Minun vappumenuni – kaikille jotain ja vähän enemmänkin
Eikö olisikin jo korkea aika luopua perunasalaatista ja nakeista vapun suurimpina herkkuina? Koska olen ikuinen Espanjan ystävä ja inspiroitunut monista sen ihanista ruoista, ajattelin, että tänä vuonna voisin tarjota ystävilleni palan sitä mitä rakastan – espanjalaista keittiötä suomalaisin höystein. Ideana tässä vappumenussa on se, että sään salliessa sen voi pakata eväskoriin ja nauttia hyvässä seurassa luonnon helmassa.
Lisäksi kaikki ruoat ovat helppoja ja nopeita valmistaa eikä tarvitse olla mikään kokki onnistuakseen tekemään suussa sulavia herkkuja. Koska kaveriporukkaan mahtuu aina kasvissyöjiä ja muita ”ruokarajoitteisia”, löytyy tästä monenkirjavasta menusta varmasti kaikille jotakin vatsantäytettä.

Kaikki ruoat on valittu myös niin, että koko kaveripoppoo voi osallistua niiden valmistamiseen. Eihän se ole kenellekään kivaa, että emäntä häärää yksin keittiössä ja muu juhlakansa odottelee olohuoneen puolella haarukat ja veitset pystyssä. Itse asiassa kaikki ruoat ovat myös sellaisia, mitkä voi valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä. Ja koska kaikki kuitenkin syövät tippaleipiä ja munkkeja kotonaan, en edes yritä tuputtaa heille niitä.

Tarkkaa hinta-arviota tälle menulle on vaikea arvioida, mutta uskaltaisin väittää, että 100 euron budjetissa pysytään.

Minun ehdotukseni tämän vuoden vappumenuksi on:

Gazpacho eli espanjalainen tomaattikeitto
Salaatti, jossa mielikuvitus vain rajana, esim. jokin juustosalaatti olisi mainio
Broilerin wingsit (saapi ihan valmiina kaupasta)
Rullat
Lohta filotaikinassa
Kalkkunatäytteiset samosa-piiraat
Täytetyt rinkelit
Vihannes- ja juurespalat dipattaviksi (dippikastikkeisiin tarvitset vain mausteita makusi mukaan ja kermaviiliä)
Lakka-mantelipitsit

Juomaksi emäntä tarjoaa jääpaloilla ja sitruunalla höystettyä vettä ja jälkkärin kanssa tilkan kuohuviiniä. 🙂 Muusta juomapuolesta juhlakansa saa itse ottaa vastuun.

Ja näillä ohjeilla saat loihdituksi vapun:

Gazpacho (tee 2-kertainen annos, jotta kaikille 10 hengelle riittää)

½ kg tuoreita, kypsiä tomaatteja tai
1 tlk (400 g)säilöttyjä tomaatteja
1 pieni tuore kurkku
1 punainen paprika
1 sipuli
1 nippu persiljaa tai ruohosipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta tai
1-2 tl kuivattua minttua tai rakuunaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua
3-4 dl kylmää kasvis-, kana- tai lihalientä
suolaa
mustapippuria
(jääpaloja)
Lisäkkeeksi:
kurkku-, paprika- ja tomaattikuutioita
sipulisilppua
(paahdettuja leipäkuutioita)

1. Jos käytät tuoreita tomaatteja, kasta ne kiehuvaan veteen ja vedä kuori pois.
2. Paloittele hiukan kurkkua, paprikaa sekä sipulia ja pane ne tomaattien, persiljan ja valkosipulien kanssa tehosekoittimeen.
Soseuta ainekset tasaiseksi soseeksi. Ellei sinulla ole käytettävissä tehosekoitinta, kuutioi kasvikset pieneksi silpuksi. Voit vielä survoa
niitä perunasurvimella kulhossa, jotta niistä irtoaa enemmän makua.
3. Sekoita joukkoon öljy, viinietikka tai sitruunamehu sekä mustapippuri ja pane kasvissose jääkaappiin ja anna jäähtyä kunnolla.
4. Lisää kasvissoseeseen kylmä liemi ja mausta. Keittoon voi panna muutaman jääpalan, jotta se pysyisi pitempään kylmänä.
5. Tarjoa keiton kanssa kuutioituja kasviksia (ja paahdettuja leipäkuutioita).

Kalkkunatäytteiset samosa-piiraat (16kpl)

2 rkl öljyä
450 g kalkkunajauhelihaa
2 rkl keskivahvaa currytahnaa
1 rkl kuminansiemeniä
1 rkl tomaattipyreetä
sipuli hienonnettuna
sitruunan mehua maun mukaan
8 levyä filotaikinaa
3 rkl voisulaa
suolaa
mustapippuria

1. Ruskista jauheliha öljyssä, lisää currytahna ja kumina.Kääntele vielä hetki.
2. Lisää kaikki muut ainekset paitsi voisula.
3. Leikkaa filotaikina pitkittäin puoliksi.
4. Voitele filotaikina voisulalla.
5. Laita lusikallinen täytettä taikinalevyn yläkulmaan, taita reuna kolmioksi ja
käännä loput taikinasuikaleesta kolmion ympärille.
6. Nostele piiraat uunipellille ja paista n. 10-15 minuuttia 220 – asteisessa uunissa.

Lohta filotaikinassa (50 kpl)

1 kg nahatonta ja ruodotonta kirjolohta tai lohta
suolaa, valkopippuria
tilliä
225 g filotaikinaa
sulatettua voita
kananmuna

1. Leikkaa kalafileet pitkittäin koko pituudeltaan n. 1 ½ sentin levyisiksi suikaleiksi. Mausta suikaleet kevyesti suolalla ja valkopippurilla ja anna maustua noin tunti viileässä.
2. Levitä yksi filotaikina – arkki (25 x 25) työpöydälle. Voitele se kevyesti voilla.
3. Nosta kalasuikale taikinalevylle ja ripottele pinnalle hienonnettua tilliä. Kiedo taikina kalan ympärille rullaksi. Voitele reuna kananmunalla ja paina taikinareuna rullaan kiinni.
4. Leikkaa käärö 5 sentin mittaisiksi annospaloiksi ja paista n. 225 – asteisessa uunissa 6-8 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kala kypsää. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Rullat (25-30 kpl)
5 kpl suorakaiteen muotoisia rieskoja
200 – 300 g maustettua tuorejuustoa
250 g kylmäsavustettua poroa, riistaa tai nautaa ohuina viipaleina
1 tuorekurkku

1. Voitele rieskat tuorejuustolla ja levitä ohuet lihaviipaleet päälle.
2. Kierrä rieskat tiiviille rullalle ja kääri rullat kelmuun.
3. Anna maustua jääkaapissa 1 – 2 tuntia tai seuraavaan päivään.
4. Poista kelmu ja leikkaa rullat 2 – 3 cm viipaleiksi.
6. Viipaloi kurkku.
7. Levitä viipaleet tarjoiluvadille ja laita rullat kierrepuoli ylöspäin kurkkuviipaleiden päälle.

Vesirinkelit
50 g hiivaa
2 tl suolaa
4 kananmunaa
½ dl sokeria
2 dl öljyä
2 dl lämmintä vettä
n. 12 dl vehnäjauhoja

1. Liota hiiva haaleaan veteen. Lisää muut ainekset ja alusta pehmeä vehnätaikina. Kohota taikina hyvin.
2. Vaivaa taikinaa uudelleen ja anna kohota vielä hetki.
3. Leivo taikina rinkilöiksi. Keitä rinkelit suuressa kattilassa suolalla maustetussa vedessä. Keittoaika on n. 3 minuuttia.
4. Nostele rinkelit reikäkauhalla leivinpaperille uunipellille ja paista vaaleanruskeiksi
225-asteisessa uunissa. Paistoaika on n. 15 minuuttia.
5. Leikkaa jäähtyneet rinkelit kahtia ja täytä ne esimerkiksi kala- tai lihatahnalla sekä erilaisilla vihanneksilla.

Kalatahna
200 g tonnikalaa
200 g Hovi-juustoa
tilkka maitoa tai kermaa

Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja soseuta tahnaksi.

Lihatahna
100 g kinkkua tai kanaa
100 g piparjuurituorejuustoa
tilkka maitoa tai kermaa

Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja soseuta tahnaksi.

Ja sokerina pohjalla:

Lakka-mantelipitsit (n. 12 kpl)

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
100g mantelirouhetta
½ dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja

Lakkatäyte:
2 dl lakkahilloa
2 dl kermaa

1. Sulata rasva ja sokeri kattilassa.
2. Lisää mantelirouhe ja maito. Kiehauta seos, lisää jauhot siivilän läpi ja nosta kattila liedeltä.
3. Nostele ruokalusikalla taikinanokareita uunipellille (kuusi nokaretta pellille) leivinpaperin päälle, jätä reilusti leviämisvaraa.
4. Paista 175 – asteisessa uunissa kunnes pitsit ovat kauniin ruskeita.
5. Vedä leivinpaperi pikkuleipineen pelliltä heti uunista oton jälkeen, etteivät pitsit tummu liikaa.
6. Puserra lakkahillo siivilän läpi soseeksi niin, että siemenet jäävät siivilään.
7. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita siihen lakkasose.
8. Nosta puolet mantelipitseistä nurinpäin lautaselle, lisää päälle täytettä ja aseta toinen pitsi kevyesti päälle. Halutessasi koristele lautanen tomusokerilla ja lakkasoseella.

…Ja silmänkäänteessä pöytä pursuaa herkkuja.

Makoisaa vappua kaikille!