Tontin päämökki remontoitiin vuonna 2008. Lopullisen silauksen paikka sai uuden saunarakennuksen myötä.

Alun perin 1990-luvulla rakennettu sauna purettiin ja tilalle rakennettiin 30 neliön mökki, johon sisällytettiin saunan lisäksi tupa ja varasto. Saaressa vietetään paljon aikaa ystävien kanssa, joten lisätilalle oli tarvetta.

Projekti aloitettiin etsimällä erilaisia vaihtoehtoja valmismallistoista. Hyvin pian selvisi, ettei mieleistä ja tarpeisiin sopivaa mallia löytyisi. Tästä alkoi halutunlaisen rakennuksen hahmottelu ruutupaperille ja perehtyminen materiaaleihin. Toiveiden mukainen ja budjettiin sopiva vaihtoehto löytyi Puutalokympiltä.

Entinen mökki purettiin.
Entinen mökki purettiin.

Perustukset syksyllä. Jo edellisenä syksynä saareen vietiin lautalla hirret ja puutavara suojattiin talveksi pressujen alle. Vanha sauna purettiin pois ja perustus asennettiin ennen lumen tuloa.

Materiaaleja hankittaessa heräsi huoli, miten betoni pystyttäisiin kuljettamaan veneellä saareen. Onneksi ratkaisuksi löytyi Paalupisteen paaluperustus, joka on ominaisuuksiltaan kevyttä, kestävää ja helposti koottavaa. Paalut saatiinkin asennettua päivässä.

Kun rakennustöitä jatkettiin toukokuun alkupuolella, huomattiin, että ilma ei ollut kiertänyt pressun alla halutulla tavalla. Puutavarassa oli havaittavissa pientä sinistymistä, mutta onneksi materiaali ei ollut pilaantunut täysin. Puut putsattiin homeenpoistoaineella, mikä teetti huomattavasti lisätyötä.

Käytännöllisyyttä. Alusta alkaen toiveena oli saada saunaan isot ikkunat, joista olisi hyvä näkymä merelle. Ikkunat tulivat hirsipaketin mukana. Lauteiksi valittiin lämpökäsitellyt ”aaltolauteet” ja kiuas on Narvin rosterinen.

Saunan yhteyteen sijoitettiin tilan säästön vuoksi myös pesutila. Lattia on venelakalla käsiteltyä mäntylautaa. Lämmin vesi toteutettiin sähköisellä vedenlämmittimellä, jolloin myös tiskivesi on helposti saatavilla. Saunan harmaavedet kulkevat kaivosta Biolanin saunasuodattimeen, joka mahtui kätevästi saunarakennuksen alle.

Korkeaan tupaan haluttiin mahdollisimman suuret ikkunat. Vähitellen ajatus liukuovellisista ikkunoista alkoi tuntua mielekkäimmältä. Ikkunoiden suuri koko ja paino toivat oman haasteensa kuljetettaessa niitä saareen. Lasit olivat alumiinisessa soutuveneessä, jota hinattiin isommalla veneellä. Tuvan liukuovellinen ikkuna painoi yli 500 kiloa, mutta ikkunafirman asentajat saivat ne paikoilleen.

Punainen jääkaappi löytyi Upon retromallistosta. Saunatupa ilman jääkaappia on kuin sauna ilman kiuasta! Punainen jääkaappi löytyi Upon retromallistosta. Saunatupa ilman jääkaappia on kuin sauna ilman kiuasta!

Saunatuvan sisustus toteutettiin merihenkisesti. Iloisen punainen jääkaappi on tilan katseenvangitsija. Se vaikutti myös muuhun sisustukseen. Syysiltoja lämmittämään hankittiin Takkapisteen kevyttakka, jossa on hieman vuolukiveä. Lopuksi tuvan seinät maalattiin peittävän valkoisiksi.

Seinien ulkopintaan lisättiin vaihtelevien saaristo-olosuhteiden vuoksi Nicolorin puunsuoja, joka muodostaa vettähylkivän pinnan.

Juhannuksena saunaan. Syksyllä aloitettu rakennusprojekti saatiin päätökseen sopivasti juhannukseksi.

Saareen rakentaminen oli erittäin haasteellista ja ajoittain sekä omistajalta että tekijöiltä meinasi usko loppua. Rakennusprojekti toteutettiin tuntityönä.

– Jälkeenpäin ajateltuna urakkatoteutus olisi ollut edullisempaa työmäärästä johtuen, omistaja toteaa. Lopputulos on kuitenkin kaiken työn ja vaivan arvoista!

Parasta uudessa saunarakennuksessa ovat tuvan isot liukuovelliset ikkunat.

– Uudesta mökistä on voitu nauttia koko upean lämpimän kesän ja siellä on saunottu lähes joka päivä. Tuvalle on käyttöä pitkälle syksyyn jäiden tuloon asti, omistaja iloitsee.

Mitä maksoi?

Perustus noin 2 400 €
Puutalokympin saunamökkipaketti (sis. ovet ja ikkunat) noin 18 000 €
Muu puutavara noin 1 000 €
Lauteet ja kiuas noin 1 500 €
Saunasuodatin noin 1 200 €
Maalit noin 1 250 €
Liukuovelliset ikkunat noin 3 000 €
Sisustus noin 3 000 €
Rahti, kuljetukset, työ noin 20 000 €
Kustannukset yhteensä noin 50 000 € 

Yhteystietoja:

Biolan, (02) 8650 600, www.biolan.fi
Narvi Oy, 0207 416 740, www.narvi.fi
Nicolor Oy, (019) 230 320, www.nicolor.fi
Paalupiste Oy, (019) 523 2312, www.paalupiste.com
Puutalokymppi, 0407 101 010, www.pt10.fi
Suomen Takkapiste, 020 7689 304, www.takkapiste.fi
Suomen Tervaleppä Oy, 0207 639 690, www.suomentervaleppa.fi
Suomen Villapalvelut Oy, (liukuovelliset ikkunat), (03) 5583 400, www.pw-windows.com

Katso loput kuvat uudesta saunasta seuraavalta sivulta!

 

Rakentamisen suurin haaste oli rakennusmateriaalien kuljettaminen saunaan

Ruuvipaalut asennettiin maahan koneellisesti yhdessä päivässä. Ruuvipaalut asennettiin maahan koneellisesti yhdessä päivässä.

Mökin alle sijoitettu Biolanin saunasuodatin puhdistaa 250 litraa vettä vuorokaudessa. Ekologista. Mökin alle sijoitettu Biolanin saunasuodatin puhdistaa 250 litraa vettä vuorokaudessa.

Muistoja veneretkiltä. Taulut on tehty vuosien varrella kuvatuista lähisaarista.Muistoja veneretkiltä. Taulut on tehty vuosien varrella kuvatuista lähisaarista.

Siro kevyttakka toimii tunnelmanluojana ja on myös upea sisustuselementti.
Valoa ja tilaa. Siro kevyttakka toimii tunnelmanluojana ja on myös upea sisustuselementti.

 

Rosterikiuas takaa nautinnolliset löylyt: pesällinen puita ja sauna on todella lämmin! Tervaleppälauteet saivat syvemmän värisävyn parafiiniöljykäsittelyllä.
Rosterikiuas takaa nautinnolliset löylyt: pesällinen puita ja sauna on todella lämmin! Tervaleppälauteet saivat syvemmän värisävyn parafiiniöljykäsittelyllä.