea valokuityhteys, vanhanaikainen moderni savusauna, lastenlasten taidenäyttely ja leppärangoista tehty leikkimökki. Nuoruuden kaipuu metropoleihin muuttui syrjäseuturiippuvuudeksi. Perhosia tulee ja menee. Yksinkertaisuudessa hiljaisuuden keskellä voi kokea jotain ikimuistoista ja uutta.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.


Kommentoi blogikirjoitusta:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*