Pientalon herkkusuut – herkkusuiden grillijuhlat

KeittiöPiha

Kesän parhaiden kekkereiden makumaailma ulottuu Etelä-Euroopasta Amerikkaan. Rentojen sormisyötävien kanssa tarjoillaan merenherkkuja, toinen toistaan maistuvampia dippejä ja kesäisiä salaatteja.

BBQ-kastike ja grillatut ribsit

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 3 dl Coca-Colaa
  • 1⁄2 dl ketsuppia
  • 1⁄2 sitruunan mehu
  • 3 rkl fariinisokeria
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 1–2 tl (savu)suolaa mustapippuria
  • 3 tl savupaprikajauhtta
  • 1 kuivattu chili (tai chilijauhetta)
  • babyribsejä (n. 1 rivi/syöjä)

Kuori ja paloittele sipuli ja porkkanat lohkoiksi, kuori valkosipulit. Paahda kasviksia 250-asteisessa uunissa välillä käännellen n. 15 min. Laita kasvikset kattilaan muiden ainesten kanssa ja keitä n. 25–35 min. Soseuta sauvasekoittimella ja purkita. Säilytä kylmässä. Kastike on valmista seuraavana päivänä.

Sivele babyribsit kastikkeella ja lisää suolaa. Grillaa miedolla lämmöllä n. 20 min/puoli. Jos ribsit ovat paksuja, keitä ne ennen grillaamista.

Coleslaw eli kaalisalaatti

  • n. 500 g (varhais)kaalia 2 porkkanaa
  • 1 dl majoneesia
  • 1 dl maitorahkaa
  • 2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa 1⁄2 tl sokeria
  • 1⁄2 tl suolaa
  • mustapippuria

Raasta kaali ja porkkanat. Sekoita kastikeainekset kulhossa. Lisää raasteet kulhoon ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa.

Grilliperunat

  • 1 kg perunoita (Rosamunda)
  • 3 rkl oliiviöljyä grillimaustetta

(Kuori) ja lohko perunat. Pyöräytä lohkoja oliiviöljyssä, mausta. Grillaa tai paista 225-asteisessa uunissa, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarjoa grillattujen raakamakkaroiden kanssa.

Grillatut meriravut

  • merirapuja (2 kpl/syöjä)
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1⁄2 sitruunan mehu
  • 1 ruukkullinen tuoretta persiljaa karkeaa suolaa

Sekoita oliiviöljyyn murskattu valkosipuli, hienonnettu persilja ja sitruunamehu. Marinoi rapuja noin tunti. Ripottele rapujen päälle suolaa ja grillaa n. 4–6 min/puoli.

Grillattu kalmari

  • 2–3 kalmaria
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 1⁄2 sitruunan mehu
  • 1 ruukullinen tuoretta persiljaa ja korianteria
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • suolaa

Perkaa kalmarit ja poista rustolevy. Sekoita marinadiainekset kulhossa ja marinoi mustekaloja noin tunti. Grillaa n. 2–3 min/puoli.

Herkkusuiden aioli

  • 4–5 valkosipulinkynttä
  • 1 dl majoneesia
  • ruohosipulia
  • 1 tl sitruunamehua + vettä

Sekoita murskatut valkosipulinkynnet muihin aineksiin. Anna maustua jääkaapissa. Tarjoa esim. rapujen kanssa.

Grillatut kanansiivet

1 kg kanansiipiä

  • 2 dl oliiviöljyä
  • 1 limen mehu
  • grillimaustetta, sitruunapippuria, currya, suolaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja marinoi kanansiipiä noin tunti. Grillaa miedolla lämmöllä n. 15 min/puoli.

Wasabi-jogurttikastike

  • 2 dl turkkilaista jugurttia
  • 2 tl wasabitahnaa
  • tuoretta korianteria, tuoretta chiliä
  • 1 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa esim.kanansiipien kanssa.

Kokonaisina grillatut valkosipulit

  • 1 valkosipuli/syöjä
  • oliiviöljyä
  • voita
  • juoksevaa hunajaa

Kuori valkosipuleista uloimmat kuoret pois niin, että kynnet jäävät kantaan kiinni. Taita 10 cm foliosuikale kaksinkerroin, lorauta keskelle öljyä ja aseta päälle kokonainen valkosipuli. Lisää öljyä, hunajaa ja nokare voita. Taita folio nyytiksi. Grillaa ylätasolla n. 1⁄2 h.

Sitruunainen perunasalaatti

  • 1 kg perunoita (Siikli)
  • 2–3 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • isoja kapriksia
  • 1 maustekurkku
  • 1⁄2 punasipuli
  • 3 kevätsipulin vartta
  • suolaa, mustapippuria

Keitä kuoritut ja pilkotut perunat suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan oliiviöljy ja sitruunamehu. Pilko loput ainekset joukkoon. Mausta ja anna levätä kannen alla 15–30 min.

_DSC8915-Edit

Grillatut hedelmät

  • 1 kg tuoreita hedelmiä (ananasta, persikoita)
  • 2 rkl voita
  • 1⁄2 dl tummaa rommia

Sivele hedelmät voi-rommiseoksella. Grillaa muutama minuutti. Tarjoa mascarponevaahdon kanssa.

Mascarponevaahto hedelmille

  • 2 dl kuohukermaa
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sekoita se notkistetun mascarponejuuston joukkoon. Mausta.

Suklaakastiketta ja vaahtokarkkeja

  • 100 g rouhittua maitosuklaata
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • vaahtokarkkeja

Lämmitä kerma ja hunaja kattilassa kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada kuuma seos suklaarouheen päälle kulhoon. Sekoita, lisää vaniljasokeri ja suola. Grillaa vaahtokarkit nopeasti kuumalla grillillä. Dippaa vaahtokarkkeja suklaakastikkeeseen.

Kuvat: Maru Lemmetty


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

grillata grilli grillijuhla grillijuhlat Pientalon herkkusuut

Ei liitettyjä avainsanoja.


Lisää samasta aiheesta