Lämmittimet pidentävät terassikautta

Lämmitys

Ennen terassilämmittimien hehkusta sai nauttia lähinnä julkisissa tiloissa, ravintoloiden ja baarien terasseilla. Viime vuosina lämmittimien hinnat ovat kuitenkin laskeneet sen verran, että niiden hankkiminen kotikäyttöön on tullut mahdolliseksi.

– Terassilämmittimien myynti on kasvanut nopeasti vuodesta toiseen. Suurin hyöty lämmittimistä on se, että niiden turvin terassikauden voi aloittaa huomattavasti aikaisemmin, ja sitä voi jatkaa myös paljon pidempään. Lämmittimet eivät ainoastaan lämmitä, vaan luovat myös tunnelmaa, toteaa Tommi Karjula Tulikulmasta.

Sama kaasupullo käy grilliin ja lämmittimeen

Lämmitettävä tila määrää sen, millainen laite kannattaa hankkia. On huomioitava, minkäkokoinen terassilämmitin mahtuu mihinkin tilaan niin, että turvaetäisyydet ovat riittävät.

Tällä hetkellä markkinoilla on sekä sähköllä että kaasulla toimivia terassilämmittimiä. Halogeeni-, infrapuna- ja paneeliterassilämmittimet toimivat sähköllä. Pääsääntöisesti kaasulämmittimet vaativat enemmän tilaa kuin sähkölämmittimet.

Kaasulla toimivat terassilämmittimet ovat kuitenkin yleensä tehokkaampia kuin sähkökäyttöiset, ja ne soveltuvat myös paremmin ulkokäyttöön. Kaasukäyttöisessä lämmittimessä on myös se etu, että sähköä ei tarvitse olla saatavilla niiden käyttöä varten.

– Kaasulämmittimissä käytetään samoja kaasupulloja kuin grillauksessa ja matkailuautoissa. Lämmittimiä on sekä kierre- että painoventtiilipulloille. Kaasun höyrystymispiste on -42 °C eli tätä lämpimämmällä kelillä lämmittimiä voi periaatteessa käyttää. Toki todella kylmällä kelillä kaasua ei tule kovin paljon pullosta ulos, jolloin lämmittimen teho voi laskea, huomauttaa AGAn nestekaasujen jälleenmyyntipäällikkö Juho Luodeslampi.

Usein terassilla onkin kaasugrilli, jolloin terassilämmittimen kaasupulloa voi käyttää kaasugrillin varapullona tai toisinpäin, mikäli jommastakummasta kaasu pääsee loppumaan.

Kaasulämmitteisten terassilämmittimien kaasunkulutus vaihtelee suuresti lämmittimestä toiseen. Lämmittimen tehosta riippuen kulutus on keskimäärin 0.3 -0.9 kilogrammaa tunnissa.  Mikäli kulutus on 0.5 kilogrammaa tunnissa, riittää 11 kilogrammaa painava nestekaasupullo noin 22 tuntia.

Huolehdi kaasulaitteiden turvallisuudesta

Kun lämmitin on käytön jälkeen viilentynyt, kannattaa se aina peittää suojahupulla.  Näin roskat eivät pääse tukkimaan laitetta. Kaasuliitokset on myös hyvä tarkistaa laitetta asennettaessa ja pitkän säilytyksen jälkeen.

– Riskit kaasulla toimivan terassilämmittimen käytössä ovat erittäin pienet, kunhan tutustuu tarkasti laitteiden turvamääräyksiin ja huomioi turvaetäisyydet laitetta asennettaessa, toteaa Karjula.

Kun kaasulla toimiva terassilämmitin lopulta siirretään talvilevolle odottamaan seuraavaa sesonkia, on sen kunto vielä hyvä tarkistaa. Kaasupullojen ja -laitteiden säännöllinen huolto ja ohjeiden mukainen käyttö ehkäisee vahinkojen syntymistä.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

lasiterassi lattialämmitys lämmitys lämmitysjärjestelmiä lämmitysjärjestelmä lämmitysjärjestelmät lämmityslaite lämmitysmenetelmä lämmitysmuoto pientalon lämmitysjärjestelmä sähkölämmitys terassilasitus terassin rakentaminen terassit ulkoterassi