Vanhasta uutta: kaappien ovet uusittiin maalaamalla

Keittiö

Keittiöremontin jälkeen viereisen kodinhoitohuoneen kaapistojen ovet näyttivät auttamattoman nuhjuisilta. Ongelma ratkesi tuttavan vihjeestä yllättävän edullisesti ja helposti: ovet maalautettiin.


Kuva yllä, tason alla oleva harmaa säkki:
Isokin pino keräyspaperia pysyy siististi piilossa Ikean Antonius- pyykkisäkissä. Pyörillä rullaava teline on helppo ottaa esiin tyhjennystä varten.

Vantaalaisperheen kodinhoitohuoneen kaapiston ovet olivat jo parhaat päivänsä nähneet, olihan niillä ikää jo 17 vuotta.

Kaappien toimivia ja hyväkuntoisia runkoja ei haluttu turhaan lähteä vaihtamaan, joten perheen äiti yritti ensin löytää kaappeihin sopivia vaihto-ovia.

Alkuperäistä kalustefirmaa ei enää ollut, joten tehtävä osoittautui odotettua hankalammaksi ja aikaavieväksi, koska sopivan mittaisia ja omaa silmää miellyttäviä ovia ei niin vain löytynytkään.


Ennen.

Ratkaisu löytyi yllättäen tuttavan sivulauseessa mainitsemasta naapurista, joka oli maalauttanut keittiönsä kaapinovet uuteen uskoon.

Tekijäksi he olivat valinneet Helsingin Tattarisuolla sijaitsevan Sarja- Maalaamon, teollisuuden alihankintamaalaamon, joka maalaa siinä sivussa myös esimerkiksi keittiökaappien ovia, väliovia ja jopa maalauslinjalle sopivia huonekaluja.

Yhteydenotto poiki tilauksen saman tien. Maalauttaminen osoittautui nopeaksi ja edulliseksi sekä ennen kaikkea helpoksi tavaksi piristää kodinhoitohuoneen ilme.


Samalla uusittiin saranat ja laatikon liukumekanismit hiljaisen pehmeästi sulkeutuviksi. Saranat ja laatikon liukumekanismit Hahlen.


Idean alkusysäys. Peekoo-keittiön puuviiluiset kaapinovet olivat alun perin harmaat, nyt tyylikkään valkoiset. Metalliset reunukset peitettiin maalauksen ajaksi. 16 oven sekä 13 laatikon etusarjan maalauksen hinnaksi tuli 560 euroa.

Väri keittiön mukaan. Kodinhoitohuone sijaitsee vastikään korkeakiiltoisen valkoisen ja punaisen yhdistelmällä remontoidun keittiön jatkeena. Kaapistojen lisäksi siellä on myös pesutorni sekä korkea pakastin. Yhdeksän ovea, joista yläkaappien neljä ovea erityiskorkeita, maalautettiin yhtenäisyyden vuoksi korkeakiiltoisella valkoisella. Hintaa kokonaisuudelle tuli noin 300 euroa.

Uuden värin olisi voinut valita minkä tahansa maalitoimittajan värikartasta, joten onneksi päätös oli tehty jo valmiiksi, muuten rajattomat vaihtoehdot olisivat voineet alkaa houkuttaa!

Ovet irrotettiin saranoiltaan, vetimet ruuvattiin irti ja ovet vietiin maalattaviksi. Tosin saranat ja vetimet olisi tarvittaessa irrotettu maalaamossa ja kuljetuskin olisi järjestynyt sitä kautta.

Ovet hiottiin, kolhut kitattiin ja ruiskumaalattiin sen jälkeen. Yleensä yksi maalauskerta riittää. Valmistumisaika vaihtelee maalaamon työtilanteen ja maalattavien kohteiden mukaan, nyt työhön meni noin viikko.

– Hinta kokonaisen keittiökaapiston ovien maalaukselle on keskimäärin 450–700 euroa. Hintaan vaikuttavat monet tekijät, jotka yleensä selviävät vasta keskustelussa asiakkaan kanssa. Kiiltävä maali tuo lisähintaa noin 200 euroa ja vaatii myös pitemmän kuivumisajan. Väliovien maalaus maksaa noin 100 euroa/ovi, kertoo Sarja-Maalaamo Oy:n toimitusjohtaja Velipekka Hiltunen.

– Maalattavat tuotteet voivat olla metallia, mdf-levyä, puuta, huonekalulevyä, muovia tai lasikuitua. Tuotteita tuodaan meille maalattavaksi myös muualta Suomesta, hän kertoo.

Kotitöiksi jäi vain ovien laitto takaisin paikoilleen. Samalla niihin vaihdettiin uuteen tyyliin paremmin sopivat vetimet, jotka löytyivät edullisesti Ikeasta.

Vanhat laminaattitasot vaihdettiin koivuisiin puutasoihin ja reunimmainen avohyllystö korkeaksi rulokaapiksi. Avohyllystö hyödynnettiin ilman hyllyjä poikittain toisella seinällä kaapiston jatkeena maljakkokaapiksi.

Pirteä muovimatto viimeisteli kodinhoitohuoneesta tilan, jossa pyykkihuoltokin sujuu nyt paljon iloisemmalla mielellä!

Lisätietoja: Sarja-Maalaamo Oy, 09 565 5620, www.sarja-maalaamo.fi

Idea!

Monet materiaalit ja esineet sopivat maalattaviksi. Maalauta vaikka vanha rakas jalkalampun runko uudella raikkaalla värillä – tai maalaa itse!


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

koivu laminaatti lasikuitu matto muovi runko

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: