Kasvikset ovat elokuussa parhaimmillaan

Keittiö

Kasviksiin kannattaa tarttua ja nauttia, koska juuri nyt ne ovat tuoreimmillaan ja maistuvimmillaan.

Kasvikset ovat elokuussa vielä rapeita ja nopeasti kypsyviä. Elokuu on parasta aikaa totutella kasvisten koko kirjoon. Kotimainen maissi ja pavut, lehtikaali ja lehtiselleri kannattaa ottaa kasviskokkaukseen mukaan tutumpien lisäksi.

Ravitsemussuositukset kehottavat lisäämään kasvisten käyttöä

Tutkimustuloksin on saatu näyttöä kasvisten suotuisista vaikutuksista terveyteen. Kasviksissa on elimistön toiminnan, kasvun ja hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita, kuitua, antioksidantteja ja flavonoideja.

Turhia kaloreita kasviksista ei kerry, eikä liioin rasvaa eikä kolesteroliakaan. Parasta kasviksissa ovat niiden värit ja muodot, houkuttavat suutuntumat ja raikkaat maut.

Kuusi kourallista kasviksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä päivässä

Kasvikset sadonkorjuu

Parasta kasviksissa ovat niiden värit ja muodot, houkuttavat suutuntumat ja raikkaat maut.

Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat hyvän ruokavalion kivijalka. Juureksia, vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja sieniä tulisi nykysuositusten mukaan syödä vähintään 500 grammaa päivittäin eli kuuden oman kourallisen verran eri aterioille jaettuna.

Lautasmallin mukaan puolet lautasesta täytetään kasviksilla: raasteilla, salaateilla tai lämpimillä kasviksilla. Keittoihin, patoihin ja uuniruokiin kasviksia on helppo lisätä.

Kasvikset maistuvat niin raakoina kuin kypsennettyinä

Elokuun korjuutuoreista tuotteista kasviskokkaus onnistuu. Höyryttäminen on lempeä tapa säilyttää kasvisten herkimmätkin maut, värit ja ravintoarvot.

  • Höyrykattilaan kasvikset voi lisätä kypsymisjärjestyksessä. Jätä napakankypsiksi.
  • Kasviskimaran voit tarjoa lämpimän salaatin tavoin ja valella päälle tuoreyrtti-sitruuna-öljykastiketta.
  • Kasvisten grillaamista voi jatkaa pitkälle syksyyn ja kasviksia voi paahtaa myös uunissa.
  • Kasvissosekeitot ja kasvispiirakat maistuvat kaikille.

Viikoilla 33 ja 34 (11. – 24.8.2014) vietetään valtakunnallisia Sadonkorjuuviikkoja.

 

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kasvikset ravitsemussuositukset sadonkorjuu

Ei liitettyjä avainsanoja.