Kesän tullen suomalaiset grillaavat innokkaasti, ja monen grillin lämmönlähteenä toimii nestekaasupullo. Tässä muutamia vastauksia yleisimpiin nestekaasuun liittyviin kysymyksiin.
Grilliherkut kuuluvat kesäpöytään
Kuva Kaasuvalo

Paljonko kaasulla grillaaminen maksaa?

Esimerkiksi keskikokoisella grillillä kuuden ulkofilepihvin grillaaminen (esilämmitysaika 6 min ja grillaaminen 6 min) vie kaasua noin 0,082 kg eli grillauskerta maksaa vain noin 0,2 euroa.
Valitsenko teräspullon vai komposiittipullon?
Käyttötarkoitus ja mieltymykset ratkaisevat paljolti sen, kumman valitsee – teräksen vai komposiitin. Kun pullon höyrystyskyky on ratkaiseva tekijä, niin silloin teräspullo on paikallaan. Kun keveys ja kauneus ovat merkitseviä tekijöitä, valinta on komposiitti. Mikäli vihreät arvot ovat tärkeitä tuotteen valinnassa, kannattaa muistaa, että teräspullo on täysin kierrätettävä, erittäin pitkäikäinen sekä helposti kunnostettava tuote.
Miten onnistut kaasulla keittiössä ja grillatessa?
Keittiössä kaasu on nopea ja sitä on helppo säätää. Jälkilämpö on erittäin pieni ja pienetkin tehot ovat mahdollisia valitsemalla oikeankokoisen palopään. Esimerkiksi kaasulla haudutettu lohi on todella maukasta ja mehevän pehmeää, koska kannen ollessa kiinni, lohi kypsyy ”höyrypatjan” sisällä.
 
KaasupulloMihin kaasupullo pitäisi sijoittaa grillauksen ajaksi?
Pullon paikka on aina grillin sivulla tai takana. Pulloa ei saa pitää grillauksen aikana alatasolla tai grillin ja grillaajan välissä. Mikäli grillissä on pullolle tehtaalla rakennettu erillinen säilytyskotelo, säilytä pullo siinä.
Miten kaasupulloja säilytetään ja käytetään veneessä tai matkailuautossa?
Veneessä ja matkailuautossa pullot on säilytettävä aina erillisessä säilytystilassa, joka on eristetty kaasutiiviisti matkustajatiloista. Avoliekkisiä kaasutoimisia lämmittimiä ei saa käyttää matkustajatiloissa. Matkustajatiloissa käytettävät laitteet ovat aina liekinvarmistettuja.
Mistä tiedän minkä kokoisen kaasupullon tarvitsen?
Pulloa valittaessa on otettava huomioon laitteen tarvitseman kaasun määrä sekä kaasun tarve päivässä/viikossa. Jääkaappi kuluttaa tunnissa noin 24 g kaasua, kun taas iso grilli vie jopa 1,4 kg tunnissa. Esimerkiksi keskikokoisen jääkaapin vuorokausikulutus on noin 460 g/vrk. Tällöin yksi 11 kg:n pullo riittää noin 3 viikoksi ja 3 päiväksi.
Miten pullot kuljetetaan autossa?
Kaasupullon saa sijoittaa auton matkatavaratilaan kuljetuksen ajaksi poikkeuksellisesti myös vaaka-asentoon. Pullot on tuettava hyvin ja venttiilien suojukset on pidettävä paikoillaan. Henkilöauton matkatavaratilassa kuljetettavan kaasun määrä saa olla 60 kg pulloineen.
Missä asennossa kaasupullo pitää säilyttää?
Pullo säilytetään aina pystyasennossa.
Miten kaasupullo sijoitetaan keittiössä?
Pullo voidaan sijoittaa alakaappiin niin mökillä kuin kaupunkiasunnossa. Letkun pituus max 1,2 metriä ja pullossa kotitalouskäyttöön tarkoitettu paineensäädin.
KomposiittikaasupulloMiten tulee toimia, jos kaasuletku on käyttötarpeisiini liian lyhyt?
Kun letkun pituus 1,2 m ei riitä, on syytä teetättää metalliputkiasennus auktorisoidulla, asennusoikeudet omaavalla liikkeellä. Liike antaa asennuksesta todistuksen, joka on hyvä säilyttää kiinteistössä sekä toimittaa kopio vakuutusyhtiölle. Lähimmän tällaisen yrityksen löydät nettiosoitteesta www.oil-gas.fi Nestekaasu-osiosta.
Kuinka paljon kaasua saa säilyttää perhekäytössä?
Suomessa on ns. 25 kg:n nettosääntö eli säilytettävän kaasun määrä ei saa ylittää 25 kg:aa (ei sisällä pullon kuoren painoa). Ko. määrän säilytys on sallittu:
– kotona
– mökillä
– varastossa
– autotallissa
– myymälässä
Säilytyksessä tyhjä pullo on samanarvoinen kuin täysi pullo eli tyhjätkin pullot pitää säilyttää turvallisuusmääräysten mukaisesti.
Missä kaasupulloja ei saa säilyttää?
Nestekaasua ei saa säilyttää kellarissa eikä ullakolla.
Mitä pitää tarkistaa, kun ottaa pullon käyttöön?
Kun otat pullon käyttöön, tarkista ettei painoventtiilin tiivisterenkaassa ole halkeamia.
Lähde: Turvallinen Neste-tehokaasu – kesäisen herkuttelijan paras kaveri -esite, Neste Oil. Esite on myös ladattavissa kokonaisuudessaan omalle tietokoneelle täällä kohdasta dokumentteja >