MAINOS | LEKTAR OY, Landmann by Lektar

Grillauksen ABC – ohjeita grillaukseen, näillä neuvoilla onnistut!

Piha
Onnistuneen grillaustuloksen saamiseksi ei riitä, että laittaa grillattavan ruoan grilliin. Seuraamalla ohjeita saat parhaan lopputuloksen, ja pian voit olla erinomaisen grillikokin maineessa. Valitse grilli oman makusi mukaan: hiili-, kaasu- ja sähkögrilli.
5.6.2023

Grilli käyntiin – valitako hiili vai kaasu? Kaasugrilli on nopeasti käyttövalmis ja grillaamisen lopettaminen on yhtä vaivatonta. Kaasugrillit on varustettu valurauta- tai rosteripolttimoilla. Valurautapolttimoiden etu on siinä, että ne varaavat lämmön tasaisemmin ja pysyvät pidempään kuumina. Rosteripolttimoilla joutuu grilliä lämmittämään alussa hieman pidempään. Kaikissa grilleissä on myös lämmönjakolevyt jotka jakavat lämmön tasaisesti koko grillausalalle.

Rasvapellin ansiosta kaasugrilli on helpompi pitää puhtaana. Lisäksi kaasulla grillaaminen on melko edullista ja se myös savuttaa huomattavasti vähemmän kuin hiiligrilli. Kaasugrilleissä on yleensä myös hyvät laskutilat ja mahdollisesti sivukeitin sitä tarvitseville.

Kaasu ei muodosta mitään vaarallisia aineyhdisteitä grillauksen yhteydessä, sillä kaasun palamisprosessissa vapautuu ainoastaan hiilidioksidia (CO2) ja vesihöyryä.

Hiiligrillillä grillaaminen on hieman työläämpää, mutta monien mielestä tunnelmallisempaa ja grilliruoka saa usein kokista riippuen mehevämmän aromin. Hiiligrillit ovat viime vuosina kehittyneet paljon ja niihin on tullut paljon lisäominaisuuksia. Hiilillä tai briketeillä grillaaminen on tullut viime vuosina suosituksi erityisesti niiden keskuudessa, jotka ovat vuosia grillanneet kaasulla ja etsivät uusia haasteita!

Kuinka kauan yksi kaasupullo kestää?

Jos sinulla on esimerkiksi 6 kilon kaasupullo ja grilli, joka kuluttaa täydellä teholla noin 1,17 kg/h, voit yhdellä kaasupullollisella grillata täydellä teholla noin 5 tuntia (6/1,17=5,12).

Normaalin grillauksen yhteydessä ei grilliä yleensä käytetä täydellä teholla, vaan noin puolella teholla, joten yksi kaasupullo kestää noin 20 käyttökertaa.

kaksi miestä ja grilli

Kaasunkulutus riippuu luonnollisesti myös täysin kokista.

Hiili vai briketti?

Suurin ero hiilien ja brikettien välillä on se, että briketit ovat valmistustavastaan johtuen tasakokoisempia ja niillä saa helpommin aikaan tasaisemman grillauslämpötilan.

Brikettejä kannattaa käyttää silloin kun ruoka tarvitsee pidemmän kypsymisajan, tai on grillijuhlat eikä halua jatkuvasti olla sytyttämässä grilliä uudelleen. Hiilet ovat käytännöllisiä silloin, kun on kiire, koska ne ovat nopeammin valmiita aloittamiseen.

Briketit palavat yleensä n. 120–150 minuutin, kun hiilet hiipuvat noin 30–45 minuutin kuluttua. Siinä se ratkaiseva ero käyttötarkoituksen suhteen piilee!

Grilli kuumana – muutama vinkki hyvän grillaustuloksen saavuttamiseksi hiilillä tai briketeillä

Katso, että hiili- tai brikettipussissa on merkintä CE tai DIN. Merkinnät takaavat sen, että tuote täyttää eurooppalaiset laatuvaatimukset.

Järkevin tapa molempien sytyttämiseen on käyttää ns. sytytyspiippua. Lataa piipun sisällä olevalle ritilälle tarvittava määrä hiiliä/brikettejä. Aseta palamattomalle pinnalle muutama sytytyspala tai vastaava, sytytä ne ja aseta sitten sytytyspiippu niiden päälle. Sytytyspalat sytyttävät hiilet/briketit noin 15 minuutissa, jonka aikana voit valmistella grillattavia ruokia. Kun hiilet/briketit palavat kunnolla, kaada ne grillin hiiliritilälle ja aloita grillaaminen. Älä aloita grillaamista ennen kuin hiilet tai briketit hehkuvat kunnolla.

Grillausmetodit

Suora grillaus

Suora grillaus on se normaalein tapa grillata, eli siis suoraan kuuman hehkun päällä. Sytytä hiilet tai briketit aikaisemmin neuvotulla tavalla, kaada ne hehkuvina grilliin ja aloita grillaaminen.

Saat parhaan grillaustuloksen kun ruskistat lihan ensin grillaamalla lähellä hiillosta ja nostat ritilän sen jälkeen ylemmäs.

Epäsuora grillaus

Tätä grillaustapaa käytetään isojen lihojen kuten paistien, kokonaisten isojen lihojen, lintujen ja vastaavien, pitkää kypsymisaikaa vaativien ruokien grillaamisessa. Epäsuorassa grillauksessa käytetään kannellista grilliä, esim. pallogrilliä. Aseta grillausritilän alle alumiinifoliovuoka ja laita siihen hieman vettä kosteuden aikaansaamiseksi. Aseta hehkuvat hiilet/briketit astian molemmille puolille ja grillattava ruoka grillausritilälle alumiinifolion yläpuolelle. Lihan kypsyessä nesteet valuvat astiaan ja pitävät lihan mureana eikä turhia liekkejä ja savua synny.

Säädä grillin ilma-aukot sopivasti auki, jotta hiillos ei pääse sammumaan. Tämä grillaustapa soveltuu luonnollisesti myös kaasugrillaukseen, mutta lopputulos ei välttämättä ole yhtä maukas! Kaasugrillillä grillatessa jätä ne polttimot sytyttämättä, joiden yläpuolella haluat kypsentää ruoat.

American barbeque

Tähän menetelmään tarvitset ehdottomasti ns. savugrillin – siis grillin, jonka grilliosan kyljessä on erillinen tulipesä ns. tulilaatikko. Ideana on kypsentää suuria, pitkäsyisiä lihoja hitaalla ja matalalla n. 130°C lämmöllä. Lämpö saadaan aikaan polttamalla puuklapeja tai brikettejä grillin sivussa olevassa tulipesässä. Kun oikea lämpötila on saavutettu, voi ruoat asettaa grillin. Lämpötilaa tulee seurata grillin kannessa olevasta lämpömittarista tai erillisellä esimerkiksi bluetooth-toimisella lihamittarilla. Lämpöä säädetään ilmansäätöaukoilla. Ideana on, että lämpö ja savu kulkeutuvat tulipesästä grilliin, kypsentävät ruoat ja kulkeutuvat sitten ulos savupiipusta. Saadaksesi ruokiin hyvän aromin voit käyttää erilaisia savulastuja, jotka tulee laittaa lastuboxiin kuuman hehkun yläpuolelle tulipesään.

Savustaminen

Edellä kuvatulla menetelmällä voit myös savustaa lihoja tai kalaa, mutta silloin lämpötilan pitää olla huomattavasti matalampi, n.15-85°C astetta, ja savustusajan lyhyempi lihasta/kalasta riippuen, maksimissaan n. 1 tunti. Lisäksi lastuja ei tule laittaa liikaa, jotta ruoasta ei tule kitkerän makuista.

PTS eli Landmannin patentoima Power Thermal Spreading -järjestelmä

PTS on innovatiivista uutta teknologiaa, jonka ansiosta lämpö leviää tasaisesti koko kaasugrillin grillausalalle. PTS-järjestelmässä grillin polttimot on suunnattu tarkemmin, lämmönjakolevyt ovat suuremmat ja niiden kulma leveämpi. Näin lämpö jakautuu tasaisemmin koko grillausalalle ja helpottaa grilliruokien yhtäaikaista kypsentämistä. Lisäksi grillausala on helpompi puhdistaa.

PTS-järjestelmä on käytössä kaikissa Premium-luokan Triton ja Rexon PTS-grilleissä

grilli ilman PTS-järjestelmää

Tässä grillissä ei ole PTS-järjestelmää, jolloin lämpö jakautuu epätasaisesti.

Grilli kuumana

Tässä grillissä on PTS-järjestelmä ja grillin kuuma-alue on iso ja tasainen. Tämä tekniikka on riippumattoman saksalaisen testilaboratorion testaama ja Landmanilla on siitä kansainvälinen PCT patentti (06/2014).

 

Grilli kuumaksi – 10 vihjettä grillaamiseen

Kun on aika grillata, alkuun on päästä mahdollisimman nopeasti. Saadaksesi mahdollisimman hyvän tuloksen on hyvä huomioida muutama seikka.

  1. Tarkista, että grillaustaso on puhdistettu edellisen grillauskerran jäljiltä ja että grilli on tarpeeksi kuuma ennen kuin alat valmistamaan siinä ruokaa.
  2. Mikäli käytät brikettejä tai hiiliä, älä aloita grillaamista, ennen kuin ne hehkuvat kunnolla.
  3. Kuivaa pois kaikki ylimääräinen marinadi lihoista välttääksesi ylimääräisiä liekkejä grillatessasi, sillä marinadi syttyy herkästi palamaan. Lihalle periaatteessa riittää vain kevyt suola ja pippuri, joten marinadin käyttö ei välttämättä ole edes tarpeellista. Lihan voi käsitellä maustetulla ruokaöljyllä myös valmistuksen jälkeen.
  4. Älä säilytä grillaamatonta lihaa lämpimässä tai auringossa.
  5. Käännä liha pihdeillä tai lastalla. Älä tee lihaan reikiä grillaushaarukalla, jotta lihan nesteet eivät valu ulos.
  6. Mausta liha valmiiksi vasta grillaamisen päätteeksi. Liika suolaus imee helposti nesteen pois lihasta, minkä seurauksena lihasta tulee kuivaa ja sitkeää.
  7. Liha, jossa on luu sisällä, tulee grillata pidempään matalammalla lämpötilalla, jotta liha olisi kauttaaltaan kypsä.
  8. Älä koskaan laita valmiiksi grillattuja lihoja astialle, jossa on lihojen nestettä tai marinadia.
  9. Käytä herkkien ruokien, kuten kalan ja äyriäisten, kanssa alumiinisia grillausvuokia parhaan grillaustuloksen aikaansaamiseksi.
  10. Välttääksesi ruokien juuttumista grilliritilään rasvaa ja puhdista ritilä kevyesti jokaisen käyttökerran jälkeen.

Muista, että hygienia on kaiken A ja O.

Grilli tarvitsee huoltoa

Grilli tulee huoltaa ja puhdistaa huolellisesti talven jäljiltä ennen grillauskauden alkua, sillä likaisiin, rasvaisiin ja huonokuntoisiin laitteisiin liittyy tulipalon riski.

Tutki kaasuletkun kunto taittelemalla sitä jyrkästi. Näin näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään, ja samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin. Letkulle ja säätimelle ei ole määrättyä vaihtoväliä, mutta yleisenä sääntönä voidaan pitää 2-4 vuoden vaihtoväliä – parikymmentä euroa on melko pieni sijoitus siitä, ettei kaasu pääse karkaamaan vääriin paikkoihin. Kaasupullon turvallisin paikka grillatessa on grillin takana tai vieressä. Kaasupulloa ei saa missään tapauksessa säilyttää grilliosan alla silloin, kun grilli on päällä.

Valurautainen parila tai paistoritilä on helppo pitää puhtaana, kun sille tehdään perinteinen rasvanpoltto ennen käyttöönottoa. Parila voidellaan sianihralla eli silavalla tai ruokaöljyllä ja lämmitetään erittäin kuumaksi. Käsittely on syytä toistaa usein, jotta valurautainen parila pysyy jatkossakin käyttökunnossa eikä ruostu.

Tapaturmariskiä vähentää se, että grilli on puhdas. Mikäli grilli jää rasvaiseksi, rasvaa saattaa syttyä palamaan. Grillin sisäosat ja -pinnat on syytä puhdistaa huolellisesti talvisäilytyksen jälkeen. Ruostuneet ritilät on myös hyvä puhdistaa, ja valella uudestaan ruokaöljyllä tai silavalla. Huomion arvoinen seikka on, että valurautaiset osat on puhdistettava messinkiharjaksilla tai siihen tarkoitetulla sienellä.

Valurautaisten polttimien käyttöikää voi lisätä vaihtamalla niiden paikkoja silloin tällöin. Tällä toimenpiteellä kuormitetaan polttimia tasaisesti.

Huomaa myös, että ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei ikinä tule käyttää sisätiloissa.

Lue myös: Valitse itsellesi sopiva grilli, Kaasugrilli grillauskuntoon, Grillikausi loppuu – näin laitat grillin talviteloille, Grilli kuumenee joka toisessa suomalaiskodissa pian viikoittain – kesä saa miehet kokkaamaan, Grillaus – ohjeita turvalliseen grillaukseen, Nyt grillataan – Suomelan vinkkilista kunnon grillausvälineisiin, Kamado on elinikäinen kumppani ja ekologinen valinta ja Joka neljäs suomalainen grillaa hiilillä – vältä nämä 3 virhettä