Leivo pikkujouluihin suolaisia ja makeita herkkuja

Keittiö

Ennen joulua vietetään vuoden pimeintä aikaa, mutta saat siihen ihanaa tunnelmaa pienellä vaivalla. Kutsu ystäviä tai sukulaisia kylään, sytytä kynttilöitä ympäri kotia ja tarjoile näillä helpoilla ohjeilla leipomiasi suolaisia ja makeita herkkuja.

Cocktailpalat ovat käteviä leipoa pakastetaikinoista, niistä samoista, joista jouluna leivotaan joulutortut ja -piparit. Voilla leivotusta voitaikinasta syntyy lehteviin leivonnaisiin mehevimmät maut, mutta toki margariinipohjainen torttu- tai lehtitaikina maistuu hyvältä näissä pienissä suupaloissa, joiden täytteiden makuun on satsattu. Paista lehtevät suupalat etukäteen ilman täytettä. Muista, että lehtevästä taikinasta leivottujen leivonnaisten tulee olla mahdollisimman kylmiä, kun ne laitetaan kuumaan uunin, jotta lehtevyys säilyy.

Paista piparit myös etukäteen, koska niiden tulee jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. Valitse voilla leivottu perinteinen piparkakkutaikina tai margariinipohjainen laktoositon piparitaikina.

Valitessasi täytteitä on hyvä tiedostaa erityisruokavaliot ja mieltymykset. Säästät omaa valmisteluaikaasi, kun täytät suupalat yhdessä vieraiden, sukulaisten tai perheen kanssa, paitsi jos oikein haluat hemmotella lähimmäisiäsi, tee itse kaikki heille valmiiksi.

Cocktailpalat glögin kanssa

Suolapähkinä‐suklaamoussesydämet, Avokadotähdet ja Viikuna‐juustokuut

noin 30 pientä tai 15-20 isoa

  • 1 pkt Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g) tai Lehtitaikinalevyjä (500 g) tai Voitaikinalevyjä (500 g)
  • munaa voiteluun
  • chiliä, unikonsiemeniä ja kuminaa

Suolapähkinä‐suklaamoussesydämien täyte:

  • 100 g tummaa suklaata
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1dl suolapähkinärouhetta

Avokadotähtien täyte:

  • 2 isoa kypsää avokadoa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1dl ranskankermaa
  • 1⁄2–1 tl mustapippuria
  • 1⁄2 tl yrttisuolaa

Viikuna‐juustokuiden täyte:

  • 150 g valkohomejuustoa
  • 150 g viikunahilloa tai ‐hilloketta

Ota sydämen, tähden tai kuun muotoisella piparimuotilla sulaneesta taikinalevystä sydämiä, tähtiä tai kuita. Voitele ne munalla ja ripottele pinnalle koristeeksi sydämiin chiliä, tähtiin unikonsiemeniä ja kuihin kuminaa. Paista sellaisenaan 225‐asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin värisiksi. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Suolapähkinä‐suklaamoussetäyte: Sulata suklaa tilkkaan kermaa varovasti, älä keitä. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi, lisää loppu kerma ja vatkaa vaahdoksi. Täytä halkaistut sydämet moussella, ripottele moussen päälle suolapähkinärouhetta.

Avokadotäyte: Halkaise avokado ja koverra sen sisus irti, valuta päälle sitruunamehua. Hienonna avokado sauvasekoittimella tai haarukalla ja sekoita yhteen ranskankerman kanssa. Mausta. Täytä halkaistut tähdet.

Viikuna-juustotäyte: Laita kuiden väliin teelusikallinen viikunahilloa ja siivu homejuustoa.

Sitrustäytteiset piparit

n. 15 kpl

  • 1 pkt Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g) tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g)

Täyte:

  • 200 g sitruunatuorejuustoa
  • 1‐2 dl kookoshiutaleita tai mantelirouhetta
  • 200 g lemon curdia

Koristeeksi:

  • tomusokeria

Kaaviloi sulanut piparitaikina n. 4 mm paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla isohkoja perinteisen mallisia tai sydämen muotoisia pipareita. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 min ajan. Anna piparien jäähtyä.

Levitä puolille pipareista ensin kerros tuorejuustoa, ripottele päälle kookoshiutaleita tai mantelirouhetta. Levitä lopuksi päälle kerros lemon curdia ja laita toinen pipari päälle. Sihtaa pinnalle tomusokeria. Saat koristeeseen haluamasi kuvion, esim. pienen sydämen, kun leikkaat leivinpaperiin pienen sydänaukon ja laitat sen piparin keskelle ja sihtaat aukon täyteen tomusokeria.

Vinkki: Tuorejuuston tilalla voi käyttää kevyemmin sitruunarahkaa.

Myllyn Paras valmistaa, myy ja markkinoi jauhoja, hiutaleita, suurimoita ja pastaa sekä pakastetaikinoita ja leivonnaispakasteita. Yrityksen kaksi tehdasta sijaitsevat Hyvinkäällä. Myllyssä valmistetaan jauhot, hiutaleet, suurimot sekä pastat. Pakastetehdas on keskittynyt pakastetaikinoiden ja leivonnaispakasteiden valmistukseen. Yhteensä yhtiö työllistää yli sata henkilöä. http://www.myllynparas.fi

Lähde: Deski, reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

joulu leipoa leipominen pikkujoulut piparit piparkakku

Ei liitettyjä avainsanoja.


Lisää samasta aiheesta