Rakensimme portaat savusaunalle

Mökki

 

 

20160524_173359

 

Savusaunamme on viisi metriä mökkiä alempana ja rakennukset ovat kahdenkymmenen metri päässä toisistaan. Olemme 34 vuotta kulkeneet mökillä savusaunalle pientä mutkittelevaa polkua pitkin, jossa on kiviä ja kantoja sekä vieri vieressä vesoja ja pitkiä heiniä. Toisille kävely on jopa eksoottista, mutta kun me ja ystävämme ovat vanhentuneet kipuaminen käynyt haasteelliseksi.

Olen tehnyt lukuisia suunnitelmia viimeisten vuosien kuluessa, mutta vaikeutensa takia ne ovat aina siirtyneet eteen päin. Meidän koko mökkitontilla kallio on lähellä maanpintaa ja se asettaa portaiden rakentamiselle omat haasteensa. Toisekseen portaiden pitää sopia maisemaan ja ympäristöön. Lisäksi niiden pitää olla kestävät ja pitkäikäiset. Eräs ehdotukseni läheisilleni on rakentaa portaat hautakivistä, kun eräs kiviliike teki konkurssin ja kaksi autokuormallista myytiin muutamalla satasella. Vaimon mielestä eivät esteetisesti sopineet  tarkoitukseensa ja toisekseen ovathan märät hiotut kivipinnat liukkaitakin.

Nyt keväällä  olin lopultakin päättänyt toteuttaa porrasprojektin. Aloitin jyrkimmältä kohdalta maankaivamisella. Enimmillään maata oli puolen metrin paksuudelta ja pahimpia haasteita aiheuttivat kivet, kannot ja puiden juuret. Työ tein kokonaan manuaalisesti lapiolla, rautakangella ja kirveellä. Koneiden tuominen jyrkkien mäkien takaa olisi ollut ongelmallista ja lisäksi maisema olisi rikkoutunut pahasti. Muutamassa päivässä sain kaivuutyön valmiiksi.

 

Kaivanto

Kaivanto

 

Portaiden kiinnittäminen kallioon edellytti muutaman anturin tekemistä. Seuraavalla käyntikerralla toin mukanani poravasaran, jolla porasin reikiä antureiden alle. Laitoin niihin betoniteräkset ja tein pienet muotit laudan pätkistä. Kolmesta kuivabetonisäkillisestä valoin neljä anturaa ja jätin ne kuivumaan viikoksi. Seuraavaksi kävimme hankkimassa neljänkymmenen kilometrin päästä 400 m terassilautaa ja 150 metriä rungoiksi kyllästettyä koolinkia. Puutavarat olivat läpimärkiä ja niitä piti kuljetta peräkärryllä kolme kertaa mökkitiellä olevien jyrkkien mäkien takia.

 

20160524_084452

 

20160523_174949(0)

Rakensin rungot ja hyvä ystävä tuli kahdeksi päiväksi varsinaisten porrasaskelmien tekemiseen. Aurinko paistoi ja alkoi jo olla hellettä, mutta hyvin suunniteltu työ sujui harvinaisen ripeästi. Kahdessa päivässä saimme varsinaiset portaat valmiiksi ja jyrkimmälle osalle kaiteetkin. Jatkoin työtä yhdessä vaimon kanssa. Teimme loput kaiteista ja lisäsimme vielä varsinaisten kaidepuiden alapuolelle laudat, jotka loivat lisäturvallisuutta kokonaisuuteen ja olivat jopa esteettiset ratkaisut kokonaisuuteen. Lisäksi vaimolle piti tehdä kahden portaan liittymä rantaan menevälle polulle. Se pitänee myöhemmin päällystää nurmikkoturpeilla, sillä onhan se paljain varpain kulkeminen heinikossa todellinen nautinto.

Homma oli haastavaa näin ammattitaidottomalle. Ruuvejakin piti kiertää lähes 2000 kappaletta. Jatkamme lähiaikoina tekemistämme aidan ja portin rakentamisella. Siitä kerron sitten seuraavalla kerralla.

 

 


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.


Kommentoi blogikirjoitusta:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*