Avonainen, seinätön katos riittää, jos kaipaat lähinnä suojaa auringonporotukselta. Seinälliset grillikodat, huvimajat ja kesäkeittiöt pidentävät kesäkautta sitä paremmin mitä tiiviimpiä ne ovat.

Grillikodat ovat – kuten nimikin kertoo – muodoltaan kotamaisia, ja niissä on usein ritilälattia. Tyypilliset huvimajat ovat 6- tai 8-kulmaisia. Kesäkeittiöinä myytävät rakennukset ovat muodoltaan tavallisesti ovaaleja, ja niissä on hieman enemmän tilaa kuin huvimajoissa.

Tarkista lupa-asiat.

Ennen kuin teet kauppoja, tarkista rakennuslupa-asiat oman kuntasi rakennusviranomaisilta. Myyjä ei välttämättä osaa neuvoa, sillä lupakäytäntö vaihtelee eri kunnissa.

Maaperä ja rakennuksen rakenteet määräävät sen, millaiset perustukset huvimajaan tarvitaan. Valettu betonilaatta on varmin routimista vastaan, mutta useimmat mallit voidaan pystyttää myös pilarien tai betoniharkkojen varaan.

Helppo pystyttää itsekin.

Rakennusalan ammattilainen saattaa pystyttää elementtirakenteisen huvimajan jopa muutamassa tunnissa, mutta omatoimirakentajan kannattaa pyytää kaveri apuun ja varata työhön muutama päivä. Hermojen säästämiseksi on hyvä varmistaa, että myyjä toimittaa elementtien mukana hyvät pystytysohjeet. Jos aikaa tai pystytyshaluja ei ole, huvimajan voi ostaa myös täydellisenä, asennuksen sisältävänä pakettina. Joillakin valmistajilla pystytys sisältyy automaattisesti hintaan.

Vertaile toimitussisältöjä.

Kun valitset huvimajaa, vertaile toimitusten sisältöjä ja laske hinta myös niille tuotteille, jotka joudut hankkimaan lisäksi, esimerkiksi grilli ei välttämättä kuulu vakiovarustukseen. Ota huomioon myös rahdista aiheutuvat kulut.

Kiinnitä huomiota laatuun: kuinka tukeva huvimajan rakenne on? Onko avattavia ikkunoita tarpeeksi? Millaiset saranat ja heloitukset rakennuksessa on? Pääseekö lumi valumaan alas katolta? Jos lumi jää katolle, kestävätkö rakennuksen kattorakenteet lumikuormaa? Lämpölasit ovat eduksi, jos haluat käyttää huvimajaa muulloinkin kuin kesällä.

Katso esimerkkejä erilaisista huvimajoista ja grillikodista seuraavalta sivulta!