Mausteinen lammaspata pääsiäispöytään

Keittiö

Lampaasta syntyy meheviä pataruokia tai Laita lammaspata muhimaan ja nauti sillä aikaa ulkona reippailusta – tai sohvalla loikoilusta! Lue ohje!

– Lapaa ja etuselkää saa luullisina paloina kauppahalleista ja isompien supermarkettien lihatiskeiltä. Pitkä haudutusaika mureuttaa lihan pehmeäksi, haarukalla revittäväksi. Samalla liemi maustuu herkullisen täyteläiseksi, ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen neuvoo.

Mausteinen lammaspata

4 annosta

  • 3 tomaattia
  • 10 kuivattua luumua
  • 10 kuivattua aprikoosia
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa (jeera)
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 iso sipuli
  • 3–6 valkosipulin kynttä
  • 500 g lampaan tai karitsan lihaa (mieluiten paistia)
  • 3 rkl öljyä
  • 2 dl lihalientä
  • 1–2 dl omenamehua
  • 1 nippu tuoretta persiljaa

Tee näin

  1. Paloittele tomaatit, luumut ja aprikoosit. Sekoita kaneli, kumina ja inkivääri. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulin kynnet. Poista ylimääräinen rasva paistista ja kuutioi lihat suupaloiksi.
  2. Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää lihat ja ruskista.
  3. Lisää kuivat mausteet ja valkosipuli. Paista lihoja vielä hetken hyvin käännellen.
  4. Aseta ainekset kannelliseen uuninkestävään pataan, kaada päälle lihaliemi, lisää tomaatit ja kuivatut hedelmät.
  5. Kypsytä kansi päällä 175-asteisessa uunissa 3–4 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Mikäli käytät jauhelihaa, kypsennä vuokaa 200 asteessa 30 minuuttia.
  6. Kaada pataan omenamehu ja ripottele päälle persiljaa.

Vinkki! Tarjoa lammaspata perunoiden tai keitetyn ohran kanssa

lammaspata

Kaupassa asioidessa kannattaa tarkistaa, ostaako karitsan vai lampaan lihaa. Kuva: Maajakotitalousnaiset / Timo Viljakainen

Pääsiäisen lammasateria – tiesitkö tämän?

Pääsiäisen ajan lammasateria on alkujaan juutalainen perinne. Pääsiäisenä juhlittiin Egyptin orjuudesta vapautumista, ja lammas kuului juhla-ateriaan.

Kristityt antoivat lampaalle uuden merkityksen: Jeesus on ”Jumalan karitsa”, joka antoi henkensä ihmisten vapauttamiseksi.

Myös lampaan kanssa käytetyillä mausteilla on omat vertauskuvansa. Lammaspaistin pintaan hierottu rosmariini muistuttaa ristinkuolemasta ja minttu on pyhän Marian yrtti.

Keväälläkin saa kotimaista karitsaa

Lammas on suomalaisessa pääsiäispöydässä melko tuore tulokas. Se vakiintui suomalaisille pääsiäisaterioille vasta 1970-luvulla, sillä aiemmin ei lampaanlihaa ei keväällä juurikaan ollut tarjolla.

– Maalaistaloissa lampaat teurastettiin vasta syksyllä. Pääsiäisenä herkuteltiin lampaan sijaan esimerkiksi vasikan- tai karjalanpaistilla ja makkaroilla, Mervi kertoo.

Nykyisin kotimaista karitsan lihaa on jo melko hyvin saatavilla myös keväällä. Vaikka ruokaohjeissa puhutaan lampaasta, karitsan liha koetaan usein maukkaammaksi.

– Kaupassa asioidessa kannattaa tarkistaa, ostaako karitsan vai lampaan lihaa. Suomessa lampaat teurastetaan yleensä alle vuoden ikäisinä karitsoina, jolloin liha on mureimmillaan. Tuontilihan joukossa on myös vanhempaa lammasta, Mervi Kukkonen huomauttaa.

 

Lisätietoja: www.maajakotitalousnaiset.fi/vinkit-ja-teemat


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

lammas lammaspata lammasruoat pääsiäinen

Ei liitettyjä avainsanoja.