Ensimmäiset lehtokotilot liikkeellä: ”Jos on napa, niin älä tapa!”

Piha
Lehtokotiloista on jo ensimmäisiä havaintoja, ja ne on käytännössä talvehtineita yksilöitä, jotka tulisi hävittää nyt mahdollisimman tarkkaan, ennen kuin ne ehtivät lisääntyä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
8.6.2020

Lehtokotiloiden lisääntymiskyky on uskomatonta, yksi yksilö voi tuottaa jopa 200 uutta etanaa kesän aikana. Ne on hyvä kerätä pois, sillä muut lehtokotilot käyttävät niitä ravintonaan. Hyvä keino on laittaa astiaan etikkaa ja tiputtaa ne sinne.

Hyviä etanoita ei kuitenkaan kannata tappaa ja niiden tunnistamiseksi on olemassa tämä helppo muistisääntö: ”Jos on napa, niin älä tapa!” Tuo ”napa” on siis reikä tai syvä kolo kotilon keskellä ja näkyy parhaiten, kun kotilon kääntää selälleen.

Kuinka ehkäistä lehtokotiloita?

Lehtokotiloita ja niiden esiintymistä voi ja kannattaakin ehkäistä muutamin pikku keinoin:

  1. Pidä piha siistinä. Leikkaa nurmikko säännöllisesti, poista kaikki turhat piilopaikat (= rojut) pois ja pidä pensaiden alustat puhtaina ja ilmavina.
  2. Reunusta penkit kuivalla materiaalilla.
  3. Valitse kuivuutta kestäviä kasveja ja kastele niitä harvoin. Lehtokotilot eivät viihdy kuivassa.
  4. Kokeile koivutisleellä siveltyjä lautoja viljelmien ympärillä tai rautafosfaatin levitystä.
  5. Viljele nokkosia jossain kohtaa pihassa, sillä ne houkuttelevat lehtokotiloita.
  6. Laita linnunpönttöjä pihaan. Pikkuystävät huolehtivat hyvin etenkin pienten kotiloiden hävittämisestä kesän aikana.
  7. Erilaiset esteet ja torjunta-aineet ovat myös harkinnan arvoisia. Itse yhdistän lehtokotiloiden kulkua estävää kukkanauhaa. Siinä on kukkia, jotka estävät etanoita menemästä hyötykasvien kimppuun ja samalla kukkivat komeasti. Yhdistän siis hyödyn ja huvin. Tuon kätevän ja valmiin kylvönauhan löydät täältä >

Sipulikukista vielä: siemenkodat pois, lehdet jätetään

Aiemmin oli puhetta sipulikukkien lannoittamisen eduista, ja se tosiaan kannattaa, sillä kukista tulee isompia ja ne kukkivat pidempään. Sipuli saa näin myös kunnolla voimaa kasvaakseen taas seuraavaa vuotta varten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kukkineista kukista, etenkin tulppaaneista, narsisseista ja laukoista kannattaa myös napsaista siemenkodat pois kukinnan jälkeen. Näin kasvin koko kasvutarmo keskittyy sipuliin eikä siemeniin. Siemenet eivät kuitenkaan pysty tuottamaan uusia sipuleita Suomen oloissa. Lehdet ja kukkavarsi sen sijaan jätetään kasvamaan niin kauaksi aikaa, kunnes ne luonnostaan kellastuvat. Näin kasvit saavat yhteytettyä mahdollisimman paljon uutta kasvuvoimaa sipuliin ja tiedossa on entistäkin komeampi kukinta taas ensi vuonna.

Narsissipenkki kasvaa, mutta ei kuki

Mitä tehdä, kun narsissipenkki kasvaa mutta ei kuki? Kysymyksen kuulee aika usein ja syyhän on se, että penkki on kasvattanut niin paljon sivusipuleita ja penkin niin tiiviiksi, ettei sen enää ”tarvitse” kukkia. Tämä on helppoa hoitaa kuntoon. Otetaan vain sipulit ylös maasta kukinnan jälkeen ja irrotetaan sivusipulit irti ja istutetaan kaikki taas takaisin maahan omina sipuleinaan. Jos penkkiin ei mahdu, ylimääräiset sipulit kannattaa antaa vaikka kaverille. Istutusetäisyys on hyvä pitää 5–15 cm välillä, niin operaatiota ei tarvitse uusia niin usein.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti ja kuva: Juha Toikka, KodinKukat Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa?