Nestemäinen kangastapetti on ikivanha keksintö, mutta uutuus sisustajalle

Talo

350 vuotta vanha japanilainen keksintö, nestemäinen kangastapetti on Suomen markkinoille tullessaan herättänyt kovasti ihmetystä ja ihastustakin.

SBL eli Suomen betonileimasin on yritys joka myy ja markkinoi tätä ikivanhaa keksintöä ja nykypäivänä se valmistetaan tekstiiliteollisuuden sivutuotteena syntyvästä materiaalista. Käytännössä siis tapetti pitää sisällään eri kangaslaatuja kuten silkkiä, samettia, pellavaa ja puuvillaa. Ekologisesta materiaalista on siis kyse. Kuoseja on toista sataa ja kangastapetti on pakattu pusseihin, joissa on mukana myös liisteri.

Nestemäinen kangastapetti OrientalCoat on saanut M1 luokituksen joka tarkoittaa sitä, että kuivuttuaan siitä ei haihdu mitään haitallista huoneilmaan.

Pehmeän materiaalin ollessa kyseessä siinä on luonnollisesti myös akustisia ominaisuuksia. Yksi tehosteseinä esimerkiksi olohuoneessa tuo tilaa pehmeyttä ja kaikuminen vaimenee. Sitä voisikin verrata kangasmattoihin tai seinäryijyihin.

Nestemäinen kangastapetti sekoitetaan veteen

Nestemäinen tapetti sekoitetaan veteen

Seinää tapetoitaessa sekoitusveteen lisätään vain paketissa mukana tuleva liisteri. Useissa kuoseissa liisteri on kuivahiutaleena tapetin joukossa jolloin sekoitus veden kanssa riitttää.

Pussillinen kangastapettia sekoitetaan ohjeistettuun vesimäärään joka vaihtelee kuosista riippuen. Koska pussissa on mukana liisteri, ei sitä tarvitse erikseen hommata. Joissakin tapettipusseissa se on hiutaleena jo valmiiksi kangaskuidun joukossa ja joissain paketeissa se on pakattu pieneen pussiin nestemäisessä muodossa.

Kangastapetti sekoitetaan vispiläkoneella hitain kierroksin. Käsinkin tämän työn voi tehdä, mutta sekoitusaika on aika pitkä, noin 20 minuuttia, joten koneellisesti sekoittaen pääsee helpommalla.

Tuotteen työaika on todella pitkä joten kiirettä asennustyössä ei tarvitse pitää. Sekin varmasti omalta osaltaan tuo helpoutta asennustyöhön.

Alustaksi nestemäiselle kangastapetille käy niin kivi- kuin levyaineisetkin pohjat. Lattioitakin sillä voidaan päällystää, mutta työtavat poikkeavat seinän pinnoituksesta.

Hämeessä asuvan kuusihenkisen perheen kellaritilat uudistettiin kokonaisuudessaan ja nestemäistä kangastapettia näihin tiloihin tuli lattiaan, rappuihin, kattoon ja seinään. Tuotteeseen ihastunut perhe kaipasi betoniseen kellariin pehmeää tunnelmaa ja viihtyisyyttä siellä oleskeluun.

Perhe saunoo päivittäin ja mikäs sen mukavampaa kuin yhdessä saunomisen jälkeen istahtaa rupattelemaan viihtyisään oleskelutilaan vichylasilliselle.

Värivaihtoehtojen kirjosta valikoitui portaikkoon vaalea kimalteinen ja oleskelutilan yhdelle seinälle tummanharmaa kangastapetti. Lattiaan käytettiin kahta eri sävyä. Oleskelutilaan valittiin tummanharmaa ja saunan ”eteiseen” oljenkeltainen värisävy.

Kangastapetin levittäminen rappusiin ja lattiaan

Nestemäine tapetti rappusiin

Primerin kuivuttua alkoi tapetointityöt.

Vanhoista rapuista irroitettiin niissä olleet tekstiilimatot ja poistettiin liimat hiomalla. Pölyjen imuroinnin jälkeen raput pohjustettiin järjestelmään kuuluvalla primerilla. Lattiat hiottiin ja tasoitettiin kauttaaltaan ja pohjustettiin samalla tavoin kuin raput.

Pohjusteen kuivuttua alkoi nestemäisen kangastapetin levitystyö. Pussillinen tapettia sekoitettiin veteen johon lisättiin liimaa. Koneellisesti tuotetta sekoitettiin noin kymmenen minuuttia, pieni tauko ja uudelleen sekoitus jonka jälkeen tuote asennettiin muovisella hiertimellä rappusiin ja lattiaan. Tuotteen menekki määräytyy kuosin ja tekijän kädenjäljen mukaan. Yhdellä pussillisella tekee 2-5 neliön alan. Paksumpiakin kerroksia tapetilla voi tehdä joten rapuissa olleet pienet kolot täyttyivät mukavasti eikä esitasoitustöihin tarvinnut lähteä. Toki jos rapuista puuttuu isoja paloja tai kulmia paikataan ne ensin sementtipohjaisilla tuotteilla.

Tapetin annetaan kuivaa lattiassa ja rapuissa 1–3 vuorokautta riippuen kerrosvahvuudesta ja ilmanvaihdosta, jonka jälkeen se pinnoitetaan järjestelmään kuuluvalla lakalla.

Lakkaus tehdään 1–2 kertaan riippuen käyttökohteesta.

Nestemäinen kangastapetti seinään

Nestemäisen tapetin levitys

Tapettia heitellään seinään pieniksi länteiksi. Ohuella muovihiertimellä tasataan ja levitetään tapettia seinään.

Tapettipussi sekoitettiin veden ja pussissa mukana tulleen liisterin kanssa koneellisesti.

Seinälle tapetti heiteltiin putskauhan avulla pieninä läntteinä jonka jälkeen muovisella hiertimellä sitä siloiteltiin. Tuotteen menekki riippuu täysin tekijän kädenjäljestä sekä valitusta kangaskuosista.

Saumattoman pinnan saa helposti aikaiseksi koska tuotteella on pitkä työskentelyaika. Ei siis haittaa jos huomaa, että jossain kohdassa on paksusti tai vastakohtaisesti liian ohut kerros koska työn edetessä näitä kohtia on mahdollista korjata pitkän työajan puitteissa.

Miten nestemäinen kangastapetti korjataan?

Vuosien saatossa asumisen jälkiä yleensä ilmaantuu sinne tänne. Mikäli kangastapettiseinälle roiskahtaa esimerkiksi punaviiniä juhlinnan tiimoilta, se ei ole ongelma: kohdan voi helposti paikata. Sumupullolla kostutetaan tahran kohtaa ja kaavitaan likaantunut kangastapetti pois. Sekoitetaan ja levitetään uutta kangastapettia tilalle. Samalla tavoin kangastapetti poistetaan seinältä jos haluaa joskus vaihtaa seinälle uuden pinnan eli kostuttamalla ja kaapimalla pois.

Tärkeää onkin, jos alustana on kipsilevypinta, että se pohjustetaan joko primeroimalla tai pohjamaalaamalla ihan samoilla ohjeilla kun tapetointi yleisestikin kipsilevyn päälle jotta tapetin irroitus ei vaurioita kipsilevyn kartonkipintaa.

Asukkaat ovat perin tyytyväisiä lopputulokseen ja ovatkin sitä mieltä etteivät he kyllästy kangastapetin pintaan koko heidän elinikänään. Valmiissa tilassa on mukavan pehmeän ja tunnelmallisen tuntuista vaikka ollaankin betonisessa kellaritilassa.


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kangastapetti nestemäinen kangastapetti nestemäinen tapetti tapetointi tapetti