Lämmin linoleumlattia vanhaan keittiöön

Lämmitys

Lattian voi uusia tai lattialämmityksen asentaa purkamatta vanhaa lattiaa. Näin tehtiin rintamamiestalon vanhalle ja kylmälle keittiön lattialle.

 

PP0515_Rakentaja_paakuva

Lämmin ja ilmeikäs lattia syntyy helposti.

 

Lämmin linoleumlattia vanhaan keittiöön

Lattian voi uusia tai lattialämmityksen asentaa purkamatta vanhaa lattiaa. Näin tehtiin rintamamiestalon vanhalle ja kylmälle keittiön lattialle.

 

Rintamamiestalon keittiön vanha lakattu mäntylattia oli paikoitellen pahasti kulunut, ja talvipakkasilla se oli niin kylmä, ettei ilman villasukkia pärjännyt. Lattian huono eristys ja sen alle jäänyt, käytöstä poistettu tyhjillään oleva vesivaraaja olivat syypäitä kylmyyteen. Talon omistajat pohtivat ratkaisuja ongelmaan. Vaihtoehdoista vähiten houkutteli vanhan lattian purkaminen ja sen lisäeristäminen, sillä omistajat halusivat mahdollisimman helpon ja toimivan ratkaisun.

 

PP0515_Rakentaja_Ennen

Vanha mäntylattia oli jo kulunut.

Vanha kunnon linoleum

Omistajat löysivät lehdistä ja netistä kuvia keittiöistä, joissa oli ruudullinen lattia. Ajatus ruutulattiasta omassa keittiössä alkoi viehättää ja eri vaihtoehtoja alettiin selvittää. Lyhyen etsimisen jälkeen päädyttiin materiaaliin, joka on sekä kestävä että helppo asentaa. Vanha kunnon linoleum on lähes kokonaan luonnonmateriaaleista valmistettu, ja sen asentaminen on kuin ison palapelin kokoamista.

Linoleum valmistetaan uusiutuvista materiaaleista, kuten pellavaöljystä, hartsista, puujauhosta ja juutista. Lisäksi se sisältää kalkkikivijauhoa ja väripigmenttejä, joissa ei ole lainkaan ympäristölle haitallisia raskasmetalleja. Runkona on muotonsa säilyttävä HDF-levy ja pohjana on askelääntä vaimentava korkkikerros. Linoleumia on käytetty vuosikymmeniä lattiamateriaalina, mutta se on viime vuosina etenkin yksityiskodeissa jäänyt edullisten laminaattien varjoon. Linoleum on kestävä ja helposti puhdistettava materiaali, jolla saa helposti tehtyä yksilöllisiä lattioita.

Laatoiksi valittiin keittiön muihin väreihin sopiva Camel (vaaleanruskea) ja Volcanic Ash (tummanharmaa) -yhdistelmä Forbon Marmoleum Click -valikoimasta. Laatan koko on 30 cm x 30 cm ja paksuus vain 9,8 mm.

Lattia lämpimäksi ohuella kalvolla

Lattia haluttiin lämpimäksi ilman, että se paksunisi liikaa. Koska vanhaa lattiaa tai alakaappeja ei haluttu purkaa, asettuisivat keittiötasot sitä alemmaksi, mitä enemmän lattia nousisi ylöspäin. Näin ollen paksut kaapelit tai vesiputket olivat huonoja vaihtoehtoja. Lisäksi linoleumin alle ei suositella kaapeli- tai putkilämmitystä, jos se on lähes suorassa kontaktissa linoleumin kanssa, koska niiden lämpötila voi kasvaa liian korkeaksi. Valmistaja Forbo suositteleekin linoleumin kanssa alle 30 asteen lämmitystehoa.

Ratkaisuksi löytyi Ebecon Foil Kit -kalvolämmitys, jossa lämmityksen hoitaa millinohut filmimäinen kalvo. Kalvon alle laitetaan ensin hyvin ohut (3 tai 6 mm) Ebisol-levy, joka lämpöeristää lattian tehokkaasti. Sen päälle asennettaan Foil kit -kalvo. Kalvon päälle laitetaan rakennusmuovi suojaamaan kalvoa kelluvan linoleumlattian mahdolliselta liikkumisen aiheuttamalta kulutukselta. Kokonaisuus nostaa lattiaa ainoastaan 1,3 cm. Lopputuloksena on lämmin ja ilmeikäs uusi lattia.

 

PP0515_Rakentaja_Kuva_1  PP0515_Rakentaja_Kuva_2

Ebisol-levy eristää alta tulevaa kylmyyttä vastaan ja vaimentaa askelääniä. Filminohut Foil Kit -kalvo tulee suoraan eristyslevyn päälle.

 

PP0515_Rakentaja_Kuva_3  PP0515_Rakentaja_Kuva_4

Lämmityskalvot kytketään toisiinsa kalvojen päädyistä. El-Tec Oy:n Kimmo Pulliainen kytkee johdot paikalleen.

 

PP0515_Rakentaja_Kuva_5

Linoleum-lattia kootaan paloista yksi rivi kerrallaan.

 

Teksti ja kuvat: Toimitus


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

keittiö koti lattia lattialämmitys linoleum linoleumlattia talo