Omenapuun leikkaus pitää tehdä ajoissa

PihaTalo

Keväällä ennen kuin lumet sulavat maasta on hyvä leikata omenapuun oksat. Minä päätin leikata oman puuni näin pääsiäisen pyhinä kun kerran on aikaa.

Omenapuun leikkaus on tehtävä ennen kuin on liian myöhäistä

Minulla on ollut tapana leikata pihalla seisovat kolme vanhaa omenapuuta säännöllisin väliajoin. Muutama vuosi sitten jouduin leikkaamaan etupihan yksinäisen omppupuun melko radikaalisti ja siitä tulikin vähän bonsai-puun näköinen mutta on nyt viimein toipunut järkytyksestä. Vähän kuin veljenpoika joka armeijaan jouduttuaan ajeltiin ihan klaniksi:).

Nyt oli taas aika tehdä pientä parturointia takapihan ison puun kanssa. Se tekee joka vuosi hyvin satoa ja haluan pitää sen hyvässä kunnossa. Leikkausohjeita on melko helppo löytää netistä ja bongasinkin sieltä nyt yhden hyvän YouTube-videon (Omenapuun leikkaus) jossa kerrottiin ja näytettiin hyvin leikkauksen perusoppeja. Niitä ja maalaisjärkeä käyttäen lähdin taas kerran leikkuuhommiin.

Omenapuu ennen leikkausta

Omenapuu ennen leikkausta

 

Puu oli päässyt kasvattamaan oksia sekä ylöspäin että sisäänpäin melko paljon joten eikun työkalut esiin ja leikkaamaan. Olin saanut ystävältä lahjaksi Fiskarsin oksaleikkurin ja päätin nyt testata sitä tähän projektiin. Ja hyvinhän se toimi. Ei tarvinnut enää kiivetä omenapuun oksia pitkin latvaan leikkaaman vaan riitti kun yleitin pitkävartisella leikkurilla perille asti ja naps- oksa oli poikki. Hankalinta oikeastaan kun on paljon leikattaavaa on saada katki leikatut oksat tippumaan maahan asti. Niillä kun on viheliäinen tapa tarttua kiinni muihin oksiin ikään kuin viimeisenä pelastuksena.

Näillä työvälineillä pärjää

Näillä työvälineillä pärjää

Näppärä työkalu

Näppärä työkalu

 

Onneksi oli hyvä työkalut. A-tikkaat antoivat nimittäin kerran periksi ja jouduin hypäämään maahan. Onneksi korkeutta ei ollut paljoa. Ajattelin vain että jos olisin tullut puun latvasta asti alas, olisi voinut käydä hullusti. Leikkasin melko paljon oksia. Sekä niitä jotka selkeästi tököttävät suoraan kohti taivasta ja niitä jotka kasvavat runkoa kohti tai menevät reippaasti ristiin muiden oksien kanssa. Jotenkin näin siinä videossa opastettiin. No, en usko että tein mitään isompaa hallaa puulle koska on se mun aiemmatkin oparaatiot kestänyt. Yhtenä kesänä jopa pesin sitä juuriharjalla vesisateessa kun jostain olin lukenut että pinnalle kasvanut jäkälä pitää saada pois. Mahtoivat naapurit nauraa ja pitää mua hulluna:)

Parturoinnin tulos on aikamoinen kasa oksia silputtavaksi

Parturoinnin tulos on aikamoinen kasa oksia silputtavaksi

 

Aikamoinen kasa oksia leikkauksesta kertyikin. Pitääkin nyt pääsiäisen pyhinä silputa ne hakkeeksi kasvien alle.

Parturoinnin jälkeen

Parturoinnin jälkeen

 

Siinä se nyt sitten on, trimmattuna valmiina uuteen kasvukauteen. Toivottavasti se ei vetänyt hirveän isoa hernettä nenään kun taas kajosin sen hienohin oksiin mutta puun parhaaksihan se vain on. Nyt eikun kevättä kohti ja loppukesän omenasatoa odottelemaan.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.


Kommentoi blogikirjoitusta:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*