Juhlat alkakoon – vinkit onnistuneisiin juhliin

Keittiö

Kevät on iloisten juhlien aikaa. Huolella suunniteltu juhla on kokonaisvaltainen elämys, joka jää pitkäksi aikaan niin sankarin kuin vieraidenkin mieleen.

– Sankarin mieltymykset ja harrastukset saavat näkyä ja maistua juhlassa, muistuttaa Oulun maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Helena Lahdenperä.

Kun juhlan teema selkeytyy, ideoidaan kattaukset ja tarjottavat.

– Sortteja ei tarvitse olla kovin monia, kunhan niistä löytyy se pieni ”juju”, joka yhdistää tarjottavan teemaan. Yhdistävä tekijä voi olla esimerkiksi leivonnaisen muoto, väri, mauste tai tarjoilutapa, Helena ohjeistaa.

Erityisruokavaliot otetaan myös huomioon, mutta kaikille ei tarvitse olla kaikkea. – Tarkista, että menusta löytyy jotakin suolaista ja makeaa keliaakikolle, laktoosi-intolerantille ja kasvissyöjälle.

Helena kannustaa tekemään ennen juhlia inventaarion pakastimeen ja kuivakaappiin. – Pakkasesta voi löytyä vaikka hirvenpaistia, omenahilloketta tai marjoja, joista saa monenlaista herkkua juhlapöytään.

Pienet kakut säilyvät paremmin

Valmistujais- ja rippijuhlissa vieraat piipahtavat onnittelukäynnillä eri aikoina. Tämä otetaan huomioon myös suunnittelussa, jotta helposti pilaantuvat syötävät eivät ole huoneenlämmössä monta tuntia.

– Valmista mieluummin monta pienempää täyte- ja voileipäkakkua kuin yksi iso. Ison voileipäkakun voi hyvin myös puolittaa täyttämisen jälkeen ja laittaa tarjolle puoli kerrallaan, Helena vinkkaa.

Kata kahvipöytä niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä ja täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle laitetaan esille kahvi- ja teekupit.

Apua suunnitteluun, tarjottavien määrään ja vinkkilistoja löydät Oulun Maa- ja kotitalousnaisten sivuilta >

Lisätietoja:

Oulun Maa- ja kotitalousnaiset

www.maajakotitalousnaiset.fi 

Ruokaohjeet

Ruokaohjeet: Helena Lahdenperä, kuvat: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen, kuvausjärjestelyt: Kati Laszka 

859de3b6467db95f_800x800ar

Savusärkikakku

noin viidelletoista

Lähikala särjestä valmistuu maukas ja ympäristöystävällinen voileipäkakun täyte. Särjen kalastus puhdistaa järviämme ja vähentää niiden rehevöitymistä!

  • 1 kpl (700 g) ruispaahtoleipä

Kostutus 

  • 1,5 dl vettä
  • 1 tl sitruunamehua

Savusärkitäyte 

  • 2 tlk (á 220/150 g) savusärkeä öljyssä -säilykettä
  • 1 tlk (150 g) ranskankermaa
  • 100 g tuorekurkkua
  • 0,5 dl tillisilppua
  • ripaus valkopippuria

Munavoi

  • 2 kpl keitettyä kananmunaa
  • 100 g kasvirasvalevitettä
  • 0,5 dl ruohosipulisilppua
  • ripaus valkopippuria

Kuorrutus

  • 200 g maustamatonta kevyttä tuorejuustoa
  • 0,5 dl kevytmajoneesia
  • 1 tl sitruunamehua

Koristeluun

  • 1 tlk (220/150 g) savusärkeä öljyssä
  • 2 kpl keitettyä kananmunaa
  • tuorekurkkua, tilliä, herneenversoja
  • sitruunaviipaleita tai retiisejä
  1. Vuoraa reilun kahden litran vetoinen tasapohjainen vuoka kelmulla ja jätä reilusti ylimääräistä kelmua reunoille, jotta voit suojata sillä täytetyn kakun kylmäsäilytykseen. Vuoka voi olla pyöreä, neliö, suorakaide tai jokin muu teemaan sopiva.
  2. Poista leipäviipaleista kuoret.
  3. Valmista savusärkitäyte: Valuta säilykkeistä öljy pois. Kaloista ei tarvitse poistaa nahkaa eikä ruotoja. Valitse kahdeksan kauneinta pyrstöpalaa (n. 100 g) kakun koristeeksi. Halutessasi voit ottaa vielä savusärkiä (100 g) erikseen ja tehdä niistä kerroksen kalatahnan päälle.
  4. Pilko tuorekurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ranskankermaan tillisilppu, kurkkukuutiot, valkopippuri ja lopuksi savukalapalat vain kevyesti sekoittaen.
  5. Valmista munavoi: hienonna munat haarukalla ja sekoita joukkoon margariini, ruohosipulisilppu ja ripaus valkopippuria.
  6. Lado koko pohjan peittävä kerros ruispaahtoleipää vuoan pohjalle. Käytä saksia apuna leipäpalasten paloittelussa. Sivele pullasudilla kevyesti sitruunavettä leivän pintaan.
  7. Levitä munavoi tasaiseksi kerrokseksi reunoja myöten. Lado täytteen päälle kerros paahtoleipää ja sivele päälle sitruunavettä pullasudilla. Levitä päälle savusärki-kurkkutäyte. Halutessasi voit laittaa savusärkifileitä kerrokseksi kalatäytteen päälle. Lado päälle kerros ruispaahtoleipää.
  8. Peitä vuoka kelmulla ja laita päälle kevyt paino. Nosta kakku jääkaappiin ja anna maustua seuraavaan päivään.
  9. Kumoa voileipäkakku tarjoiluvadille. Poista kelmu. Sekoita majoneesi ja tuorejuusto notkeaksi. Levitä tahna tasaisesti kakun päälle ja reunoille.
  10. Koristele kakun reunat herneenversoilla. Asettele päälle savukalapaloja, muna-, kurkku- ja sitruunaviipaleita.

Vinkit: 
• Savusärkien sijasta voit käyttää myös savumuikkusäilykettä tai muuta perattua savukalaa.
• Savulohikakun koristeeksi sopivat kylmäsavu- tai graavilohiruusukkeet.
• Kakun reunoja ei välttämättä tarvitse kuorruttaa. Näin siitä on myös helpompi nostaa puoli kerrallaan tarjottavaksi.

a56c8ccf360b9292_800x800ar

Omenaunelma

noin viidelletoista

Kääretorttu on kätevä vierasvara. Pakastettu torttu sulaa nopeasti. Voit tarjoilla juhlavan kääretortun myös leivoksina. Paloittele torttu parin sentin viipaleiksi ja koristele viipaleet kermavaahdolla ja marjoilla tai vaikka omenaruusuilla.

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta

Omenaruusut 

  • 1 kpl omena esim. granny smith
  • 2 dl vettä
  • 0,5 dl sokeria

Täyte ja kuorrutus

  • 2 dl laktoositonta kuohukermaa
  • 200 g vaniljarahkaa tai vaniljatuorejuustoa
  • 1 tl sokeria

Omenatäyte

  • 1,5 dl omenahilloa tai sosetta
  • n. 2 dl rahka-kermavaahtoseosta kuorrutuksen
  • (2 rkl vaniljakreemijauhetta)
  1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Huoneenlämpöisinä munat vaahtoutuvat paremmin.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi kevyesti sekoittaen muna-sokerivaahtoon.
  3. Levitä taikina voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 200 asteen lämmössä uunin keskitasolla noin kymmenen minuuttia.
  4. Kumoa kypsä pohja leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Sitä ei tarvitse sokeroida. Poista paistopaperi.
  5. Omenakoristeita varten kuumenna vesi ja sokeri. Pese omena ja leikkaa ohuenohuiksi, puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Poista siemenkota. Kiehauta omenaviipaleita sokerivedessä pari minuuttia ja kaada lävikköön. Tee ruusun sisäosan pieni nuppu rullaamalla yksi omenaviipale. Kääri nupun ympärille lisää viipaleita terälehdiksi. Laita valmiit ruusut odottamaan lautaselle. Valmista haluamasi määrä ruusuja ja pilko loppu omena pieniksi kuutioiksi omenatäytteeseen.
  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljalla maustettu rahka tai tuorejuusto ja sokeri.
  7. Ota pari desilitraa kerma-rahkavaahtoa erilleen ja sekoita siihen omenahillo ja koristelusta jäävät omenakuutiot. Voit lisätä vielä pari ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta, niin täytteestä tulee kiinteämpi.
  8. Levitä omenaseos jäähtyneen kääretorttulevyn päälle. Kääri levy rullalle kapeammasta sivusta alkaen. Leivinliinan avulla rullaaminen onnistuu helposti.
  9. Kuorruta kakku kerma-rahkavaahdolla ja koristele omenaruusuilla ja sitruunamelissan tai mintun lehdillä.

Vinkki: Jos et halua kuorruttaa kakkua, lisää täytteeseen 1,5 dl omenahilloa ja täyte riittää kahteen torttuun.

99153517f3765203_800x800ar

Paahtopaistisalaatti

noin kymmenelle

Kypsä paahtopaisti saa muhevia makuja marinadista. Suupalan kokoiset lihapalat on helppo syödä pelkällä haarukalla.

  • n. 1,5 kg naudan, lampaan, hirven tai poron paahtopaistia
  • öljyä paistamiseen

Marinadi

  • 1 dl öljyä
  • ½ dl valkoista balsamicoa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus rouhittua rosé- ja mustapippuria
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia tai basilikaa
  • (2 punasipulia ohuina viipaleina)
  • (2 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina)

Salaattiin

  • 100 g rucolasalaattia
  • 1 kerä (n. 200 g) jääsalaattia tai 2 kpl (á 80 g) valmista salaattiseospussia
  • 1 rasiaa (á 250 g) kirsikkatomaatteja
  • 2 kpl maustekurkkua
  1. Ota paahtopaisti huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Poista siitä kalvot.
  2. Kuivaa paistin pinta ja ruskista se joka puolelta kuumassa öljyssä paistinpannussa.
  3. Nosta paisti vuokaan ja aseta lihalämpömittari paistin keskelle paksuimpaan kohtaan.
  4. Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on haluttu. 55 asteinen paisti on sisältä punertava (medium) ja 60–65 asteinen on kypsä (well done). Aikaa paistamiseen kuluu noin 1,5 tuntia lihakiloa kohti.
  5. Kääri kypsä liha folioon ja anna jäähtyä.
  6. Sekoita marinadin ainekset keskenään isoon kannelliseen kulhoon.
  7. Leikkaa kypsä paahtopaisti poikkisyin ohuen ohuiksi viipaleiksi ja paloittele viipaleita suupalan kokoisiksi paloiksi. Siirrä lihaviipaleet marinadikulhoon ja kääntele, jotta viipaleet maustuvat kauttaaltaan. Sulje kansi ja ravistele kulhoa. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan, mielellään yön yli.
  8. Valuta paistiviipaleista ylimääräinen marinadi pois, voit käyttää sen salaatin kastikkeena.
  9. Levitä vadille salaatit ja nostele päälle halkaistut tomaatit. Pilko kurkut pieniksi kuutioiksi. Aseta ainekset paistiviipaleiden kanssa salaatin päälle.

Vinkki: Paloittele salaatti helposti syötäviksi suupalankokoisiksi paloiksi, joiden syöminen onnistuu pelkällä haarukalla. Usein kodin juhlissa ei riitä pöytätilaa kaikille vieraille ja siksi tarjoilut kannattaa suunnitella niin, että tarjottavien nautiskelu onnistuu vaikka seisten.

Maa- ja kotitalousnaiset on ruuan, maiseman ja yrityspalveluiden asiantuntijajärjestö sekä  maaseutuhenkisten ihmisten suuri ja aktiivinen verkosto. Maa- ja kotitalousnaisten 70 asiantuntijaa  työskentelee 11 piirikeskuksessa yhteistyössä ProAgria Keskusten kanssa. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on järjestön valtakunnallinen keskusjärjestö.

Lähde: Cision News, pääkuva: Pixabay


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

juhla juhlat rippijuhlat valmistujaiset

Ei liitettyjä avainsanoja.