Kesäinen puutarha – näillä vinkeillä puutarha kukoistaa

Piha
Viimeistään nyt on aika laittaa puutarha kukoistamaan! Valitse kesäkukat kasvupaikasta riippuen. Varmista marjapensaiden ja hedelmäpuiden sato lannoittamalla satoikäiset pensaat ja puut. Nurmikon saat edustavaksi paikkakylvöllä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
14.6.2016

Istuta kesäkukat touko-kesäkuussa

Yksivuotisia kukkia päästään istuttamaan puutarhaan hallaöiden mentyä, yleensä kesäkuun alkupäivinä. Kukkien menestymisen kannalta on tärkeää valita kullekin kasvupaikalle sopiva laji. Aurinkoon istutetaan pelargoneja, samettikukkia, oppineittekukkia ja petunioita, kun taas varjossa viihtyvät ahkeraliisa, verenpisara ja lumihiutale.

Parvekelaatikoihin ja ruukkuihin sopiva kasvualusta on Kesäkukkamulta. Runsaasti kukkiakseen kasvit tarvitsevat lannoitusta. Lannoitukseen soveltuu joko kasteluveteen sekoitettava Luonnonravinneneste Kesäkukille tai kiinteät luomulannoitteet kuten Luonnonlannoite tai Amppelilannos.

Luonnonlannoiterakeet sijoitetaan varastolannoitteeksi pieniin kasoihin taimien väliin, yli 10-litraisiin astioihin 1–1,5 litraa ja pienempiin 0,5–1 litraa. Lannoiterakeet peitetään multakerroksella. Amppelilannos-puikot työnnetään multaan niin syvään, että ne peittyvät kokonaan.

Varmista hedelmien ja marjojen sato

Marja- ja hedelmälannoite sekä Kasvupanos ovat luonnonmukaisia erikoislannoitteita satoiässä olevien marjapensaiden ja hedelmäpuiden lannoitukseen.
Mansikan, herukan ja pensasmustikan kukkiessa tarkkaillaan ilman lämpötilaa. Jos on vaarana, että yöllä tulee hallaa, kasvusto peitetään hallaharsolla. Harso poistetaan päiväksi, jotta hyönteiset pääsevät pölyttämään kukkia. Pitkinä poutakausina etenkin mansikka ja pensasmustikka hyötyvät kastelusta. Mansikan ja marjapensaiden juuristoalueen kattaminen Kuorikatteella estää rikkakasvien kasvun ja vähentää kastelutarvetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Satokauden jälkeen annetaan Syksyn PK-Lannoite tai Syyspanos. Syyslannoitteiden kalium parantaa kasvien pakkasenkestävyyttä fosfori lisää kukka-aiheiden muodostumista ja siten seuraavan vuoden satoa.

Vinkit kasvimaan hoitoon

Kasvimaan lannoitukseen käytetään Kasvimaalannoitetta tai perinteistä Luonnonlannoitetta, kunkin kasvin tarpeen mukaan. Kasvikohtaiset lannoitusohjeet löytyvät annostelutaulukosta. Kasvukaudella lisälannoitukseen voi käyttää myös Ravinneneste Kesäkukille -liuosta, lantavettä, kompostia tai ruohokatetta. Lantavesi valmistetaan lisäämällä 2,5 dl Luonnonlannoiterakeita 10 litraan vettä.

Alkukesällä kasvimaa tarvitsee runsaasti vettä. Kasvit kastellaan illalla, ettei kasteluvettä haihtuisi ja toisaalta aurinko kovettaisi pintamaata. Rivivälit harataan säännöllisesti, jolloin maa pysyy kuohkeana ja kasvavat rikkakasvit kuolevat.

Kasvihuoneeseen tai lämpimälle seinustalle voidaan istuttaa tomaattia, kurkkua, paprikaa tai kurpitsaa Kasvusäkissä. Kasvusäkissä riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesän ajaksi ja kasteluun käytetään pelkkää vettä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nurmikko edustavaksi

Paras aika nurmikon paikkaamiseen on keväällä ja alkukesällä. Paikattavista kohdista rikotaan maan pintakerros ja päälle levitetään 1–2 cm Puutarhan Mustaa Multaa. Kylvön jälkeen siemenet haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla ja kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Lannoitustarve riippuu nurmikon käyttötarkoituksesta ja leikkaustiheydestä. Yleensä riittää kertalannoitus pitkävaikutteisella Biolan Nurmikkolannoitteella. Nurmikkolannoitetta annetaan uuden kasvun alkaessa 2,5 litraa/10 m². Nurmikko leikataan säännöllisesti. Leikkauskauden alussa nurmikko leikataan kerran viikossa ja parhaan kasvun aikaan jopa useammin. Normaali leikkauskorkeus on noin 4–5 cm. Kuivina kausina leikkauskorkeutta nostetaan ja pidennetään leikkausvälejä, ettei nurmi kellastu.

Luonnonmukainen kasvinsuojelu

Kasvit ovat vastustuskykyisiä tauteja ja tuholaisia vastaan, kun niitä on lannoitettu oikein ja ne saavat riittävästi vettä. Vastustuskykyä voidaan parantaa ruiskuttamalla kasvit Merileväuutteella 1–3 kertaa kesässä; merilevä parantaa kasvin ravinteiden- ja vedenottokykyä.

Kesäkukkiin, perennoihin sekä hedelmä- ja marjakasveihin saattaa kesän aikana ilmaantua kirvoja tai vihannespunkkeja. Molempia tuholaisia torjutaan 2–3 % mäntynestesaippualla. Kasvit ruiskutetaan kauttaaltaan tällä liuoksella – myös lehtien alapintojen tulee kastua. Mäntynestesaippualiuos tehoaa myös härmään, josta saattaa olla riesaa etenkin mansikalla ja joillakin koristekasveilla. Kotipuutarhassa tulisi aina käyttää myrkyttömiä ja luonnossa helposti hajoavia torjunta-aineita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Biolan