Kylpyhuoneesta on tulossa kodin hemmottelukeskus. Uutta kotia rakentavat sijoittavat entistä enemmän rahaa kodin märkätilojen sisustamiseen, ja tyylikäs vesihana on olennainen osa kokonaisuutta.
Teksti Anne Kytölä
Kuvat maahantuojien ja valmistajien
HUOM! Hinnat vuoden 2004 tasolla!
Pesutilojen ja kylpyhuoneiden hanat ovat yleensä niitä hankintoja, jotka tehdään sitten, kun kaikki muut materiaalit ja kalusteet on jo valittu. Vaikka hanaan tartutaan useita kertoja päivässä, sen ulkonäköön ja ominaisuuksiin ei ole aiemmin kiinnitetty kovin suurta huomiota.
Ajat ovat kuitenkin selvästi muuttumassa. Uusiin taloihin rakennetaan entistä tilavampia peseytymistiloja, joiden sisustamiseen paneudutaan huolella. Enää ei riitä, että hana toimii moitteettomasti, säästää vettä ja on helppo puhdistaa. Hanan on oltava myös kaunis ja talon henkeen tai ainakin kylpyhuoneen tyyliin sopiva.
Yksinkertainen perushana on edelleen varma ja hyvä valinta, mutta markkinoilla on nyt runsaasti vaihtoehtoja myös persoonallisia ratkaisuja etsiville.
Mercur-hana, Damixa
Damixan Mercur-sarjan hanoissa veden virtaamaa ja lämpötilaa pystyy säätämään tarkasti. Kuvan hana kromattuna noin 279 euroa ja teräksisenä noin 416 euroa. Maahantuoja IP-Produkter.

Kysy neuvoa ennen lopullista ostopääöstä

Hanat ovat kestäviä. Ne toimivat yleensä moitteettomasti jopa vuosikymmeniä, kunhan putkityöt on hoidettu asianmukaisesti. Jos hanavalinta jälkikäteen harmittaa, se johtuu useimmiten siitä, että ei ole osattu etukäteen ajatella, millaiseen käyttöön hana tulee.
Tärkeintä onkin miettiä omia tarpeitaan. Montako suihkua haluat pesuhuoneeseen? Riittääkö, että vettä tulee ylhäältä ja käsisuihkusta, vai tarvitsetko myös juoksuputken esimerkiksi löylyveden valuttamista varten? Jos haluat wc-tiloihisi bideehanan, muista mainita se liikkeessä, sillä bideehana on oma hanatyyppinsä.
1-otevipuhana on kätevä ja helppokäyttöinen, mutta 2-otehanoillakin on kannattajansa. Esimerkiksi vanhan ja arvokkaan talon miljööseen sopii paremmin entisaikojen tyyliä tavoitteleva 2-otehana kuin moderni vipuhana. Teknisiltä ominaisuuksiltaan 2-otehanat ovat yhtä nykyaikaisia kuin 1-otehanatkin.
Monien julkisten tilojen käsienpesualtaista tutut elektroniset hanat eivät ole kovin yleisiä kotien kylpyhuoneissa, mutta keittiöihin niitä on jo alettu ostaa. Liikkeeseen reagoivat, vettä säästävät hanat ovat erityisen hyödyllisiä perheissä, joissa harrastetaan ruoanlaittoa ja leivontaa.
Kysy ennen lopullista ostopäätöstä neuvoa, ideoita ja mielipiteitä lvi-alan asiantuntijoilta. Pidä silti koko ajan mielessäsi omat ja perheesi tarpeet – myyjä ei kuitenkaan käytä kylpyhuonettasi!
Hanamateriaaleina messinki, teräs ja satiini
Hanat valmistetaan pääasiassa messingistä, koska sitä on hyvä työstää ja hanan voi pinnoittaa esimerkiksi eri väreillä. Yleisimmin käytetty pinnoitusmateriaali on kromi.
Ekologisesti ajatteleva rakentaja tai sisustaja valitsee teräshanan, sillä vaikka se on kalliimpi, teräksen valmistusprosessi rasittaa ympäristöä vähemmän kuin messinkihanan valmistusprosessi.
Toisaalta messinkikin on kierrätyskelpoinen materiaali, sillä ylitse jäänyt messinki sulatetaan ja käytetään uusien hanojen valmistukseen. Jotkut valmistajat tekevät hanojen kuoria muovista.
1970-luvulla sisustuksessa suosittiin yleisesti voimakkaita värejä – hanoissakin. Nyt muodissa ovat himmeät, mattapintaiset hanat, joissa vesipisaroiden jäljet eivät näy yhtä selvästi kuin kiiltävissä pinnoissa.
Tenso-pesuallashana, Grohe
Kulhoaltaat ovat nyt muotia. Grohen Tenso-pesuallashanoja tuo maahan Teknocalor. Suositushinta 512 euroa.

Veden esisekoitus on tarpeen vanhoissa taloissa

Jos ryhdyt remontoimaan vanhaa kylpyhuonetta, harkitse myös hanojen vaihtoa. Vaikka vanhat hanat saattavat vielä toimia, ne näyttävät todennäköisesti aika nuhjuisilta siinä vaiheessa, kun ympärillä kiiltelevät uudet kalusteet ja kaakelit.
Vaikka vesihana on kylpyhuoneen pienin elementti, se on olennainen. Miksi remonttia ei voisi siis yhtä hyvin aloittaa hanojen valinnalla?
Jos teet remonttia vanhaan taloon, varmista, että talossasi on kuuman veden lämpötilan termostaattinen rajoitin. Jollei ole, asennuta se. Ongelmia saattaa ilmetä varsinkin puulämmitteisissä taloissa, joissa käyttöveden lämpötila voi nousta 80 -90 asteeseen. Lämpötilanrajoitin pitää huolen, että lämpimän käyttöveden lämpötila pysyy sopivana, esimerkiksi +60-asteisena. Tämä on tärkeää, koska kaikki markkinoilla olevat hanat vaativat veden esisekoituksen toimiakseen siten kuin valmistajat ovat tarkoittaneet.
Asiantuntijoina artikkelissa toimivat Heikki Saari LVI-Tekniset urakoitsijat ry:n Pohjanmaan alueyhdistyksestä, (06) 474 0600, sekä Suomen LVI-liiton hallituksen jäsen Seppo Puputti, www.sulvi.fi.
Apua kylpyhuoneen suunnitteluun Internetistä
Kylpyhuoneen sisustamiseen, materiaalien, värien ja kalusteiden valitsemiseen löytyy neuvoja ja apua Internetistä muun muassa osoitteesta www.kylpyhuone.com. Sivuilla annetaan myös hyödyllisiä vedensäästövinkkejä.
– Lisäksi on olemassa käteviä tietokoneohjelmia, joiden avulla jokainen voi itsekin suunnitella ja kokeilla kylpyhuoneensa sisustamista.
Ohjelmalla voit piirtää pohjapiirroksen kylpyhuoneestasi ja sijoittaa kalusteet ja pintamateriaalit paikoilleen. Lopputulosta pääset tarkastelemaan kolmiulotteisessa virtuaalitodellisuudessa. CD-romppuja saa muun muassa Laattapisteestä.
Yhteystietoja
– Aquarius Import, (010) 562 6825, www.gruppotres.it
– A.V.L.-Import, 044 530 6000, www.avl-import.com
– Gustavsberg, (09) 3291 8811, www.gustavsberg.com
– Hans-grohe / LVI Juhani Niemi, (09) 4777 0307, www.hansgrohe.fi
– IP-Produkter, (09) 870 671, www.ip-produkter.fi; www.damixa.com
– JOK Hana, (03) 222 3349, www.cristinarubinetterie.com
– Kylpy Studio, (09) 852 1299, www.kylpystudio.fi
Laattapiste, (09) 878 031, www.laattapiste.fi
– Mora Finland, (09) 759 4450, www.morafinland.fi
– Onninen, www.onninen.fi/webinfo
– Oras, (02) 83 161, www.oras.com
– Profit-Keittiöt / Espoon Kalustetukku, (09) 8870 1515, www.profit-keittiot.fi
– Sanilux, (02) 253 5200, www.sanilux.fi
– Svedbergs, (09) 5841 0500, www.svedbergs.fi
– Tekno-calor, (09) 825 4600, www.teknocalor.fi tai www.grohe.dk
– Venuksen Kylpy, (09) 693 3636 tai 0400 620 063, www.venuksenkylpy.fi
– Westerbergs, www.westerbergs.com