Pataruoka maistuu pakkaspäivinä – kokeile broileripannua tai linssipataa

Keittiö

Pataruoka ja erilaiset pannut maistuvat, kun tuulet ja tuiskut myllertävät ulkona. Ota maukkaat reseptit talteen.

– Moni pataruoka ja pannuruoka syntyy jo reilussa puolessa tunnissa. Talven parhaat annokset valmistuvat helposti yksinkertaisista raaka-aineista, vinkkaa Etelä-Pohjanmaan ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa. Aina ei tarvita uunia: hellalla hautuu herkullinen ruoka myös pannussa tai kattilassa. Kokeile täyteläistä linssipataa ja maukasta broileripannua!

Maksapannu on täyttävää pikaruokaa

maksapannu

maksapannu

Maksapannu täyttää nälkäisen ulkoilijan. Maksa kypsyy nopeasti, joten ruoka on äkkiä valmista. – Voit käyttää naudan-, porsaan- tai broilerin maksaa. Maultaan miedointa ja rakenteeltaan hienointa on broilerin maksa. Voimakkaimman makuista on puolestaan sian maksa, Asta kertoo.

Maksan voi tarvittaessa pyyhkiä kostealla talouspaperilla ja kuivata ennen ruoanvalmistusta. Naudan maksasta on hyvä poistaa sitkeä paksu kalvo. – Maukkaimman lopputuloksen saa kun kypsentää maksan miedolla lämmöllä ja jättää sen aavistuksen punertavaksi sisältä, Asta Asunmaa neuvoo.

Herkullinen maksapannu kahdelle

Gluteeniton, maidoton

  • 250 g naudan tai broilerin maksaa
  • 1 rkl voita tai öljyä paistamiseen
  • 1 pieni punasipuli
  • 100 g herkku- tai metsäsieniä (tuoreita)
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • hiukan basilikaa, suolaa ja pippuria, runsaasti persiljaa koristeluun
  • (tilkka valkoviiniä)

 

  1. Leikkaa maksa melko pieniksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja viipaloi sienet.
  3. Paista aluksi sipulit kullankeltaisiksi miedolla lämmöllä rasvassa. Ota ne pois pannulta ja kuivaa pannu talouspaperilla. Paista sitten kuumemmassa pannussa rasvassa maksakuutiot. Kääntele niin, että ne paistuvat joka puolelta.
  4. Lisää herkkusienet ja lopuksi sipuli ja mausteet. Jos haluat, voit huuhdella pannun valkoviinillä ja kaataa sen ruuan joukkoon.
  5. Tarjoile ruoka hyvän, tuoreen leivän ja vihreän salaatin kanssa.

 

Linsseistä syntyy sakea pataruoka

linssipata

linssipata

Pataruoka valmistuu helposti yksinkertaisista raaka-aineista, Kokeile vaihteeksi terveellistä linssiä.

Linssipata

  • Gluteeniton, maidoton
  • 2 sipulia
  • 3 dl vihreitä linssejä
  • 1 – 2 porkkanaa
  • 1 rkl öljyä
  • 0,5 l kasvislientä
  • 1 tl yrttisuolaa
  • 2 laakerinlehtiä
  • 2 valkosipulinkynsiä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 2 vihreää paprikaa
  • 1 tl timjamia
  1. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele linssit huolellisesti.
  2. Kuullota sipulit öljyssä padassa tai kattilassa.
  3. Lisää kasvisliemi, linssit, porkkanat, yrttisuola, laakerinlehti ja murskatut valkosipulinkynnet.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta pataa kannen alla noin 25 minuuttia. Lisää tämän jälkeen pataan tomaattimurske, yrttimauste ja silputtu paprika.
  5. Keitä miedolla lämmöllä vielä 5 – 10 min. Lisää nestettä tarvittaessa. Tarkista maku.

 

Broileripannu

broileripannu

broileripannu

  •  400 g broilerin rintafileetä tai valmiita suikaleita
  • 3 kpl porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2-3 kpl valkosipulinkynsiä
  • puolikas purjo
  • 2 punaista paprikaa
  • 2 dl vettä
  • 2 dl ruuanvalmistuskermaa tai kookosmaitoa
  • 4 rkl tomaattipyreetä tai ketsuppia
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 1 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia paistamiseen
  1. Kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Viipaloi broileri annospaloiksi. Paista palat kauniin ruskeiksi joka puolelta.
  2. Lisää porkkanat, sipuli ja vähän vettä pannuun broilereiden seuraksi. Anna hautua 10–15 minuuttia.
  3. Lisää paloitellut purjo, paprikat, kerma ja pyree.
  4. Hauduta vielä 10 -15 minuuttia. Mausta mustapippurilla.
  5. Tarjoa pata keitettyjen perunoiden tai kasvissoseen kanssa.

 

Lisätietoja: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

broileripannu linssipata pataruoka resepti ruokaohje

Ei liitettyjä avainsanoja.