Pientalotohtori – Pidä huolta ovista ja ikkunoista

Talo

Ovet ja ikkunat on huollettava säännöllisesti, jotta vuoto- tai lahovaurioita ei pääse syntymään. Myös huolimaton asennus voi pilata ikkunat.

Ikkunat ovat vaihtokunnossa, koska huolto on laiminlyöty.

Pientalotohtori – Pidä huolta ovista ja ikkunoista

Ovet ja ikkunat on huollettava säännöllisesti, jotta vuoto- tai lahovaurioita ei pääse syntymään. Myös huolimaton asennus voi pilata ikkunat.

Ulko-ovien ja ikkunoiden valinnassa tärkeintä on sopivan tyylin, mallin ja materiaalin löytäminen. Materiaalin tulee sopia Suomen vaativiin sääolosuhteisiin. Tämäkään ei vielä riitä onnistuneeseen lopputulokseen, sillä myös asennustyöllä on merkitystä.

Asennustyön huolellisuutta ei voi liikaa korostaa. Koko ajan tulee vastaan tapauksia niin uudis- kuin remonttikohteissakin, joissa huolimaton asennus on aiheuttanut isoja ongelmia. Suurin yksittäinen ongelma ovat vesipellitykset niin ikkunoissa kuin ulko-ovissakin. Vesipeltien kaltevuus on liian vähäinen tai liittymät rakenteisiin eivät ole vettä pitävät.

Viime ajoilta muistuu mieleen tapaus, jossa uudiskohteen yläkerran oven puutteellinen kynnyksen tiiveys aiheutti alakertaan mittavan kosteusvaurion. Alapuolella olevan seinäelementin eristetilaan pääsi vuotamaan vettä, joka vaurioitti eristeen. Oven päällä ei ollut katosta tai edes räystästä, mikä lisäsi merkittävästi oveen ja sen liittymiin kohdistuvaa kosteusrasitusta.

Toisessa tapauksessa, joka sekin tuli vastaan äskettäin, yläkerran parvekkeen ovien vesipellit oli korvattu kyllästetyllä laudalla. Kynnysrakenteet vuotivat kaikissa 12 paritalohuoneistossa. Myös tässä tapauksessa taloista puuttuivat räystäät.

PP0415_Pientalotohtori-4

Vaurioitunut kuultokäsittely auringon puoleisella sivulla johtuu laiminlyödystä huollosta.

Ikkunat ja ulko-ovet vaativat 
säännöllistä huoltoa

Ikkunoista ja ulko-ovista kannattaa huolehtia. Huolehtiminen tarkoittaa ikkunoiden ja ulko-ovien kunnon seuraamista ja mahdollisten vikojen korjaamista sekä säännöllistä huoltokäsittelyä. Huollon laiminlyönnin seurauksena syntyy helposti pinnoitevaurioita, ilma- ja vesivuotoja ja jopa puuosien lahoamista.

Vanhoille ikkunoille ja ulko-oville on tyypillistä, että ne eivät avaudu tai sulkeudu kunnolla. Lisäksi ongelmina voivat olla lämpövuodot ja vetoisuus, laho- ja muut puuvauriot, maalin ja kittausten hilseily tai lohkeilu, ikkunan huono ääneneristävyys ja riittämätön tai hallitsematon korvausilman saanti. Eteläpuolen ikkunat ovat usein myös huonokuntoisempia kuin rakennuksen pohjoispuolen ikkunat.

Tyypillisiä kunnostustoimenpiteitä ovat vanhojen tiivisteiden vaihto uusiin, lukkojen ja saranoiden kunnostaminen (voitelu), ikkunakittausten uusiminen, käyntisovitukset sekä huoltomaalaus.

Ikkunatyypeistä ehkä huonoimmin aikaa ovat kestäneet huoltoa vaille jääneet, tummaksi kuultokäsitellyt puuikkunat, joita käytettiin 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoleenväliin. Kuultokäsitellyt ikkunat tulisi pintakäsitellä muutaman (5–7) vuoden välein, muuten ne sään vaikutuksesta turmeltuvat.

Ikkunanpuitteiden huoltomaalauksen yhteydessä poistetaan vanha, hilseilevä ja irtoava maali. Tämän jälkeen ikkunat pohjamaalataan ja mahdollisesti kitataan sekä pintamaalataan. Suurin työvaihe huoltomaalauksessa on juuri pohjatöissä, joiden huolellisuudella taataan kestävä ja uutta vastaava maalipinta.

Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivisteiden ja maalipintojen elinkaari on rajallinen, ja ne täytyy aika ajoin uusia. Jos huolto ja kunnossapito laiminlyödään täysin, voivat ikkunat ja ovet olla vaihdettavassa kunnossa jo 20 vuoden jälkeen, vaikka niiden tekninen käyttöikä on paljon pidempi.

Jos ikkuna on kovin huonossa kunnossa, sen korjaaminen maksaa enemmän kuin vaihtaminen uuteen. Lisäksi uusien ikkunoiden lämmön- ja ääneneristys on yleensä vanhoja ikkunoita parempia.

PP0415_Pientalotohtori-2

Hirsiseinä
on vaurioitunut ikkunan vesipellin vuodon takia.

5 tyypillistä vanhojen ikkunoiden ja ulko-ovien ongelmaa

  • vesipeltien vuodot rakenteisiin
  • pinnoitevauriot auringon puolisivuilla
  • tiivisteiden vuodot
  • huurtumisongelmat
  • ongelmia avaamisessa ja sulkemisessa

Älä tee näin!

  • Älä pitkitä huoltotöihin ryhtymistä.
  • Älä tee huoltomaalauksia ikkunoissa ja ulko-ovissa ilman kunnollisia pohjatöitä.
  • Älä asenna ulko-ovea ilman katosta, lippaa tai leveää räystästä.

Onko sinulla kysyttävää talostasi?

Jos sinua mietityttää jokin
asia talossasi ja haluaisit saada Pientalotohtorilta mielipiteen, voit esittää kysymyksesi osoitteessa www.pientalojapiha.fi/ pientalotohtori

Teksti ja kuvat: Matti Kaijomaa


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

huolto ikkuna koti kunnostus ovet ovi pientalo pientalotohtori talo

Lisää samasta aiheesta