Näin vältät riidat asuntokaupoilla – kahdeksan vinkkiä

Talo
Näin vältät riidat asuntokaupoilla - kahdeksan vinkkiä
Asuntoa ostaessa unelmien täyttymys voi joskus osoittautua pahimmaksi painajaiseksi. Ifin kokoamien vinkkien avulla saat asuntokaupan sujumaan kupruitta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
16.8.2016

Asunto on monen elämän suurin ostos, joten asuntokaupoilla kannattaa olla tarkkana. Näin vältät asuntokaupan pahimmat sudenkuopat:

1. Ota asuntokauppaan liittyvät paperit haltuun

Tutki yhtiöjärjestys, isännöitsijäntodistus, kauppakirja ja kiinteistökaupoissa kiinteistörekisteriote, jotta saat selville esimerkiksi jo tehdyt ja suunnitellut remontit.

2. Älä säästä kiinteistönvälittäjästä

Kiinteistönvälittäjän rooli on erityisen tärkeä omakotitalokaupoilla, koska omakotitaloissa vastuu rakenteiden puutteista ei jakaudu taloyhtiön kanssa. Välittäjä on vastuussa vahingoista, jotka johtuvat hänen virheellisestä menettelystään.

3. Tutki asunto huolellisesti

Tutki asunto korjaustarpeiden varalta, vaikka myyjällä onkin velvollisuus ilmoittaa olennaisista asioista. On turha vaatia asuntokaupan purkua, jos olet itsekin huomannut asunnossa jotain epäilyttävää ennen kaupantekoa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Teetä kuntotarkastus

Selvitä asunnon kunto huolellisesti ja teetä kuntotarkastus ainakin, jos olet ostamassa omakotitaloa tai yhtiömuotoista rivi- tai erillistaloa. Käytä luotettavaa tarkastajaa ja tulkitse raportti tarvittaessa vielä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Huomioi, että osa kosteusvaurioista paljastuu vasta, jos rakenteita avataan.

5. ”Remontoijan unelma” voi osoittautua painajaiseksi

Vanhat omakotitalot ovat tyypillisesti suurimpia riskikohteita asuntokaupoilla. ”Remontoijan unelma” kuulostaa romanttiselta, mutta tosiasiassa asunto voi osoittautua painajaiseksi kokeneellekin remontoijalle.

6. Ilmoita virheistä kahden vuoden sisällä

Asunto-osakkeiden kaupassa ostajalla on kaksi vuotta aikaa reklamoida havaitsemistaan virheistä. Kiinteistöjen kaupassa reklamointiaika on viisi vuotta.

7. Älä korjaile vaurioita itse

Jos havaitset asunnossa vaurioita kaupanteon jälkeen, älä ala korjailemaan niitä omin päin, vaan selvitä asia ensin myyjän kanssa. Jos vikojen korjaaminen menee pieleen, et välttämättä enää pysty todistamaan alkuperäistä vauriota. Ota vauriosta kuvia ja kirjaa puutteet mahdollisimman tarkasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

8. Huolehdi vakuutuksen voimassaolosta

Asuntokauppariidat johtavat usein oikeudenkäyntiin. Kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa lakimiesten käytöstä aiheutuneita kuluja. Vakuutuksen pitää olla voimassa jo ennen kaupantekohetkeä.

Lisätietoja:

Vahinkovakuutusyhtiö If

www.if.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Lähde: Mynewsdesk

MAINOS
MAINOS LOPPUU