Kotimainen ruoka kunniaan – kokeile Kalevalan päivän herkkuja

Keittiö

Kotimainen ruoka juhlii Kalevalan päivänä. Rouhea juuressalaatti, taikinakuoreen kääräistyt muikut sekä hempeät karpaloleivokset tuovat vedenkielelle. Katso reseptit!

Helmikuun 28. päivänä vietetään Kalevalan ja suomalaisen ruokakulttuurin päivää. Kalevalanpäivä on siis hyvä syys juhlia maamme makuja ja suomalaista ruokaketjua. Juureksista, järvikalasta ja marjoista koottu menu korostaa vastuullisia ruokavalintoja. Juuresten ja marjojen viehättävät värit kaunistavat kattauksen ja hellivät aistien lisäksi terveyttä.

– Talvisaikaan parasta suomalaista sesonkiruokaa syntyy juuresten lisäksi sipulista ja kaaleista. Ne ovat myös edullisia, täydentää Kainuun maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Marika Köngäs. Myös pakastemarjat tuovat lautaselle lisää väriä, makua ja vitamiineja.

Paahdettu juuressalaatti ja palsternakkakastike

Paahdettu juuressalaatti

Paahdettu juuressalaatti ja palsternakkakastike. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

4 annosta

  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 4 punajuurta
  • 1 punasipuli
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • rypsiöljyä
  • ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 2 ruukkua tai pakkausta erilaisia salaatteja (esim. roomansalaatti ja rucola)
  • tuoretta timjamia

Kastike

  • 1 palsternakka
  • 2 dl kasvislientä
  • puolikas sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 tl rakuunaa
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 1 dl ruokakermaa
  1. Pese, kuori ja paloittele paahdettavat juurekset sopiviksi suupaloiksi. Leikkaa punasipuli siivuiksi.
  2. Siirrä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle öljy ja hunaja, sekä mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Pyöräytä kasviksia niin, että kaikki osat maustuvat. Huom. Jos haluat, että muut juurekset eivät värjäydy punajuuresta, käsittele se erillään.
  4. Paahda 200-asteisen uunin keskitasolla kypsiksi noin 30–45 minuuttia.
  5. Pilko kastikkeeseen tuleva palsternakka ja sipuli pienehköiksi paloiksi.
  6. Kypsennä palsternakka-sipuliseosta pannulla öljyssä, kunnes palsternakka on pehmeää.
  7. Lisää pannulle kasvisliemi ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  8. Mausta seos rakuunalla, suolalla ja pippurilla.
  9. Siirrä palsternakka-sipuliseos korkeareunaiseen astiaan, lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella.
  10. Huuhtele salaatit ja revi ne vadille. Lisää lämpimät paahdetut juurekset ja ripottele päälle tuoretta timjamia.
  11. Valuta palsternakkakastike paahdetun juuressalaatin pinnalle. Tarjoa lämpimänä.

 

Muikkua taikinakuoressa

Muikkua taikinakuoressa. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

Muikkua taikinakuoressa. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

Kuori

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruiskorppujauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 200 g margariinia
  • 200 g ruohosipulituorejuustoa

Täyte

  • n. 500 g muikkufileitä
  • 6-7 keskikokoista perunaa
  • 1 sipuli
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 150 g sinihomejuustoa
  • suolaa
  • jauhettua mustapippuria
  • kananmunaa voiteluun
  1. Yhdistä vehnäjauhot, ruiskorppujauhot ja leivinjauhe kulhossa. Nypi margariini jauhojen sekaan. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.
  2. Taputtele taikina muovikelmun sisään levyksi ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia.
  3. Mausta muikkufileet suolalla.
  4. Pese, kuori ja suikaloi peruna ohuiksi suikaleiksi. Monitoimikone tai käsimandoliini nopeuttaa suikalointia. kuori ja pilko sipuli hienoksi silpuksi.
  5. Paista peruna-sipuliseosta öljyssä sekoitellen kunnes perunasuikaleet ovat hiukan pehmenneet. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna jäähtyä.
  6. Murenna sinihomejuusto pieneksi muruksi ja sekoita jäähtyneeseen peruna-sipuliseokseen.
  7. Kauli kuoritaikina noin 45 cm leveäksi ja 30 cm pitkäksi levyksi. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle pellille.
  8. Levitä puolet peruna-sipuliseoksesta taikinalevyn keskelle niin, että se peittää 1/3 levystä. Lisää päälle puolet muikuista, loput perunaseoksesta ja päällimmäiseksi loput muikut.
  9. Leikkaa reunoille jäävä taikina veitsellä 3 cm:n levyisiksi nauhoiksi. Nostele taikinanauhat täytteen päälle ristikkäin.
  10. Voitele taikinan pinta kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, laske lämpötilaa noin 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä reilu puoli tuntia.

 

Helpot karpaloleivokset

Helpot karpaloleivokset

Helpot karpaloleivokset. Kuva: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus / Timo Viljakainen.

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1,25 dl ruisjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Täyte ja päällinen

  • 3 liivatelehteä
  • 4 dl pakastekarpaloita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vispikermaa
  • 250 g maitorahkaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  1. Vatkaa sokeri ja kananmunat kestäväksi vaahdoksi.
  2. Yhdistä pohjan kuivat aineet ja lisää siivilän läpi vaahtoon varovasti nostellen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa 6 – 7 min.
  3. Kumoa kypsä pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille. Irrota paperi varovasti ja anna pohjan jäähtyä.
  4. Liota liivatelehtiä 5 min kylmässä vedessä.
  5. Ota koristelua varten erilleen 1 dl karpaloita ja soseuta loput. Mausta sose sokerilla. Kuumenna 0,5 dl puolukkasoseesta ja liuota siihen liivatelehdet.
  6. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahtoon karpalosose, rahka ja liivateseos. Mausta vaniljasokerilla.
  7. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Aseta se reunalliseen astiaan. Levitä puolet karpalotäytteestä toiselle puolikkaalle. Nosta toinen puolikas päälle ja levitä loppu täyte pintaan.
  8. Anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia. Jaa leivoksiksi, asettele tarjolle ja koristele kokonaisilla karpaloilla.

Vinkki: leivoksissa voi käyttää myös puolukkaa!

Kotimainen ruoka lisää työpaikkoja

Kotimaiset valinnat tekevät hyvää kotimaiselle ruokaketjulle. Kulutusvalinnoilla vaikutetaan työllisyyteen. On laskettu, että jos jokainen käyttäisi kuukausittain 10 euroa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, Suomeen syntyisi vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa.

Kotimainen ruoka on myös muilta osin vastuullinen valinta. Meidän maanviljelijöillämme on sosiaaliturva, työterveyshuolto ja eläke kuten muillakin suomalaisilla. Eläinten ja ympäristön hyvinvointi ovat kotimaisen elintarviketuotannon arvoja.

– Mitä lähempänä sinua porkkana on maasta nostettu, sitä vähemmän se on tarvinnut kuljetuskilometrejä. Lisäksi kotimainen ruoka on turvallista ja ennen kaikkea maukasta, Marika Köngäs muistuttaa.

 

Lähde: www.maajakotitalousnaiset.fi


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

juures karpalo muikku ruoka ruokaohje salaatti

Ei liitettyjä avainsanoja.