Juhannusliikenne – näin vältät ruuhkat ja onnettomuudet

Sisustus

Näillä käytännön ohjeilla voit tehdä juhannusliikenteestä turvallista ja sujuvaa. Lue vinkit!

Juhannusliikenne kasvaa tavalliseen kesäviikonloppuun verrattuna jopa puolella ja ruuhkia saattaa syntyä välillä yllättäviinkin paikkoihin. ”Turvallisuuden kannalta on tärkeää säilyttää maltti pahimmissakin ruuhkasumissa”, huomauttaa Trafin Jussi Pohjonen.

Näillä vinkeillä juhannusliikenne sujuvaksi

Lue kuinka voit väistellä pahimpia pullonkauloja ja välttää onnettomuudet

1. Vältä ennakkoon tiedossa olevia ruuhka-aikoja

”Juhannusajan menoliikenne ajoittuu pääosin torstaille, jonkin verran myös juhannusaatolle”, kertoo liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius Liikennevirastosta.
Liikenne ruuhkautuu torstaina kello 12–20 ja jonoutuu monin paikoin. Nopeudet voivat laskea 10–40 km/t normaalia alemmaksi. Juhannuksen paluuliikenne keskittyy juhannuspäivän jälkeiselle sunnuntaille ja on vilkkaimmillaan kello 11–21.

2. Ota selvää tietöistä tai yleisötapahtumista – kätevästi liikenneviraston sivuilta

Udeliuksen mukaan liikennettä voivat haitata myös tietyömaat, vaikka työt niillä keskeytetäänkin juhannusajaksi. Tietyöalueella voi olla alennettu nopeusrajoitus tai kaistoja voi olla kavennettu tai suljettu kokonaan. Joskus liikenne on myös ohjattu kiertotielle. Ruuhkaa voivat tietöiden ohella aiheuttaa yleisötapahtumat. Normaalisti hiljaiset väylät saattavat sumautua suuren väkimäärän johdosta.

Udelius vinkkaa katsomaan tarkemmat tiedot käynnissä olevista tietöistä Liikenneviraston sivuilla >

3. Kokeile vaihtoehtoisia reittejä

”Älä ole navigaattorisi orja. Suuntaa reittisi rohkeasti pois valtateiltä alemmalle tieverkolle. Nähtävää ja kauniita maisemia riittää, eikä matka-aika välttämättä kasva kovinkaan paljolla”, Pohjonen neuvoo.

4. Kuljettajaksi virkein ja levännein – ja varmasti selvä

Alkoholi ja väsymys ovat vaarallinen yhdistelmä. Ennen juhannuksen paluumatkalle lähtöä tulee huolehtia siitä, että kuljettaja on levännyt tarpeeksi ja että alkoholin nauttimisesta on kulunut riittävän pitkä aika. ”Vaikka promillet ovat nollassa, niin ajokunto ei ole paras mahdollinen juhlien ja huonosti nukuttujen öiden jälkeen”, muistuttaa Pohjonen.

5. Älä anna sään yllättää

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan paikalliset sadekuurot kuuluvat tyypilliseen juhannussäähän, vaikka keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus onkin poutainen. Toisaalta kesäiseen tapaan sade- ja ukkoskuurot tuulenpuuskineen ovat myös mahdollisia. Ilmatieteen laitos muistuttaa, että voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa ennen juhannuksen viettoon ja etenkin vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse matkalla yllättämään.

Hyödyllisiä linkkejä

Käynnissä olevat tietyöt > 
Voimassa olevat säävaroitukset ja ennakkovaroitukset >
Säätiedotus merenkulkijoille >
Meteorologit Twitterissä >
Juhannuksen säätilastot >

 


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

juhannus juhannusliikenne liikenneturvallisuus

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: