Teksti Anne Kytölä
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Moderni keittiöallas on paljon enemmän kuin vesipiste ja kaatoallas. Leikkuulauta ja muut lisävarusteet nostavat altaat ruoanlaiton keskipisteeseen.
Kun astianpesukoneet yleistyivät suomalaiskodeissa, kahden ison altaan tiskipöydät alkoivat kadota keittiöistä. Kuviteltiin, että kun kone tiskaa astiat, ei altaita enää tarvita. Terästiskipöydät joutuivat antamaan tietä myös työtasoon upotetuille altaille.
Parin viime vuoden kuluessa teräksen suosio on kuitenkin jälleen kasvanut, ja kokoteräksinen tiskipöytä on palannut suomalaiskeittiöihin. Muualla maailmassa työtasoon upotettavia altaita myydään kuitenkin enemmän.
Suomalaisen keittiömaailman trendeihin kuuluvat tällä hetkellä suuret, suoranurkkaiset teräsaltaat. Toisaalta myös kivitasoihin alta kiinnitettävien altaiden ja värillisten kivimassa-altaiden myynti on kasvussa. Ruoanlaittotaitoa arvostetaan, ja koteihin halutaan samanlaista jykevyyttä, toimivuutta ja käytännöllisyyttä kuin ammattilaisten keittiöihin.
Montako allasta?
Jos kotona laitetaan usein ruokaa, perinteinen kahden ison altaan yhdistelmä on edelleen hyvä valinta. Huono ei ole myöskään tämän hetken trendimalli: yksi iso ja syvä allas, jossa saa pestyksi uunipellit, wokkipannut, mehumaijat ja muut tiskikoneeseen liian suuret tai muuten sopimattomat astiat kastelematta koko keittiötä. Vertaile altaiden todellisia kokoja: myös joissakin puolentoista altaan malleissa isompi allas on tarpeeksi tilava.
Vettä läiskyy ympäristöön sitä vähemmän mitä syvempi allas on. Veden loiskumista hillitsevät myös työtason korotetut etu- ja takareunat.
Altaat syövät aina tilaa allaskaapista, mutta kun valitset tilaa säästävän vesilukon, kaappiin mahtuu laatikosto. Jäteastioita ei sijoiteta allaskaappiin, vaan altaiden sivuun sopivalle korkeudelle.
Turvallisinta on sijoittaa liesi ja allas samalle seinustalle, jotta kiehuvia keittovesiä ei tarvitse kannella keittiön poikki. Jos liesi on saarekkeessa, myös altaan pitäisi olla siinä. Laskutilaa on oltava altaan ja lieden molemmilla puolilla.
Mikä materiaali?
Tiskiallas voi olla ruostumatonta terästä, keramiikkaa, kivimassa-ainesta tai vaikka kierrätysmuovia. Kylpyhuoneista tuttu posliiniallas antaa keittiöön romanttista maalaistunnelmaa, mutta on muita materiaaleja arempi kolhuille. Messingistäkin tiskialtaita valmistetaan, mutta messinki vaatii kiillotusta ja sopii siksi paremmin silmäniloksi kuin arkikäyttöön.
Teräksinen tiskipöytä on puhdistettavuuden kannalta helppohoitoinen ratkaisu, koska siinä ei ole likaa kerääviä saumoja. Myös kierrätysmuovinen allas liittyy tasoon saumattomasti valmistuksessa käytettävän valutekniikan ansiosta.
Keittiöaltaiden mukana myydään monenlaisia lisätarvikkeita, joiden avulla allasta voi käyttää monipuolisesti apuna ruoanlaitossa. Leikkuulaudalle ja huuhtelukorille tai -kulholle on varmasti käyttöä joka keittiössä, ja altaan päällä pidettävä aputaso antaa lisää pöytätilaa.
Koska siivottavaa on sitä enemmän, mitä enemmän pöydillä on tavaraa, käytä varusteiden valinnassa maalaisjärkeä. Tarvitsetko viinilasien valutusritilän, pesuaineannostelijan tai keramiikkapurnukoita altaan reunalle? Tarkista myös, onko valmistaja miettinyt, missä varusteita säilytetään silloin, kun niitä ei käytetä.
Asiantuntijoina toimivat Tiina Lybeck Työtehoseurasta, (09) 2904 1249, Jari Myllykangas A la Carte -keittiöistä, (06) 312 8883, ja Ulla Haldin Puustellilta, (06) 318 4700.

Miten allas kiinnitetään?
Allas voidaan kiinnittää työtasoon kolmella tavalla.
• Tasoon upotetun altaan reunat tulevat tason päälle.
• Huullostekniikkaa käyttämällä allas saadaan työtason kanssa samalle korkeudelle.
Kivitasoihin allas voidaan kiinnittää myös altapäin. Työ on tehtävä kiviveistämöllä. Myös huullosaltaan asentaa tasovalmistaja.
Yhteystietoja
• Blanco / Lapetek, (09) 2511 030, www.lapetek.com
• Durat / Tonester, (02) 252 1000, www.durat.com
• Franke Finland, (015) 34111, www.franke.fi
• Intra / Fintrade Services Kuopio, (017) 262 3371, www.intra-group.com ja www.fintradeservices.com
Puustelli, (02) 535 6111, www.puustelli.com
• Reginox / Otsoson, (09) 759 2633, www.otsoson.com
• Smeg / VM Trade, (03) 875 410, www.smeg.fi
• Stala, (03) 882 110, www.stala.com