Hyvän olon gluteiinittomat jouluherkut – tee kotona

Keittiö

Jouluherkut voivat olla myös terveellisiä. Joulukukat, konvehdit ja piparkakut saivat terveellisen kilpailijan. Lue Hanna Skytän vinkit!

Joulu tulee ja kyläilykutsuja satelee. Tuliaisia tekisi mieli viedä, mutta mitä keksisi perinteisen joulukukan tai konvehtirasian sijaan? Lue ravintoasiantuntija ja ruokakirjailija Hanna Skytän ohjeet terveellisiin, luomutuottein toteutettaviin raakaleivonnaisiin.

Näin teet itse hyvän olon jouluherkut

jouluherkut - energisoivat lakupallerot

Hannan energisoivat lakupallerot. Kuvaaja Pekka Ailio.

Hannan energisoivat lakupallerot (15−20 kpl)

Ainekset

100 g luomutaateleita
½ tl lakritsijuurijauhetta
6−8 tippaa anisöljyä
¾−1 dl heraproteiinijauhetta
4 tl kookosjauhoja
Koristeluun: lakritsijauhetta tai raakasuklaata

Tee näin

  1. Poista kivet taateleista, laita taatelit tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää tarvittaessa ruokalusikallinen vettä, jotta seos soseutuu.
  2. Siirrä sose kulhoon ja lisää lakritsijuurijauhe. Maista taikinaa välillä ja lisää jauhetta makusi mukaan.
  3. Lisää anisöljyä tipoittain. Maista välillä.
  4. Lisää heraproteiinijauho ja sekoita.
  5. Lisää kookosjauhoja sen verran, että seoksesta tulee jäykkä, muovailuvahamainen massa.
  6. Pyöritä massa tangoksi kookosjauhoilla jauhotetulla alustalla.
  7. Jaa tanko 15 osaan ja pyöritä palloiksi.
  8. Laita jääkaappiin maustumaan yön yli. Koristele valmiit pallot kierittelemällä ne lakritsijauheessa tai sulatetussa suklaassa.

Hannan piparinen raakaleivos (18 kpl n. 4 x 4 cm palaa)

Pohja

100 g luomutaateleita soseutettuna
1 dl (70 g) mantelirouhetta tai 70 g luomupähkinöitä
1 dl luomukookoshiutaleita

Täyte

1 dl voipavuista valmistettua sosetta
1 dl luomutaateleita soseutettuna
6 rkl kookosöljyä
4−6 rkl luomuvaahterasiirappia (voit käyttää myös steviaa tai hunajaa)
1/4−1/2 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa
1−2 tl tai maun mukaan piparkakkumaustetta
(2 rkl heraproteiinijauhetta, raakakaakaonibsejä, pähkinärouhetta tms, manteli- ja maapähkinävoita)

Kuorrute

80 g kookosöljyä sulatettuna
6 rkl raakakaakaojauhetta
2−3 rkl luomuvaahterasiirappia tai steviaa maun mukaan
(Halutessa kookoslastuja koristeluun)

Tee näin

  1. Valmista ensin pohja. Laita mantelirouhe, kookoshiutaleet ja taatelisose monitoimikoneen kulhoon ja käytä konetta sykäyksittäin, kunnes aineet menevät sekaisin ja seoksesta muodostuu karkearakeinen, tasainen massa. Lisää tarvittaessa hieman vaahterasiirappia, jos massa tuntuu liian kuivalta.
  2. Vuoraa neliskanttinen vuoka (n. 26 x 26 cm) leivinpaperilla. Taputtele pohjataikina leivinpaperin päälle vuoan pohjalle ja sujauta vuoka pakastimeen täytteen valmistamisen ajaksi.
  3. Mittaa täytteen ainekset monitoimikoneeseen tai sekoita ne sauvasekoittimella isossa kulhossa samettiseksi seokseksi.
  4. Lisää jäähtyneeseen seokseen halutessasi proteiinijauhe sekä ”sattumat”. Voit myös maustaa seosta manteli- tai maapähkinävoilla. Sekoita tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. laita vuoka takaisin pakastimeen.
  5. Valmista kuorrute. Sulata kookosöljy ja lisää sen joukkoon loput aineet. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.

 

Tuotettu yhteistyössä Deskin ja Urtekramin kanssa.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.