Näin paritalon alakerta muutti remontissa täydellisesti muotoaan

Talo

Hyvin suunniteltu remontti päivitti 80-luvun talon alakerran tähän päivään. Lue lisää muodonmuutoksesta!

80-luvun paritalon alakerta ei edustanut aivan tätä päivää: kaakelit olivat keltaiset, saunanlauteille ei mahtunut pitkälleen ja ovia oli liian monta.

Perhe piti neuvottelun: haluammeko asua tässä talossa, tehdäänkö remontti, ja jos tehdään, niin tehdäänkö kerralla. He päättivät yhteisesti, että tässä talossa halutaan asua vielä vuosia ja remontti tehdään kerralla. Talon alakerta remontoitiin parempaan asumiskuntoon, eikä remonttia tehty myyntiä varten.

Talon alakerran suurin ongelma oli ovien paljous


Alakerran yleissävy on valkoinen, jota mustat ovenpielet ja jalkalistat ryhdistävät. Vanha nyrkkeilysäkki sai säilyttää paikkansa remontin jälkeenkin.

Ovia oli jokaisella seinällä ja monta. Myös sauna oli vanhentunut, eikä pesuhuonekaan ollut enää tarkoituksenmukainen. Siellä oli vain yksi suihku ja liian paljon tyhjää ja turhaa tilaa. Vessan 80-luvun keltaiset kaakelit olivat alkaneet kyllästyttää.

Kun päätös remontista oli tehty, seuraava päätös oli, että hankitaan suunnittelija. Perhe oli ehdottomasti sitä mieltä, että näin suureen remonttiin kannattaa palkata suunnittelija. Vain ammatti-ihminen näkee kokonaisuuden ja sen, mitä pitää tehdä ja miten. Remontin suunnitteli Anita Koponen.

Isäntä teki purkutyöt itse

Ennen kuin uutta päästään tekemään, pitää purkaa, purkaa ja purkaa. Purku-urakkaa ei annettu ulkopuolisille, vaan talon isäntä teki purkutyöt itse. Alakerrassa käytiin kaikki rakenteet läpi, ja kaikki vanha purettiin ulkoseinässä oleviin rakenteisiin saakka. Samalla nähtiin, että kaikki oli kunnossa eikä esimerkiksi kosteusvaurioita ollut. Perheen isä vei purkujätettä kaatopaikalle kymmeniä lasteja peräkärryllä. Siisti Piha Oy toimitti siirtolavan lajitellulle kiviainekselle.

Kun purkutyöt oli tehty, pääurakoitsija Rakmaster pääsi hommiin. Rakennustyöt teki Raimo Kemppainen. Anita Koponen oli koonnut suunnitelmansa kansioon, josta näki selvästi mitä tehdään ja mitä materiaaleja käytetään.

Talon alakerta on remontin jälkeen valoisa


Saunassa kuin ei missään muuallakaan ole mitään vanhaa. Kaakelit, lasit ja haapalankkulauteet muodostavat tyylikkään kokonaisuuden.

Nyt on vaikea kuvitella millainen alakerta oli aikaisemmin. Pesuhuoneessa on nyt kaksi suihkua, jotka on haaroitettu erikseen, ettei paine vaihtele. Moran suihkut ja hanat ovat toimivia, ja löylyvettä saa hanasta eikä sitä tarvitse liruttaa suihkusta.

Saunan lauteet ovat haapalankkua (Suomen Tervaleppä Oy), ja mitoitus sellainen, että isäntäkin mahtuu lauteille pitkälleen. Harvian moderni kiuas on lauteiden välissä. Saunan ja pesuhuoneen välisen lasituksen teki Itä-Helsingin lasi ja valaistuksen Cariitti.


Kiuas on upotettu lauteiden väliin. Lauteet ovat niin pitkät, että niille mahtuu pitkälleen.


Alakerran wc hohtaa valkeuttaan. Vaikka tila on kapea, kaikki tarpeellinen on saatu paikoilleen. Suuri ja näyttävä peili on tehty kahdesta päällekkäisestä osasta.

Alakerran wc on pitkulainen, ja siksi se oli haastava sisustettava. Uusi allas on leveä eikä liian syvä, yläkaappia ole lainkaan. Peili on talon isännän omaa designia. Saunassa, pesuhuoneessa ja wc:ssä on Kaakelikeskuksen Toda Palaz Nat Pitti -laatoitus, pienet laatat ovat 10×10 ja suuret laatat 30×30 cm.

Alakerran olohuone aikuisille ja tilat nuorille


Huoneen peränurkassa on 80-luvulta peräisin oleva takka. Se oli ennen tiiliverhoiltu, mutta nyt raikkaan valkoinen. Tulipesän eteen tulee vielä paloturvalliset luukut, kunhan sopivat löytyvät.

Alakerran suurimmassa huoneessa on takka, joka oli ennen 80-luvun tyyliin tiiliverhoiltu. Nyt se on maalattu puhtaan valkoiseksi. Tässä aikuisten olohuoneessa on jää- ja viinikaappi.

Ennen huoneessa oli perheen poikien pelikoneet monine johtoineen ja piuhoineen. Nyt huone on selkeä ja avara. Alakerrassa on pienet ikkunat katon rajassa. Remontissa huonekorkeus kasvoi kymmenen senttiä. Alakerran ovenpielet ja lattialistat käytävässä on maalattu mustiksi.

Myös perheen 13- ja 16-vuotiaat pojat saivat remontissa oman olohuoneen, jossa he voivat kavereineen pelata Playstationia ja kuunnella musiikkia. Huone syntyi kahdesta eri tilasta, jotka yhdistettiin. Seinällä on Brooklynin siltaa esittävä maisematapetti, ja muhkeaan sohvaan mahtuu suurempikin poikaporukka.

Alakerrassa on myös pieni työhuone, jossa talon isäntä voi tehdä töitään. Mapit ja muut säilytettävät tavarat ovat siististi liukuovien takana. Komero on niin syvä, että tarpeen tullen sen voi muuttaa vaatekomeroksi. Työhuoneessa on ledvalaistus, joka ei lämmitä liikaa pientä tilaa. Alakerran kaikki ledvalaisimet ovat Hedtec Oy:stä ja valaisimien spotit Teclux Oy:stä.

Myös kodinhoitohuone koki täydellisen uudistuksen


Kodinhoitohuoneen vasemmalla seinällä liukuovien takana ovat pesukone, kuivausrumpu, lämminvesivaraaja ja keskuspölynimuri.

Pesukone, kuivausrumpu, entistä kapeampi lämminvesivaraaja ja keskuspölynimuri ovat samalla seinällä liukuovien takana. Kodinhoitohuoneen remontti on erityisesti perheen äidin haaveiden täyttymys. Hän sanookin, että tuntuu siltä kuin olisi muuttanut uuteen taloon. Kun valaistus on vielä hyvä, on kodinhoitohuoneessa kiva tehdä kotihommia.

Mäntyportaiden kaiteet saivat lähteä


Ala- ja yläkerran välinen portaikko on upea. Lasia ja terästä pehmentää omatekoinen ryijy.

Ala- ja yläkerran välillä oli ennen 80-luvun alkuperäinen mäntyportaikko ja seinissä lasikuitutapetti. Oli aikamoinen työ etsiä portaiden kaiteiden valmistaja. Tolpattomia lasikaiteita olisi ollut tarjolla, mutta ne eivät sovellu 80-luvun puuportaitaisiin kiinnityksen vuoksi. Mutta sitten löytyi oikea ratkaisu ja tekijä eli Caava Oy. Naapuri tuli kimppaan mukaan, ja molempiin asuntoihin tehtiin samanlaiset kaiteet, ja työ valmistui yhdessä päivässä.

Portaat maalattiin vaaleanharmaiksi. Uusilla kaiteilla, maalauksella ja askelmien led-valaistuksella saatiin portaista uutta vastaavat ja modernit. Talon asukkaat olivat jo 14 vuotta miettineet, mitä portaikon korkealle seinälle voisi laittaa. Sitten he keksivät ratkaisun: ryijy.

He hankkivat pohjan ja langat Suomen Käsityön ystävistä. Ryijy valmistui perheen yhteisin voimin remontin keskellä. Aikaa kului sata tuntia! Lopputulos on upea, ja ryijy on portaikon komistus.

Remontti kesti 2,5 kuukautta

Remontti valmistui ajallaan, ja asukkaat ovat tyytyväisiä. Heidän mielestään uuden omakotitalon rakentaminen olisi ollut varmaan helpompaa kuin vanhan korjaaminen, mutta näin tällä kertaa. Remontin budjetti oli 100 000 euroa, ja siinä pysyttiin. Suunnittelijan osuus oli 6 800 euroa.

Lue lisää paritalon alakerran remontista

Paritalon alakerran remontti ennen ja jälkeen.
Näin pohjapiiros muuttui >


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

alakerta kylpyhuoneremontti paritalo saunaremontti

Ei liitettyjä avainsanoja.