Kaali kruunaa syysruuan – lue maistuvat ohjeet

Keittiö

Kaalit ovat parhaimmillaan alkusyksystä. Monen kokoiset, muotoiset ja väriset kaalikasvit tuovat makua ja iloa lautaselle. Lue kaaliruokaohjeet!

Kaaleja voidaan käyttää tuoreena, kypsennettynä sekä säilöttynä talven varalle.

– Monikäyttöiset kaalit taipuvat salaatteihin, raasteisiin ja lämpimiin ruokiin, lisäkkeiksi muille ruuille sekä leivontaan, listaa Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa , joka tunnustaa olevansa oikea kaalien ystävä.

Kaali – monipuolinen lähikasvis

Valkokaalista saa kipakan seuralaisen vaikkapa syksyn liharuuille, kun pyöräyttää sen chilikaaliksi Astan tapaan. Voimakkaan vihreä lehtikaali maistuu muhennoksessa meheväksi kypsennettynä.

Trendikäs kukkakaali puolestaan yllättää ihanasti soseessa. ­Kukkakaalisosetta voi tarjota perunasoseen sijaan, Asta vihjaa.

– Kokeile myös raikasta kyssäkaalia. Kuoriminen on vaivan arvoista: kyssäkaali ilahduttaa niin napostelupaloina, raasteena kuin nopeasti nyytissä kypsennettynä lisäkkeenä, Asta neuvoo.

Erilaiset kaaliruoat ovat lähi- ja perinneruokaa parhaimmillaan. Monesti ne ovat suuritöisiä, mutta sitäkin ihanampia.

– Esimerkiksi kaalikääryleitä varten kannattaa kerätä porukka yhteen keittiöön ja valmistaa isompi määrä kerralla. Osa herkuista voidaan syödä saman tien, osa voidaan pakastaa hyisen talven varalle. Taidot ja reseptit siirtyvät samalla myös tulevaisuuteen maukkaassa muodossa, Asta kertoo.

Lue ja kokeile kotona – kaaliruokaohjeet

Chilikaali

4 annosta lisäkkeeksi

Chilikaali

Valkokaalista saa kipakan seuralaisen vaikkapa syksyn liharuuille, kun pyöräyttää sen chilikaaliksi. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

  • Noin kolmasosa kerää kaalia suikaleina
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 4–5 palaa aurinkokuivattua tomaattia
  • noin 1 tl Sambal oelek -chilitahnaa
  • ripaus suolaa
  • voita tai öljyä paistamiseen

Tee näin:

  1. Sulata nokare voita matalassa paistikasarissa, pehmennä siinä hienonnetut valkosipulit. Lisää kaali suikaloituna, anna hautua hetki. Voit käyttää paistamiseen myös ruokaöljyä.
  2. Viipaloi aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne kaalin joukkoon. Mausta sambal oelekilla.
  3. Anna hautua n. 5–10 min. Maista ja lisää chilitahnaa tarvittaessa.

 

Kukkakaalisose

4 annosta lisäkkeeksi

kaalikimara -kaalilisäkkeet

Kaalikimara: kukkakaalisose, lehtikaalimuhennos ja chilikaali. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

  • 400 g kukkakaalia (puhdistettuna)
  • 50 g voita
  • ripaus yrttisuolaa

Tee näin:

  1. Puhdista kukkalista ylimääräiset lehdet ja mahdolliset tummentumat.
  2. Lohko kukkakaali ja keitä lohkot miedossa suolavedessä kypsäksi.
  3. Kaada keitinvesi pois (ota talteen mikäli muuta käyttöä on) ja soseuta kukkakaali survomalla tai kauhalla hieromalla.
  4. Lisää voi ja yrttisuola, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa heti.

 

Lehtikaalimuhennos

2–3 annosta lisäkkeeksi

  • 3 isoa tai 6 pientä lehtikaalin oksaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 tl rypsiöljyä tai pieni nokare voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 tl suolaa
  • (pippuria)

Tee näin:

  1. Huuhtele lehtikaalin lehdet, irrota veitsenkärjellä lehtiosa lehtiruodista. Pilko lehtiruodit silpuksi. Suikaloi lehdet.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  3. Kuullota sipuli, valkosipuli ja lehtiruoti rypsiöljyssä. Ripottele sekaan vehnäjauhot. Kaada ruokakerma joukkoon koko ajan sekoittaen.
  4. Lisää lehtikaalin lehdet ja anna hautua noin viisitoista minuuttia kannella peitettynä. Mausta.

Höyrytetty kyssäkaali nyytissä

2 annosta tai 4 annosta lisäkkeeksi

Kyssäkaalinyytit

Tarjoa höyrytetty kyssäkaali rennosti suoraan paperinyytistä. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

  • 2–3 pientä tai 1 iso kyssäkaalia
  • tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. persiljaa)
  • suolaa
  • puolikas sitruuna
  • ruokaöljyä
  • ruuanvalmistuspaperia
  • puuvillalankaa

Tee näin:

  1. Kuori ja raasta kyssäkaali karkeaksi raasteeksi.
  2. Levitä ruuanvalmistuspaperi ja annostele raaste paperin keskelle. Mausta yrteillä ja suolalla.
  3. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori ja purista mehu. Lisää mehu ja kuoriraaste nyyttiin, sekoita.
  4. Nosta paperin kulmat ylös ja sulje nyytti puuvillalangalla tms.
  5. Asettele nyytti (tai oma pienempi nyytti joka ruokailijalle) höyrykattilan höyrytysosaan ja anna kiehua kattilassa kannen alla n. 10 minuuttia.
  6. Nosta nyytti kattilasta esim. leikkuulaudalle, anna lämmön pari minuuttia tasaantua ennen kuin avaat sen tarjolle. Sopii nautittavaksi sellaisenaan tai esimerkiksi kalan lisäkkeenä.

 

Lähde: www.maajakotitalousnaiset.fi


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kaaliruoka kaalit kasviruoka kyssäkaali valkokaali

Ei liitettyjä avainsanoja.