Vanha takka purettiin – moderni kiertoilmatakka tilalle!

Lämmitys

Vaarallinen 70-luvun tiilitakka vaihtui moderniin kiertoilmatakkaan. Nyt espoolaisperhe nauttii takkatulen kodikkaasta lämmöstä ja tunnelmasta turvallisesti.

Kuva: Takkahyllyyn ja lattiaan valittiin Pukkilan Keraplus-laattojen eläväkuvioinen Anthrazit-sävy. Punaiset nuolet: Ylös avautuvan hissiluukun voi avata sivulle puhdistuksen ajaksi. Pölyt pääsee imuroimaan ritilän kautta.

Savua! Reikä löytyi olohuoneen vanhan tiilitakan päältä sattumalta – kytevän uunikintaan alta. Takka laitettiin saman tien käyttökieltoon. Sitten alkoi pohdinta, mitä tilalle? Perhe halusi entisen tila- ja puusyöpön tilalle laadukkaan ja energiatehokkaan takan, joka olisi myös kaunis katsella.

Espoolaisen Suomen sisustustakan esitteestä perhe löysi mieleisensä, talon tyyliin sopivan kiertoilmatakan, jonka moderni hissiluukku miellytti silmää. Erityisesti saksalaisen Sparthermin takkasydän teki vaikutuksen. Vaikka takkasydän ei halvimmasta päästä ollutkaan, perhe halusi laatua ja ammattimuurarin, joka löytyi kätevästi takkaliikkeen kautta.

Takanteko on kärsivällisen puuhaa. Vanhan takan purkaminen itse töiden ohessa kesti viikon, uuden rakentaminen vei muurarilta kaikkiaan viisi viikkoa.

Työ sujui muutoin hyvin ilman suurempia yllätyksiä. Vain rappauksen väri osoittautui esitteen värimallia huomattavasti vaaleammaksi. Isäntä maalasi takan myöhemmin itse saman sarjan maalilla, joka ei peittänyt rappauspinnan elävyyttä.

 

Vanha ja auttamattoman ruma tiilitakka tuli tiensä päähän. Takkasydämelle muurattiin ensin pesä, johon takkasydän sijoitettiin.
Vanha ja auttamattoman ruma tiilitakka tuli tiensä päähän. Takkasydämelle muurattiin ensin pesä, johon takkasydän sijoitettiin. Parketti suojattiin muovilla ja laminaateilla. Spartherm Varia 2 Rh:n takkasydänrunko on valmistettu 3-4 millin teräksestä.

 

Kun takkasydän on paikoillaan, asentaa muurari haponkestävän yhdysputken sydämen ja hormin välille. Penkki rakennettiin kestämään vaikka norsun paino
Kun takkasydän on paikoillaan, asentaa muurari haponkestävän yhdysputken sydämen ja hormin välille. Liitoskohdan hän eristää tulisijalevyllä ja palokitillä. Betonirautaa mutkalle ja ”S kolmekymppistä” betonia päälle. – Tämä penkki kestää vaikka norsun painon, Muurari-Sakari takaa.

 

Takka alkaa muotoutua muotin myötä. Takkaa muuratessa on otettava huomioon takkasydämen lämpölaajeneminen
Takka alkaa muotoutua muotin myötä. Takkapenkki valettiin kestämään vaikka norsun paino. Parhaimmillaan takka on osa talon arkkitehtoonista kokonaisuutta. Takkaa muuratessa on otettava huomioon niin takkasydämen lämpölaajeneminen kuin oikeat ”korot”. Laattojen leikkaaminenkin on tarkkaa puuhaa. Muurari Sakarin mukaan tulitikut peittoavat narut ”justeerauksessa”. – Takan tekeminen on muurarintyön lisäksi myös muotin tekoa, timpurin hommaa, valamista, raudoittamista, suunnittelua ja arkkitehdin hommaakin.

Takkasydän ottaa puista kaiken tehon irti
Punaiset nuolet:

  • Kolmoisilma ohjautuu automaattisesti liekin kärkeen: jälkipoltto varmistaa, että puista saadaan kaikki teho irti ja hyötysuhde on paras mahdollinen.
  • Ensiöilma ohjautuu arinan kautta tulipesään. Toisioilma ohjautuu lasin sisäpinnalle ja edelleen liekkiin, jolloin tuli palaa puhtaammin. Takkasydämen ensiö- ja toisioilmaa säädetään luukun alaosan ilmansäädöllä.
  • Spartherm Varia 2 Rh:n takkasydänrunko on valmistettu 3−4 mm:n teräksestä.

Takkasydän ottaa ilmaa takan alaosasta ja kierrättää sitä takan sydämen ympärillä. Lämmin ilma virtaa takan päältä ritilän kautta huoneeseen.
Takkasydän ottaa ilmaa takan alaosasta ja kierrättää sitä takan sydämen ympärillä. Lämmin ilma virtaa takan päältä ritilän kautta huoneeseen.

 

Kiertoilmauuni vaati opettelua. − Vanhan varaavan takan lämmityksessä oli tärkeintä polttaa pesä nopeasti ja sitten vahtia milloin pellit saisi kiinni. Loimu häipyi äkkiä ja lämpö tuli hitaasti, isäntä kertoo.

Kiertoilmauunilla lämmittäminen on erilaista: tulen loimusta saa nauttia pitkään ja lämpöäkin tulee melkein heti. Vanha takka oli myös todellinen puusyöppö.

− Nyt saatte opetella käyttämään vähemmän puita, muurari Sakari opasti.

Koska Sparthermin takkasydämessä on täysin kaasutiivis luukku, voi palamisilman määrän säätää pieneksikin ja tuli palaa silti puhtaasti. Tämä säästää myös puita.

Tehoa voi säätää luukun alareunan vivun avulla helposti: mitä enemmän ilmaa takkasydämeen päästetään, sen kovempi tuli.

Mitä maksoi?

(Vuoden 2009 hintataso)

  • Spartherm Varia 2 Rh prestige takkasydän 3 307 euroa.
  • Muuraustarvikkeet, kuten laastit, tulisijalevyt, tiilet ja rahti 468 euroa.  
  • Liitäntäputki hormiin 175 euroa.  
  • Takkasydämen rahti 160 euroa.  
  • Takan muuraustyö, rappaus, lattian tasoitus ja laatoitus 3 000 euroa.  
  • Takka purettiin itse, kaatopaikkakuluja 150 euroa.  
  • Keraplus Anthrazit -laatat 62 euroa/m2.

Lisätietoja www.spartherm.fi.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kiertoilmatakka lämmitys takka takkasydän tulisija