Kesä mielessä ja vesi kielellä – grillikausi alkaa vapusta

Keittiö

Aloita grillikausi vappuna! Pääruokaa täydentävät maukkaat lohkoperunat ja raikkaat salaatit. Loppuillan ajan voi maistella juustoja ja viinirypäleitä juustovadilta.

Ruokien valmistelu on jo hyvä aloittaa edellispäivänä. Näin myös vähennetään juhlapäivän työmäärää. Aina myös käy niin, ettei yhdellä kauppareissulla pärjää, kun jotain unohtuu ostaa kaupasta. Nyt on myös paljon hyviä tarjouksia ruokakaupoissa vapun kunniaksi, joita kannattaa hyödyntää, kun tarvitsee ostaa suuria määriä kerralla.

Coleslaw-salaatti

Siis aloittakaamme maistuvan Coleslaw-salaatin teolla. Coleslaw on kaalisalaattia, jossa ohuita kaalisuikaleita maustavat miedon kermainen kastike ja hapan viinietikka. Tämä myös yleensä kelpaa kaikille syötäväksi lisäksi sen raaka-aineet ovat melko halvat, joten sitä kannattaa valmistaa kerralla suuri määrä.

n. 2 litraa suikaloitua kaalia
2–3 porkkanaa
1–2 rkl sokeria
2–3 rkl valkoviinietikkaa
3 dl majoneesia
1–2 tl sellerisuolaa
1 tl valkopippuria
2–3 dl kermaviiliä

1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja lisää joukkoon raastetut porkkanat.
2. Liuota sokeri viinietikkaan.
3. Sekoita joukkoon majoneesi ja mausteet lopuksi lisää kermaviili.
4. Sekoita ainekset keskenään ja anna salaatin vetäytyä viileässä yön yli.
Yhteensä salaatti maksaa noin 5 €.

Vuohenjuustosalaatti

Ennen vieraiden tuloa vappuaattona on hyvä aloittaa valmistamalla vuohenjuustosalaatti, johon kuuluu:

2 ruukkua tammenlehti- ja jääsalaattia
1 ruukku rucola- ja roomansalaattia
1 ruukku basilikaa
2 avocadoa
1 kurkku
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
2 pakettia vuohenjuustoa
pinjansiemeniä

Kastike
1 dl hunajaa
2 tl balsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä

1. Revi salaatit kulhoon ja lisää basilikan lehdet kokonaisina.
2. Halkaise kirsikkatomaatit ja paloittele kurkku.
3. Kuori ja paloittele avokadot ja voit lisätä palojen päälle sitruunaa tummumisen estämiseksi.
4. Tee punasipulista renkaita ja lisää kaikki ainekset kauniisti salaattien päälle.
5. Paahda vuohenjuustoviipaleita hetki pannulla niin, että ne alkavat hieman sulaa.
6. Valuta viipaleiden päälle hieman hunajaa ja asettele ne salaatin päälle.
7. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja kaada se salaatin päälle.
8. Kaiken kruunuksi ripottele pinjansiemeniä.
Salaatin hinnaksi kymmenelle hengelle tulee noin 26 €.

Lohkoperunat

Seuraavaksi kannattaa tehdä lohkoperunoita.

Valitse noin kolme kiloa mieleisiä perunoita. Hyvä vaihtoehto on kookas rosamunda.
1. Pese perunat hyvin ja leikkaa ne pitkittäin noin kuuteen lohkoon.
2. Sekoita lohkoja öljyn ja haluamasi mausteiden esimerkiksi yrttisekoituksen kanssa kulhossa ja asettele leivinpaperille.
3. Kypsennä lohkoperunat uunin keskiosassa 225 asteessa n. 30 min tai kunnes ne ovat pehmeitä.

Uunissa kannattaa myös paistaa esipaistettuja patonkeja perunoiden jälkeen. Niitä tarvitaan viisi pakettia.

Perunoiden kypsyessä on hyvä valmistaa jälkiruoka. Valitsin Blå Bandin pirteän mango passion moussen, joka sopii hyvin vappuna. Paketissa on hyvät ohjeet ja mousse on yksinkertaista ja nopeaa valmistaa. Muista koristele lopputulos sitruunamelissalla. Yksi paketti maksaa 2.20 € kpl ja niitä tarvitaan yhteensä kolme eli hinnaksi tulee 6.60 €.

Porsaan sisäfilee ja pekoni-ruohosipulikastike

Vieraiden saavuttua on hyvä alkaa valmistela pääruokaa, joka on porsaan sisäfileetä pekoni-ruohosipulikastikkeella. Se on melko yksinkertaista ja nopeaa valmistaa grillin muurinpohjapannulla.

3 pakettia HK Porsaan -sisäfilee
3 pakettia Amerikan-pekonia
7,5 dl ruokakermaa
3 pkt Crème Bonjour -tuorejuustoa
nippu ruohosipulia
öljyä
pippuria

Muista ottaa liha lämpenemään n. 30 min ennen valmistusta, jotta se kypsyy kunnolla.
1. Viipaloi filee noin 1,5 cm viipaleiksi.
2. Leikkaa Amerikan pekoni kuutioiksi.
3. Paista muurikassa fileeviipaleita n. 2 min/puoli ja lisää pekonikuutiot paistamisen loppuvaiheessa.
4. Lisää ruokakerma ja tuorejuusto ja anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes neste on saostunut.
5. Mausta pippurilla ja silputulla ruohosipulilla.

Tämä saa varmasti kaikki vedet kielelle ja jos joukkoon on eksynyt kasvissyöjiä niin onneksi on myös maukkaita salaatteja tarjolla. Hinnaksi tulee yhteensä noin 46 €.

Kun kaikki ruuat on syöty on hyvä tuoda esille juustovati, jossa on pari haluamaasi juustoa nätisti esille laitettuna. Koristele juustovati kokonaisella ananaksella, karambolan viipaleilla ja viinirypäleillä. Juustovadin hinnaksi tulee noin 15 €.

Näin sain käytettyä sata euroani. Kun muistaa katsoa tarjouksia ja valmistaa mahdollisimman paljon itse, säästää paljon rahaa ja pysytään budjetissa. Kaikille on ruokaa tarjolla riittävästi ja jos joukossa ei ole ahmatteja jää sitä luultavasti myös yli huomiseksi.

Hauskaa vappua kaikille!


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Grillaus reseptit vappu

Ei liitettyjä avainsanoja.


Lisää samasta aiheesta