”Asuntomessujen pilottihankkeilla sekä passiivitalojen suunnitteluohjeilla haluamme omalta osaltamme edistää energiatehokkaiden talojen rakentamista Suomessa”, kertoi toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta.

 Ohjeista on laadittu omat verkkosivunsa, jotka löytyvät osoitteesta www.passiivi.info. Sivuilta ladattavissa oleva tekstimuotoinen aineisto ja PowerPoint -esitykset ovat muokkaamattomina vapaasti käytettävissä opetustarkoituksiin. Uudisrakennuksen suunnittelu- ja toteutusohjeiden lisäksi ohjeissa käsitellään myös olemassa olevan rakennuksen korjaamista passiivitaloksi.

”Passiivitalon kriteerien täyttäminen edellyttää suunnitteluyhteistyötä ja rakennustöiden laadukasta toteutusta. Arkkitehtisuunnittelun ratkaisut vaikuttavat ratkaisevasti rakennuksen energiantarpeeseen”, painotti Kimmo Lylykangas. ”Toivomme että ohjeita hyödynnettäisiin etenkin arkkitehtikoulutuksessa Oulussa, Tampereella ja Espoossa”, Lylykangas jatkoi.

 Lylykangas vastasi tilaisuudessa myös julkisessa keskustelussa tunteita herättäneisiin kysymyksiin passiivitalojen lämmityksestä, ilmanvaihdosta ja kosteusongelmista: ”Passiivitalossakin on aina lämmitysjärjestelmä. Huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella lämmitystarve kuitenkin saadaan murto-osaan nykyisestä ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia. Energian säästämiseksi itse asiassa vain parannetaan niitä teknisiä ratkaisuja, jotka ovat jo käytössä jokaisessa suomalaisessa uudisrakennuksessa. Ohje kannustaa vastuullisesti toimivaa arkkitehtia esittämään passiivitaloa rakennushankkeensa energiatehokkuustavoitteeksi. Jokainen passiivitalona toteutettu uudisrakennus torjuu osaltaan ilmastonmuutosta.”