Millainen on hyvä sauna?
Kotisaunan löylynlaatuun ei kannata suhtautua ryppyotsaisesti. Jos löylyt ovat makoisat eikä mikään muukaan häiritse, kaikki on kunnossa. Mutta jos oma sauna ei miellytä tai suunnittelet uutta saunaa, perehdy rakentamiseen tarkasti.
Teksti Clas von Bell ja Martti Tala
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
 
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2005 tasalla.
 
Hyvä sauna on kokonaisuus, johon kuuluvat tilan ja kiukaan lisäksi ilmanvaihto, lauteet ja valaistus. Saunomiseen liittyy paljon puuhaa lämmityksestä peseytymiseen, vilvoitteluun ja saunan tuuletukseen. Vasta kun kaikki osat loksahtavat kohdalleen, syntyy hyvä sauna.
 
Tällä kertaa paneudumme sähkösaunaan. Monen mielestä ainoa oikea sauna lämpiää puulla, mutta se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Puusaunan maine perustuu perinteisiin ja siihen, että parhaat saunomiskokemukset saadaan usein mökillä, missä on yleensä puukiuas.
 
Mökkikokemuksia ei kuitenkaan voi suoraan verrata omakotitalon sähkösaunaan. Mökkisaunomisen nautinnollisuutta lisää moni muu seikka kuin itse sauna. Ei ole kiire, maisema rauhoittaa, lapset pulikoivat vedessä. Lauteilla on koko perhe, vihta tuoksuu, uinti virkistää…
 
Entä parjattu sähkösauna? Vanhemmat kiitävät marketin kautta kotiin, ajastin napsauttaa kiukaan päälle, jotta vapaa-aikaa ei kulu hukkaan. Kukin käväisee saunassa, kun ehtii, löylyjen välillä katsotaan televisiota, mikrossa lämmitetään pizzat ja lopuksi huokaistaan, että kyllä se mökin puukiuas antaa kunnon löylyt. Todellisuudessa hyvin toimiva omakotitalon sähkösauna voi kuitenkin olla parempi kuin huono mökkisauna.
Cariitti
Tällainen tähtitaivas saadaan kiukaan ylle valokuituvalaistuksella. Valolähde eli projektori on löylyhuoneen ulkopuolella. Valo tulee tilaan valokuituja pitkin. Edustaja Cariitti.

 

Suunnittele sauna huolella
Kun ryhdyt suunnittelemaan uutta saunaa tai uusimaan vanhaa, ota ensin yhteys kunnan rakennusvalvontaan. Rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa.
 
Sopiva löylyhuone ja kiuas tietysti tarvitaan, mutta lisäksi tarvitaan suunnittelua ja asiantuntijoita. Toteutusvaihtoehtoja on useita, mutta perusasiat täytyy tehdä oikein. Jos olet rakentamassa uutta taloa, pohdi arkkitehdin kanssa, onko hänellä riittävästi tietoa saunan suunnittelusta. Jollei, perehdy kirjallisuuteen ja kysy neuvoja asiantuntijoilta. Myös Internetistä voi löytyä vinkkejä, vaikka netin antiin pitää aina suhtautua terveen kriittisesti.
 
Suunnittelun jälkeen pitää valita materiaalit ja rakentaa oikein. Valitettavasti saunaa tehdään usein vasta siinä vaiheessa, kun rakentajan massista jo pohja paistaa. Silloin tulee kiusaus säästää, ja siksi esimerkiksi kiuas valitaan liian usein pelkän hinnan perusteella.
 
Oikea ilmanvaihto tasaa löylyhuoneen lämpötilan
Oikea ilmanvaihto tasaa löylyhuoneen lämpötilan. Koneellisen ilmanvaihdon tuloilma tulee kiukaan yläpuolelle joko kohdista I tai II ja poistuu lattian rajasta. Näin kylmä ilma sekoittuu kiukaan lämpimään ilmaan, eikä lauteiden välillä ole suuria lämpötilaeroja.

 

Painovoimainen ilmanvaihto on perinteinen vaihtoehto
Ilmanvaihto on suunnittelun ydin. Perinteisessä ilmanvaihdossa raikas ilma tulee sisään kiukaan läheltä, lämpenee, nousee lämmetessään ylemmäs ja poistuu kuumana katonrajasta poistoventtiilin tai räppänän kautta. Jos rakennuksen ilmanvaihto on painovoimainen, näin ilman pitääkin kiertää. Lämmin ilma liikkuu ylöspäin, joten poistoventtiilin pitää olla katonrajassa. Energiataloudellisesti ratkaisu on huono, ja venttiili onkin syytä pitää kiinni lämmityksen aikana.
 
Jos ilmanvaihto on painovoimainen, pitää huolehtia, että löylyhuoneeseen tulee saunottaessa tarpeeksi happea. Kun katonrajan räppänää raottaa, ilma pääsee pois ja korvausilmaa mahtuu sisään esimerkiksi lattian rajasta kiukaan läheltä.
 
Perinteisessä ilmanvaihtojärjestelmässä saunaan syntyy helposti selkeät lämpötila-alueet. Ylälauteilla kuumuus polttelee korvanlehtiä, lattialla palelee varpaita. Ratkaisu oli tarkoituksenmukainen silloin, kun löylyhuoneessa myös peseydyttiin. Kun ylälauteella nautittiin löylyistä, alhaalla oli sopivan lämmintä peseytymiseen.
 
Ilmanvaihtokaavio
Monen pientalon saunassa on koneellinen ilmanvaihto, mutta poistoräppänä on löylyhuoneen katossa ja tuloilmaventtiili kiukaan kohdalla lattian rajassa. Ilmanvaihdon saa toimimaan paremmin, kun jatkaa tuloilman putkea kiukaan yläpuolelle alueelle A ja pitää poistoventtiilin kiinni saunomisen ajan. Kun poistoilma kiertää löylyhuoneen oven alta pesuhuoneen poistoventtiilin kautta, ilma sekoittuu tehokkaasti eikä lattialla ole kylmä. Jos saunassa on painovoimainen ilmanvaihto, pitää tuloilman tulla alueelle B ja poistua venttiilistä, joka on mahdollisimman kaukana kiukaasta ja vähintää metrin korkeammalla kuin tuloilmaventtiili.

 

Koneellinen ilmanvaihto mullistaa ilmankierron
Jos saunassa on koneellinen ilmanvaihto, vanhat säännöt eivät päde. Koneellisessa ilmanvaihdossa ilman tulo- ja poistoaukkojen sijainti ei riipu lämpimän ja kylmän ilman luonnollisista liikesuunnista.
 
Koneellinen ilmanvaihto kääntääkin ilmankiertojärjestelyn päälaelleen. Poistoilmaventtiili tulee alas, esimerkiksi lauteiden alle lähelle lattiaa. Tuloilmaventtiili tulee kiukaan kohdalle vähintään 0,5 metriä kivien yläpuolelle. Silloin tuloventtiilistä virtaa kiukaan päälle viileää ilmaa, joka sekoittuu kuumaan ilmaan, lämpenee ja hapettaa löylyn. Alas sijoitettu poistoventtiili vetää vastaavasti lämmintä ilmaa alaspäin ja tasoittaa koko tilan lämpötilaa. Myös alalauteilla on lämmintä. Jos tuloilmaventtiili sen sijaan on lattianrajassa kiukaan lähellä, kylmä ilma saattaa jäädä lattialle eikä sekoitu lämpimään ilmaan.
 
Monessa saunassa on koneellinen ilmanvaihto, joka toimii väärinpäin: poistoventtiili on katossa. Tällaiseenkin saunaan saa melko hyvän ilmanvaihdon, kun pitää löylyhuoneen poistoventtiilin kiinni lämmityksen ja saunomisen aikana ja antaa poistoilman siirtyä oven alta suihkuhuoneen poistoventtiiliin. Tämä edellyttää, että löylyhuoneen oven alareunassa on aukko ja ovi on tiivistetty kunnolla. Katon poistoventtiili avataan sitten saunomisen jälkeen tuuletusta varten.
 
Harvian Aina-Valmis -kiukaat
Harvian Aina-Valmis Forten malli Mocca oin 1 150 euroa ja Titanium 1 230 euroa.

Varaavalla kiukaalla makeat löylyt

Perinteisen kertalämmitteisen puukiukaan lämpö varastoituu kivimassaan, josta riittää löylyjä pitkään. Varaavia puukiukaita myydään edelleen, mutta nyt on tarjolla myös sähkömalleja. Varaavan sähkökiukaan vaippa on lämpöeristetty ja kivitilan päällä on eristetty kansi. Lämpövastus toimii jatkuvasti pienellä teholla, jotta peruslämpö säilyy. Kun kansi avataan, varsinaiset lämmitysvastukset kytkeytyvät päälle ja saunaan alkaa virrata lämpöä. Samalla kivien lämpötila nousee nopeasti kylpemislämpötilaan.
 
Näin saadaan kunnon löylyt, vaikka itse sauna ei ole tulikuuma. Saunan matalan lämpötilan ansiosta löylyä voi heittää reilumminkin, eikä saunassa silti ole tukalan kuumaa. Tällaisia kiukaita on tarjolla monellakin valmistajalla.
 
Sopiva lämpötila on alle 70 astetta ja ilmankosteus vähintään 40 prosenttia. Silloin ilmankosteus tiivistyy iholle ja jaksat saunoa mukavasti pidempään.