Näin vähennät ruokahävikkiä

Sisustus

Kotona ruokahävikkiä saa pienennettyä hyvin yksinkertaisilla elämänmuutoksilla, joista tärkein on suunnitelmallisuus. Lue vinkit!

Näin vähennät ruokahävikkiä:

  • Kotona ruokahävikkiä saa pienennettyä hyvin yksinkertaisilla elämänmuutoksilla, joista tärkein on suunnitelmallisuus.
  • Käy harvemmin kaupassa ja suunnittele aina, mitä aiot syödä.
  • Tee ostokset suunnitelman mukaan
  • Älä tee impulssiostoksia.
  • Laita ruoka kotona niistä aineksista, joita kaapista löytyy.
  • Jos valmista ruokaa jää yli, pakasta se tai tee uutta ruokaa tähteistä

Ruoka mieluummin suuhun kuin roskiin


Ruokahävikkiä yritetään saada kuriin kolmentoista Euroopan maan yhteisellä Fusions-hankkeella.

Jokainen suomalainen haaskaa syömäkelpoista ruokaa kotonaan noin 23 kiloa vuodessa. Lisäksi vähittäis- ja tukkukaupoissa hävikkiä kertyy 12–14 kiloa asukasta kohti ja ravintoloissa vielä hivenen lisää.

Suurin osa ruoasta lentää biojätteisiin tai kompostiin kotona. Noin 40 prosenttia pois heitetyistä elintarvikkeista on vihanneksia, kotiruokaa ja maitotuotteita. Myös leipää pilaantuu aivan liikaa. Useimmiten ruoka heitetään pois, koska se ehtii homehtua tai kuivua.

Ruokahävikkiä yritetään saada kuriin kolmentoista Euroopan maan yhteisellä Fusions-hankkeella. Suomessa hanketta vetää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Lue lisää Ruokahävikistä

Ruokaa turhaan roskiin – miljoonia kiloja >
Ruokahävikin pienentäminen vaatii havahtumista >
Yksin asuva nainen tuhlaa eniten ruokaa >
Elintaso lisää ruokahävikkiä >


Lähde:
Europa-verkkojulkaisu
Tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kotitalousjäte ruokahävikki ruokajäte

Ei liitettyjä avainsanoja.