Jos rakastat chilin poltetta, hanki oma hedelmäpuu. Ruokien lisäksi kasvi piristää keittiötäsi.
TEKSTI ULLA KERVINEN
KUVAT VLADIMIR POHTOKARI
Ruukkuchili
Ruukkuchili eli chilipippuri on pirteä lisä maustevalikoimaan ja koristeellinen kasvi ruukkupuutarhaan. Vihreät paprikamaiset hedelmät muuttuvat kypsyessään lajikkeesta riippuen keltaisiksi, punaisiksi tai sinipunaisiksi. Ruukkuchilin voit ostaa valmiina tai kasvattaa itse siemenestä. Siemenpussista saa tusinan verran taimia, joita on mukava viedä vaikka tuliaisiksi ystäville. Kylvä siemenet itämään helmi-huhtikuussa laatikkoon tai vadille. Pidä kylvös huoneenlämmössä ja huolehdi kastelusta. Voit pingottaa kosteutta pitävän muovin vielä päälle. Poista se heti itämisen jälkeen. Kouli sirkkataimet ruukkuihin ja istuta ne vielä astetta suurempaan ruukkuun.
Chilipippuri kaipaa ravinteita, valoa ja vettä. Se on onnellinen kesällä terassilla tai verannan ikkunalla. Sato valmistuu elo-syyskuussa. Siemeniä kannattaa ottaa talteen seuraavaa vuotta varten. Ruukkuchili tekee hedelmiä myöhäissyksyyn asti. Hedelmät käytetään tuoreena, kuivattuina tai pakastettuina. Chilipippuri on oiva mauste keittoihin, patoihin, äyriäisruokiin, salaatteihin ja erityisesti aasialaisiin ruokiin. Pidä kasvit talven yli viileässä ja valoisassa paikassa. Katkaise versot helmi-maaliskuussa 15 sentin päästä alimman haaran yläpuolelta ja istuta ne tuoreeseen multaan uutta satoa tuomaan tai osta uusi valmis taimi.