Uudet energiamääräykset määräävät: seinät paksummaksi vuonna 2010

Share 
0 ääntä

Ympäristöministeriön uudet energiamääräykset astuvat voimaan vuoden 2010 alusta. Tässä määräysten keskeisimmät muutokset.

Määräykset tiukentavat talojen energiamääräyksiä 30-40 prosenttia nykyisestä tasosta. Uusien määräysten arvioidaan nostavan rakentamiskustannuksia 2-6 prosenttia.

Määräysten myötä Suomi siirtyy matalaenergiatalorakentamiseen. Suoraa sähkölämmitystä rajoitetaan, lisäksi kunnille annetaan valtuuksia vaatia kiinteistöjä liittymään kaukolämpöön. Vain matalaenergiatalot ovat jäämässä tämän ulkopuolelle.

Seinien eristemäärät nousevat nykyisestä 160 millimetristä 280 millimetriin ja tämä taas johtaa kaksikerroksisten eristeiden käyttöön. Suuria haasteita on ulkonurkkien suunnittelu, kun talon rakenne paksunee tuntuvasti.

Lämmönläpäisevyyttä tarkoittavat U-arvojen (W/m2K) pitää tulla selvästi alas. Vuonna 2010 U-arvojen on oltava enintään seuraavan suuruiset: ikkunat 1.0 (nyt 1,4), ovet 0,7 (nyt 1,4), maata vasten oleva alapohja 0,14 (nyt 0,24), yläpohja 0,09 (nyt 0,15) ja seinät 0,14 (nyt 0,24).

Ikkunapinta-ala saa olla enintään 15 %, eli sama kuin tällä hetkellä.

Seuraava, 20 prosentin kiristys on luvassa vuonna 2012. Silloin tavoitellaan energiatehokkuudessa jo lähes täysin ilman ostoenergiaa lämpiävien passiivitalojen tasoa.

Teksti Timo Kiiski

Olet kirjautunut nimellä Kirjaudu ulos Muuta tietojasi

Mitä mieltä? Klikkaa ja kommentoi artikkelia.

Vastaa/kommentoi
mainos

Etsi yritys

Katso lisää yrityksiä täältä

Vaivaako sinua siitepölyallergia?
mainos
Suunnittele saunasi netissä!

SunSauna tarjoaa suunnitteluapua saunaosaston suunnitteluun. Suunnitteluohjelma on erinomainen työkalu saunan suunnittelussa. Saat myös suunnitelmasta kustannusarvion.

Lisätietoja

Ovatko savuhormi & ilmanvaihto kunnossa?

Savuhormit kuntoon Mordax-menetelmällä ja Ohler/Prima Plus-hormiputkilla. Ilmanvaihdon asennuksia, puhdistuksia ja tasapainotuksia. Myös videokuvaus ja hormiston kuntoraportit. Hyödynnä kotitalousvähennys!

Lue lisää!

mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos
mainos

Suomelan kumppanuuslehdet ilmestyvät myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa