Lasitus jatkaa terassin käyttöaikaa ja muuttaa sen viherhuoneeksi tai talvipuutarhaksi
Kesää jatkavat lasiterassit yleistyvät myös Suomessa, eikä talvipuutarhakaan jää enää haaveeksi. Pakettiratkaisuna lasikatteinen terassi nousee nopeasti.
Teksti Anne Lahtinen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
 
Kuten niin moni muukin uutuus, lasiterassit ja viherhuoneet levisivät meille Ruotsista ensin Turun seudulle ja Varsinais-Suomeen. Vähitellen suosio on hiipinyt myös muualle maahan. Pohjoisen lyhyt kesä jatkuu lasien suojassa, ja oikukas sää jää ulkopuolelle koputtelemaan.
 
Oikeastaan lasiterassi ei ole mikään uusi keksintö. Ennen sotia lasitetut kuistit olivat yleisiä myös meillä, mutta viime vuosikymmeninä niiden rakentaminen on päässyt lähes unohtumaan. Ehkä uudet sukupolvet löytävät taas hyvin suunniteltujen terassien leppoisan, luonnonläheisen viihtyisyyden. Lasitettu terassi myös suojaa taloa kylmältä, viimalta ja pölyltä ja säästää lämpöenergiaa. Lisäksi sisältä lukittava terassi parantaa asunnon turvallisuustasoa.
 
Lasiterassipaketin voit hankkia vaikka avaimet käteen -toimituksena. Jos valitset määrämittoihin katkotun, esityöstetyn tee itse -tarviketoimituksen, tarvitset kokoamiseen vain näppärät kädet ja työkaluja tai kirvesmiehen pariksi päiväksi. Vakiomalliston perusmalli voidaan sovittaa talosi mittoihin tai koota terassi alusta loppuun räätälintyönä.
 
Sekä rakenteissa että laseissa on runsaasti värivaihtoehtoja. Koristeellisuutta lisäät helposti kuvioiduilla listoilla.
Lasiterassi jatkaa kesääKunnollinen perustus on tärkeää
Avoterassia lasitettaessa perustukset ovat valmiit, mutta aivan uutta terassia varten kaikki on rakennettava alusta saakka. Perustuksen teko ei yleensä sisälly valmispakettiin, joskin jotkut valmistajat myyvät myös perustuksia.
 
Ellet ole kokenut talonrakentaja, turvaudu valmistajan edustajan konsulttiapuun: hänellä on varma tieto sekä perustusten vaatimuksista että työn taitavista ammattilaisista. Esimerkiksi liukuovien toimivuuden vuoksi perustusten on sovittava täydellisesti rakenteisiin ja routaeristyksen oltava vankka. Perustustyöt tehdään sulaan aikaan, vaikka terassi muuten voidaankin pystyttää myös talvella. Päätä jo perustusvaiheessa sekin, haluatko terassillesi lattialämmityksen.
 
Suomen oloissa on aina tärkeää, että lasiterassin rakenteet kestävät pakkasia ja myrskyjä ja ovat ruostumattomia ja huoltovapaita. Vaatimuksista poikkeaminen lyhentää auttamatta terassin käyttöikää. Hyvän lasiterassin huoltotoimiin pitäisi kuulua vain lasien puhtaanapito. Oikeaan kulmaan rakennetulta katolta lumikin valuu helposti alas.
 
Yleisimmät lasiterassien runkomateriaalit ovat alumiini ja liimapuu. Profiilien kylmäkatkaisu lisää terassin lämmönpitävyyttä. Tukevat ja kevyet, yleensä lukittavat ovet liukuvat kiinni ja auki äänettömästi, ja ne on helppo asentaa.
Valitse terassi talon tyylin mukaanSovita terassi talon tyyliin
Markkinoilla on monenlaisia, kansainväliseen tyyliin muotoiltuja lasiterasseja, joista kelpaa valita. Pohdi kuitenkin perusteellisesti, millainen terassi asettuu talosi kylkeen parhaiten. 40- ja 50-luvulla rakennettujen talojen henkeen sopivat yleensä jaetut lasiruudut, modernimpiin talomalleihin yhtenäisemmät lasipinnat. Vaikka talon harmonia – ”sukunäkö” – säilyy, voit toki käyttää luovuuttasi ja tehdä yksilöllisiä, rohkeitakin ratkaisuja. Malleja on useita: terassissa voi olla vain yhdellä sivulla liukuovet tai se voi olla kokonaan lasia kattoa myöten. Liukuvien seinien lisäksi myös katon voi tehdä aukeavaksi, jolloin terassi muuntuu näppärästi tuulelta suojatuksi auringonottopaikaksi. Paisteen himmentämiseksi katon materiaaliksi voi valita esimerkiksi opaalilasin.
Terassi kesän jatkeeksi…
Kun aloitat lasiterassin suunnittelun, mieti, mitä haluat siellä tehdä, koska käyttötarkoitus vaikuttaa ratkaisevasti materiaalivalintoihin. Toimiiko terassi esimerkiksi saunan, ruokailutilan tai olohuoneen jatkeena? Aiotko rakentaa terassillesi kuntosalin ja treenata myös talvisin? Millaisia kasveja haluat?
Jos terassia on tarkoitus käyttää ahkerasti keväästä syksyyn, valmistajat suosittelevat vähintään karkaistua, laminoitua turvalasia. Kevyempään kesäterassiin voi riittää myös tavallinen kuusimillinen ikkunalasi, koska jo senkin U-arvo pitää lämpötilan kesäiltojen oleskeluun sopivana. Selektiivilasi heijastaa lämpösäteet tehokkaasti takaisin huonetilaan ja nostaa U-arvoa eikä huurru eikä jäädy.
… vai ympärivuotiseksi?
Terassin käyttömahdollisuudet lisääntyvät ja käyttöaika jatkuu viileillekin keleille, kun lasiksi valitaan puolilämmin energialasi. Se pitää terassin lämmön sisällä ja estää myös lasin hikoilun ja huurtumisen.
 
Ympärivuotiseen käyttöön suunnitellun viherhuoneen seinien rakennukseen soveltuu parhaiten kaksikerroksinen, paksu eristyslasi, jonka pintojen väliin jäävä ilma tai kaasu estää lasin jäähtymisen. Varsinaiseen talvipuutarhaan asennetaan myös lämmitys.
 
Tavallisimmin lasiterassi lämmitetään infrapunalampulla. Talvipuutarhaa lähestyvissä terasseissa myös lattia- ja patterilämmitys kasvattavat suosiotaan.
Valo saadaan tyypillisimmin seinävalaisimilla, ja tunnelmaa tuovat hehkuvat kynttilät ja öljylyhdyt. Keskikesällä pehmeä luonnonvalo riittää valaisemaan terassin läpi yön.
 
Löydät valmistajien yhteystiedot Suomen parhaat tuotteet ja palvelut haun avulla.